Cum trolează rușii America

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 10.11.2018 - 09:36

Procurorii americani au descris în amănunt modul în care conturile de social media controlate de Moscova antagonizează opinia publică din SUA înainte de alegerile intermediare.

SHARE

Pe  6 noiembrie, americanii au votat în alegerile de la jumătatea mandatului, sau „mid-terms“, cum sunt cunoscute peste Ocean. În urma scrutinului au fost repartizate toate cele 435 de mandate din Camera Reprezentanților, 35 din cele 100 de mandate din Senat și 36 de mandate de guvernator, din totalul de 50. 

Cu trei săptămâni înainte de alegeri, Departamentul de Justiție (DoJ) a pus-o sub acuzare pe rusoaica Elena Alekseevna Chiusianova (44 de ani), pentru conspirație la imixtiune în sfera sistemului politic american.

Potrivit anchetatorilor, ea a coordonat o amplă campanie, derulată pe rețelele sociale și menită a perturba alegerile din SUA. Campania poartă numele de „Proiectul Lakta“, iar, în cele 39 de pagini ale rechizitoriului, procurorii au detaliat modul în care conturi de social media controlate de ruși au diseminat discordie în societatea americană.

Potrivit rechizitoriului, „a fost purtat un război informațional împotriva Statelor Unite“, cu scopul de a alimenta neîncrederea alegătorilor față de candidații în alegerile intermediare.

DoJ susține că „Proiectul Lakta“ a fost finanțat de oligarhul rus Evgheni Viktorovic Prigozin și de cele două companii pe care le controlează: Concord Management and Consulting LLC și Concord Catering. Acestea se numără printre cele 3 entități de business inculpate de procurorul special Robert Mueller în luna februarie, laolaltă cu 13 cetățeni ruși, pentru conspirație și spionaj pentru a influența cursa prezidențială din 2016. 

Rechizitoriu amplu

Site-ul american Buzzfeed.com a publicat ample fragmente din rechizitoriul procurorilor, din care reiese că Rusia cheltuiește milioane de euro pe an pe astfel de campanii de social media. Anchetatorii au descris cu lux de amănunte modul în care astfel de campanii s-au derulat.

Astfel, trolii ruși au pozat în același timp în liberali și conservatori. Ei au încercat să copieze vocile americane populare în social media și s-au axat pe subiecte de larg interes, cu un potențial mare de a crea conflicte în rândul opiniei publice. 

Elena Alekseevna 
Chiusianova a coordonat campaniile de social media ale trolilor ruși, menite a influența opinia publică americană înainte de alegeri


Concret, „Proiectul Lakta“ a urmărit să „creeze turbulențe politice prin sprijinirea grupurilor radicale, a utilizatorilor nemulțumiți de situația socială și economică“.

„Conspirația are un obiectiv strategic, care continuă până în prezent, de a semăna diviziune și discordie în sistemul politic al SUA, inclusiv prin polarizare socială și politică, subminând încrederea în instituțiile democratice și influențând alegerile din SUA, inclusiv alegerile intermediare (mid-terms) din 2018“, scrie în rechizitoriu. 

Potrivit rapoartelor prezentate de Chiusianova, aceste operațiuni au costat 12 milioane de dolari pe an (1 milion de dolari pe lună), în intervalul 2016- 2017. În 2018, bugetul a fost depășit deja, cheltuielile fiind de aproximativ 1,6 milioane de dolari pe lună.

Buzzfeed descrie în detaliu și domeniile în care trolii ruși au acționat pentru a crea falii în societea americană:

Organizațiile de media

Conturile de social media controlate de ruși au prezentat organizațiile de știri,   în special CNN, o țintă frecventă a lui Trump, ca părtinitoare și de neîncredere.

Când comentatorul politic al CNN, Ana Navarro, a criticat performanțele economice ale Administrației Trump, trolii ruși au elaborat un plan de atac asupra organizațiilor de știri.

„Menționăm că, în timpul alegerilor anterioare, mass-media care au sprijinit aproape 100% candidatura lui Hillary Clinton la președinția SUA, au răspândit știri false, declarații insultătoare și minciuni despre Donald Trump și suporterii săi. Sursele de știri, precum New York Times, Washington Post, CNN, CBS, Time și Huffington Post, nu trebuie luate în serios, deoarece sunt principalele canale de propagandă, finanțate din bugetele electorale ale democraților“, a fost mesajul transmis pe rețelele sociale.

Imigrația

Potrivit actului de acuzare, trolii ruși au folosit o pagină pe Facebook, intitulată „Frontierele securizate“, pentru a răspândi mesaje vehemente în sprijinul politicii de imigrație a Administrației Donald Trump.

„Sprijiniți-l total pe Donald Trump și exprimați speranța că, de data aceasta, Congresul va fi forțat să acționeze așa cum spune președintele“, precizează o directivă adresată postacilor controlați de Moscova. 

