Cum vor maghiarii să nu mai plătească facturi la căldură. „Săpăm la 100 m.”. Și România o poate face

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 18.04.2024 - 19:58
Cum vor maghiarii să nu mai plătească facturi la căldură. „Săpăm la 100 m.”. Și România o poate face Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ungaria are un potențial geotermic excelent. Cu toate acestea, în timp ce investitorii văd mai mult potențial în producția de energie, iar guvernul în înlocuirea gazelor naturale, experții văd mai mult potențial în proiecte mai mici, în așa-numitele exploatări geotermale.

SHARE

Este adevărat că agricultura sau stațiunile balneare (care reprezintă știința balneologiei) sunt obișnuite să extragă și nu să reutilizeze apele subterane calde, astfel încât adoptarea și punerea în aplicare a acestei schimbări va necesita o sensibilizare semnificativă și sprijin public.

Ungaria vrea să folosească apa termală pentru încălzirea clădirilor. Și România are un potențial uriaș în acets domeniu, dar nu îl exploatează.

Ceea ce a fost cu siguranță instructiv în prezentarea hidrogeologului Judit Mádlné Szőnyi a fost faptul că există de fapt un potențial uriaș nu numai în geotermia "convențională", adică în cea de adâncime, ci și în cea de mică adâncime.

Cum vor maghiarii să nu mai plătească facturi la căldură. „Săpăm la 100 m.”. Și România o poate face

Practic, orice municipalitate maghiară ar putea valorifica energia în astfel de proiecte prin forarea unor puțuri de 100-200 m adâncime.

Am putea învăța multe în acest domeniu de la Finlanda, unde sistemele funcționează într-un mod mult mai rău decât în Ungaria, adică apa și roca se încălzesc mai puțin pe măsură ce coborâm.

Citeşte şi: Cine sunt cei 2.000.000 de români care pot primi 1.400 lei pentru plata facturilor? În ce condiții?

Conform calculelor guvernului, utilizarea totală a energiei geotermale pe plan intern este în prezent de 6 petajouli (PJ)/an (dacă calculăm în echivalent energetic, Ungaria utilizează aproximativ 200 PJ pentru încălzire, electricitate și transport).

Citește și: VREMEA se schimbă radical în România! Revin ninsorile, iar temperaturile scad semnificativ

În ceea ce privește energia geotermală, potențialul teoretic este de zece ori mai mare decât utilizarea actuală, 55-60 PJ/an, guvernul estimând creșterea anuală potențială la aproximativ 0,5 PJ/an.

Există, de asemenea, cifre intermediare de 8 PJ/an până în 2025 și 12 PJ/an până în 2030, și se visează înlocuirea a până la 1-1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Citește și: VREMEA completă de Paște. Cum vor fi temperaturile de 1 Mai și de sărbătorile pascale

 În orice caz, căldura geotermală poate fi folosită pentru încălzire sau chiar răcire și, dacă ne gândim cu adevărat la ecologie, poate fi folosită pentru a recupera apele reziduale din stațiunile termale, din instalațiile industriale sau din apele reziduale menajere.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te