"Cutremur" în NATO. Turcia cere aderarea la BRICS-ul Rusiei. Putin: "Vom sprijini această aspirație"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.10.2024 - 14:34
"Cutremur" în NATO. Turcia cere aderarea la BRICS-ul Rusiei. Putin: "Vom sprijini această aspirație" - Foto: Profimedia images
"Cutremur" în NATO. Turcia cere aderarea la BRICS-ul Rusiei. Putin: "Vom sprijini această aspirație" - Foto: Profimedia images

Cutremur în NATO. ecizia Turciei de a solicita aderarea la BRICS, bloc dominat de Rusia și China, generează îngrijorări în rândul aliaților NATO cu privire la angajamentul președintelui Recep Tayyip Erdogan față de alianța occidentală, într-un context internațional tensionat.

SHARE

Turcia a surprins comunitatea internațională prin depunerea unei cereri oficiale de aderare la BRICS, alianța economică formată din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

"Cutremur" în NATO. Turcia cere aderarea la BRICS-ul Rusiei. Putin: "Vom sprijini această aspirație"

Potrivit France24, această mișcare, susținută public de Rusia, a alimentat speculațiile cu privire la angajamentul pe termen lung al președintelui Recep Tayyip Erdogan față de NATO, alianță din care țara face parte de decenii.

În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski își căuta sprijinul occidental la Berlin, ministrul de externe turc Hakan Fidan se întâlnea la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, discutând despre viitorul relațiilor bilaterale și despre aderarea Turciei la BRICS.

„Salutăm interesul Turciei pentru activitatea BRICS și vom sprijini această aspirație”, a declarat Putin, citat de presa turcă.

Citește și: Turcia „trădează” și dă SUA sistemul antiaerian S-400 al Rusiei. În schimb, primește F-35

Îngrijorări în Occident

Cererea Turciei de aderare la BRICS ridică întrebări despre strategia geopolitică a Ankarei. Turcia devine primul stat membru NATO care solicită aderarea la acest bloc, care este văzut de mulți drept o contrapondere la ordinea mondială condusă de Occident.

Blocul BRICS, care include două mari rivale ale NATO – Rusia și China, continuă să atragă tot mai multe state, inclusiv Algeria, Bangladesh și Uruguay, în special în contextul funcționării propriei bănci de dezvoltare, NDB, care își propune să fie o alternativă la FMI și Banca Mondială.

Citește și: Turcia înarmează Ucraina cu o super-corvetă dotată cu rachete antinavă americane Harpoon

Deși apartenența la BRICS nu intră în conflict direct cu statutul de membru NATO, unii analiști consideră că acest pas ar putea afecta dinamica internă a alianței.

Michel Duclos, fost ambasador francez, explică că, deși „nu există restricții legale”, spiritul NATO este bazat pe încredere și coordonare între aliați, iar decizia Turciei poate crea „o contradicție”.

Erdogan este cunoscut pentru politica sa externă versatilă, spune că este în "căutarea" echilibrului între relațiile dintre Vest și Est.

Asli Aydintasbas, analist la Institutul Brookings, afirmă că Turcia „nu vrea să-și părăsească calitatea de membru NATO, dar încearcă să își diversifice alianțele”.

Răspunsul oficial al Washingtonului la cererea de aderare a Turciei la BRICS a fost, până în prezent, unul de tăcere. Analiștii consideră că SUA evită o confruntare publică cu Ankara, dată fiind impredictibilitatea lui Erdogan pe scena internațională.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te