David Cattler, coordonatorul activității de intelligence NATO: Am avut o colaborare excelentă cu SRI

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.10.2023 - 17:06
David Cattler, coordonatorul activității de intelligence NATO - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)

David Cattler, coordonatorul activității de intelligence a NATO, a acordat un interviu în care a vorbit despre cooperarea dintre serviciile secrete din cadrul Alianței.

SHARE

David Cattler coordonează activitatea de intelligence a NATO şi îl consiliază pe Secretarul General. El a vorbit pentru Digi 24 despre modul în care a colaborat cu serviciile secrete din România.

„Aș spune că primul lucru este că am avut un angajament personal strâns cu directorii serviciilor române de informații și securitate, chiar înainte de a prelua postul, în decembrie 2019.

 Am vizitat Bucureștiul, în medie, cel puțin o dată pe an în cei patru ani de când sunt aici și ei au venit și aici cel puțin o dată pe an. Așa că avem contacte excelente în persoană.

David Cattler, coordonatorul activității de intelligence NATO: Am avut o colaborare excelentă cu SRI

Al doilea lucru pe care l-aș spune este că au o înțelegere excepțională, nu doar asupra situației care apare imediat în interiorul și în jurul României, ci și în regiunea mai largă. De asemenea, ei înțeleg foarte bine Rusia, înțeleg domeniul cibernetic și toate celelalte probleme transnaționale pe care trebuie să le abordăm împreună.

Citește și: Rusia se pregătește de război cu Finlanda și NATO. A format Districtul militar Leningrad

Și m-au ajutat foarte mult să învăț mai multe, să înțeleg mai multe și, pe măsură ce călătoresc, de exemplu, am lucrat mult și cu Moldova în perioada mea aici, și a fost foarte util să mă consult cu România despre ce ar trebui să înțeleg. Când călătoresc și merg la KCNA, cu cine mă voi întâlni? La ce ar trebui să mă aștept?

Citește și: Alertă NATO în Marea Neagră. Cât de aproape a fost Marea Britanie să intre în război cu Rusia

Acum, nu sunt român și nu lucrez pentru România, lucrez pentru NATO. Așa că trebuie să am o perspectivă foarte largă. Dar mai spun că consider că contribuțiile pe care le aduce România sunt de neprețuit.

Și o mare parte din personalul meu imediat, de fapt unii dintre ofițerii mei cheie din divizia mea sunt din serviciile românești și joacă roluri foarte importante în efortul nostru de informații și securitate”, a spus David Cattler.

Reporter: Sunt de încredere informațiile oferite serviciile din acele țări care sunt, de asemenea, aliate? 

David Cattler: Cred că sunt. Aș reaminti doar că suntem conștienți din punct de vedere politic, în domeniul meu, și cu simţul politicii, dar suntem apolitici în modul în care ne desfășurăm munca.

Trebuie să fim, trebuie să fim cu ochii limpezi, trebuie să fim foarte distincți în diferența dintre ceea ce știm, pe baza a ceea ce am ajuns să înțelegem și să apreciem, ceea ce judecăm și ceea ce gândim despre anumite lucruri. Am descoperit că toți colegii mei sunt, sincer, foarte profesioniști în tot ceea ce fac. 

Mă întâlnesc cu mulţi politicieni din întreaga Alianță, trebuie să avem această interacțiune, fie pentru ca eu să îi informez pe ei, fie ca personalul din subordinea mea, sau ca serviciile să îi informeze. Și auzim de la ei care le sunt opiniile și prioritățile. Dar trebuie să facem ceea ce trebuie și să rămânem pe drumul nostru, pe drumul cel bun.

Aș spune că ceea ce am ajuns să apreciez este că, din nou, dacă vorbim de 32 de aliați în curând, este o familie destul de mare, cu 32 de națiuni.

Deci, gândeşte-te ca la 32, 32 de frați vin la masă. Eu însumi am trei. Nu suntem de acord pe deplin, dar ne iubim cu toții și împărtășim aceleași valori. Și pot să spun că aliații au cu adevărat același sentiment și apreciere. Putem avea diferende și putem să nu fim de acord asupra tuturor lucrurilor, putem avea propriile probleme interne și putem avea probleme de securitate națională, la care se lucrează în acest format.

Ceea ce aș dori să subliniez, cu multă mândrie pentru Alianță, este solidaritatea, coerența în comunicarea strategică, claritatea și fermitatea acțiunilor noastre și impactul strategic, la care au dus aceastea în privinţa securităţii propriilor cetățeni, asistența acordată Ucrainei și altor parteneri în acest sens.

Aș spune să ne judecaţi după ceea ce facem și ceea ce realizăm. Și poate, să puneți mai puțină greutate pe diferențele de puncte de vedere, care apar la început sau chiar la mijlocul acţiunilor.

Interviul pe larg AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te