Folosind tactici similare ca în alegerile prezidențiale din 2016, au fost  create conturi false în social media, pentru a promova anumite ideologii. Un astfel de cont, sub numele de Bertha Malone,
a creat în 2017 o serie de grupuri de Facebook – „Stop All Invaders“ și „Stop A.I.“ – în care au fost postate sute de mesaje ce atacau imigrația și Islamul. 

Pe 31 iulie 2017, contul a publicat următorul mesaj: „Opriți separarea familiilor. Deportați-i pe toți, inclusiv pe copiii lor!“.

Robert Mueller

 Postacii controlați de Moscova au atacat credibilitatea anchetei referitoare la amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, folosindu-se de un articol defăimător la adresa procurorului special Robert Mueller, din vremea în care acesta era director al FBI.

„Scrieți că Mueller este o figură foarte politizată, prin urmare, rezultatele investigației nu vor fi echidistante, că activitatea acestei comisii este dăunătoare pentru țară și are ca scop declararea impeachmentului împotriva lui Trump“, prevede o directivă din 7 august 2017.

Nu toate conturile rusești de social media au postat mesaje critice la adresa lui Robert Mueller. „Dacă Donald Trump îl va concedia pe Robert
Mueller, trebuie să ieșim pe străzi în semn de protest. Democrația noastră este în joc“, a fost mesajul postat de un cont de Twitter denumit @KaniJJackson, pe 16 decembrie 2017. 

Criticii lui Trump John McCain

Senatorul american John McCain, decedat pe 25 august a.c., a fost unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui Donald Trump din interiorul Partidului Republican. Conflictul dintre cei doi nu a trecut neobservat de trolii ruși.

Pe 5 august 2017, senatorul a fost criticat pentru că s-a opus planurilor lui Donald Trump de a construi un zid de-a lungul frontierei cu Mexicul.

„Portretizați-l pe McCain ca pe un bătrân care și-a pierdut mințile și care a locuit mult timp într-o casă pentru bătrâni. Subliniați că ura patologică a lui John McCain față de Donald Trump și față de toate inițiativele sale, depășește toate limitele rezonabile. Menționați că oameni necinstiți precum McCain au drept scop imediat să distrugă toate speranțele alegătorilor conservatori, în timp ce Trump face ce a promis în campania electorală și încearcă să protejeze interesele americane“, preciza o directivă primită de trolii ruși.

În aceeași zi în care a fost trimisă directiva referitoare la McCain, o alta a vizat un alt critic al lui Trump: președintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan. „Caracterizați-l pe Paul Ryan drept un nimeni absolut, fără influență semnificativă. Subliniați faptul că, în timp ce era președinte, acest gură-mare cu două fețe nu a realizat nimic bun pentru America sau pentru cetățenii americani. Menționați că singura modalitate de a scăpa de Ryan din Congres, anunțat drept favorit la alegerile intermediare, este votul pentru Randy Brice, veteran american, muncitor dedicat și un democrat“.

Marco Rubio

În august 2017, senatorul republican de Florida, Marco Rubio, anticipa că proiectul de lege privind imigrația al lui Donald Trump nu va trece. Conturile rusești au început să posteze pe conturile politicienilor din Partidul Republican, în baza unei directive din 7 august, care avea următorul conținut: „Prezentați-l pe Marco Rubio ca un conservator fals, trădător al valorilor republicane și care în sufletul său disprețuiește Constituția americană și libertățile civile. Cu alte cuvinte, Rubio este un liberal care a pătruns în Partidul Republican cu scopul de a-l submina din interior“.

Suporterii lui Trump Michael Savage

După ce comentatorul conservator de televiziune Michael Savage a avertizat, în emisiunea sa, că americanii vor „recurge la violență“ dacă președintele Trump va fi înlăturat din funcție, trolii ruși au fost instruiți de superiorii lor să susțină „cu fermitate punctul de vedere al lui Michael Savage, cu competență și onestitate“. 

Președintele Donald Trump a fost susținut de conturile rusești de Twitter și Facebook, pentru că este un personaj controversat. Congresul SUA este miza alegerilor din 6 noiembrie


De asemenea, li s-a ordonat să-i atace pe republicanii care critică scăderea impozitelor propusă de Donald Trump. „Avertizați că, în cazul în care republicanii nu vor înceta să acționeze ca trădători, vor atrage asupra lor forțele răzbunării civice în timpul alegerilor din 2018“.

Lou Dobbs

În emisiunea sa de la Fox Business Channel, Lou Dobbs l-a susținut pe președintele Donald Trump și administrația sa. La rândul lor, trolii ruși s-au mobilizat pentru a-l susține pe Dobbs.

Când Dobbs l-a criticat pe liderul senatorilor democrați, Mitch McConnell, în emisiunea sa din 8 august 2017, conturile rusești l-au susținut pe realizatorul tv. „Accentuați că McConnell s-a epuizat ca politician. Menționați că, aidoma multor alți senatori republicani, se comportă ca un renegat și un liberal prost“.

Teama de fraudare a alegerilor

O altă strategie de fracturare a societății americane a fost alimentarea temerii că sistemul electoral din SUA va fi fraudat. Au fost răspândite știri sau declarații ale grupurilor care susțineau posibilitatea fraudării alegerilor. 

Pe 6 august 2017, a fost promovat un articol – caracterizat ca fiind inexact de către organizațiile de media – care pretindea că în California s-au înregistrat mai mulți alegători decât există în realitate. 

„Este timpul ca conservatorii americani să sune alarma înainte ca alegerile să transforme Constituția într-o batjocură și o celebrare a nelegiuirilor“, a fost mesajul postat de conturile rusești. 

Instrucțiunile primite de troli au fost detaliate: „Subliniați că fraudarea alegerilor, care în trecut era percepută ca un mit, astăzi a devenit realitate, o amenințare foarte mare. Insistați că toți alegătorii ilegali trebuie ținuți departe de urne. Există o nevoie urgentă de a introduce ID-uri ale alegătorilor pentru toate statele, mai ales în statele albastre (dominate de democrați și nehotărâte). Scrieți că democrații vor încerca cu siguranță să falsifice rezultatele alegerilor intermediare“.

Controlul armelor

Potrivit Departamentului de Justiție al SUA, un cont de Facebook fals,  sub numele de Rachell Edison, a fost folosit pentru a crea grupul „În apărarea celui de-al Doilea Amendament“, pe care au fost postate aproximativ 700 de mesaje în sprijinul dreptului americanilor de a purta armă.

Una dintre postări critica modul în care presa de orientare liberal- progresistă a reflectat atacurile armate din SUA, acuzând rasismul sau accesul facil la arme de foc pentru violența în creștere. Mesajul distribuit suna astfel: „Orice s-ar întâmpla, negrii sunt nevinovați, orice s-a întâmpla de vină sunt armele și polițiștii, orice s-ar întâmpla de vină sunt rasiștii și homofobii ...“.

În tot acest timp, un alt cont Twitter controlat de ruși, @KaniJJackson, îi acuza  pe republicani pentru escaladarea violenței armate în școli.

Coreea de Nord

Întâlnirea președintelui Donald Trump cu liderul nord-coreean Kim Jung Un, din luna iunie a.c., a provocat de asemenea o reacție pe conturile rusești.

„Wow! Donald Trump se va întâlni cu Kim Jong Un pentru a discuta despre denuclearizarea Coreei de Nord“, a scris contul @JohnCopper16 pe 9 martie. „Dacă Trump va convinge Coreea de Nord să se denuclearizeze, este game over pentru democrați. Ar fi monumental!“.

Un alt cont a postat un mesaj opus: „Aceiași oameni care l-au criticat pe Barack Obama pentru semnarea acordului nuclear cu Iranul îl laudă deja pe Trump pentru promisiunea sa de a se întâlni cu Kim Jong Un și a vorbi despre denuclearizare“, a scris @KaniJJackson.

Votul în alegerile intermediare

Conturile rusești, atât cele  liberale cât și cele conservatoare, i-au îndemnat pe americani să se implice în alegerile intermediare de peste câteva zile, militând pentru votul anticipat și înregistrarea alegătorilor. „Asigurați-vă că vă preînregistrați pentru a vota, dacă aveți 16 ani sau mai mult“, a declarat @wokeluisa pe 19 martie. 

Contul conservator, @johncopper16, a scris un mesaj inflamant pe 22 martie a.c. „Doar un memento prietenos pentru cei care vor să se implice în alegerile intermediare din 2018. Există motive pentru asta: ei (politicienii – n.red.) te urăsc, urăsc morala ta, urăsc drepturile tale conferite de Primul și Al Doilea Amendament. Îl urăsc pe președintele tău“.

Amestecul rusesc în alegerile din SUA

După ce 13 cetățeni ruși care lucrau pentru Agenția de Cercetare a Internetului, celebra fabrică de troli din St. Petersburg, au fost inculpați pentru că s-au amestecat în alegerile prezidențiale din 2016, conturile controlate de Moscova au reacționat vehement. 

„Dragă Donald Trump, Departamentul Justiției a acuzat 13 cetățeni ruși, de la Agenția de Cercetare pentru Internet, de încălcarea legii penale federale după ce v-au ajutat în campania electorală“, a scris contul @JemiSHaaaZzz.  

„Totuși, cred că chestia asta e o vânătoare de vrăjitoare! Pentru că o mulțime de vrăjitoare tocmai au fost acuzate“, a continuat mesajul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te