VIDEO Un soldat explică cum te înrolezi în Legiunea Străină. Solda ajunge la 7.000 €/ lună

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.06.2023 - 12:31

Legiunea Străină, unitatea de elită a Armatei Franceze, a rămas întotdeauna o sursă de fascinație pentru oameni dornici de adrenalină. Cetățeni străini din diverse colțuri ale lumii sunt atrași de această instituție și de statutul pe care ți-l conferă.

SHARE

De-a lungul istoriei, Legiunea Străină a stârnit interesul și curiozitatea publicului. Ideea de a te înrola în armata unei alte țări poate părea ciudată pentru mulți oameni. Există o perioadă în care Legiunea Străină a fost asociată cu indivizii aflați în conflict cu legea, deși această percepție nu mai este valabilă în prezent.

Cum te poți înrola în Legiunea Străină

Înființată la data de 9 martie 1831 prin decretul emis de regele Ludovic-Filip al Franței, Legiunea Străină a fost creată special pentru voluntarii străini care, după Revoluția franceză din iulie 1830, nu mai aveau dreptul să se înroleze în armata franceză.

În prezent, cetățenii francezi au posibilitatea să se alăture Legiunii Străine, însă aceasta implică renunțarea efectivă la nume și la cetățenie. Astfel, francezii care se înrolează în Legiune sunt înregistrați sub un nume fictiv în baza de date a unității și primesc o altă cetățenie, de obicei dintr-o țară francofonă.

Etapele înrolării în Legiunea Străină

Procesul de recrutare și selecție în cadrul Legiunii Străine are o durată cuprinsă între 2 și 5 săptămâni, fiind adaptat în funcție de fiecare candidat în parte. Pentru a participa la acest proces, este obligatoriu să te prezinți la unul dintre sediile Legiunii, cel mai important și mai mare fiind situat la Aubagne.

Citește și: Interlopul pregătit în Legiunea Străină, pedepsit pentru c-a împușcat un hacker în cap. Îl țepuise

Recrutarea începe odată ce predai pașaportul sau actul de identitate unui membru al Legiunii într-un centru specializat și se încheie atunci când primești oficial acceptul sau respingerea.

Pe durata întregului proces de testare, candidații beneficiază de cazare gratuită, masă și haine, toate asigurate de către Legiune.

Citește și: Fost campion mondial la scrimă s-a sinucis. A fost mercenar în Legiunea Străină. „Doi ani teribili”

Anunțul privind admiterea sau respingerea candidaților este făcut în fiecare joi după-amiază. În calitate de voluntar, ai dreptul să decizi să părăsești procesul de recrutare în orice dimineață. Este important de menționat că, chiar și în cazul în care ești căsătorit, contractul cu Legiunea este semnat ca celibatar.

Cerințele pentru a fi un legionar 

Pentru a fi eligibil în procesul de recrutare al Legiunii Străine, trebuie să îndeplinești următoarele cerințe:

  1. Să fii bărbat, având vârsta cuprinsă între 17,5 și 39,5 ani.
  2. Să deții un act de identitate valabil.
  3. Să ai o copie legalizată a certificatului de naștere (preferabil tradusă în engleză sau franceză); copia nu trebuie să fie mai veche de 6 luni. Deși nu este obligatorie, această copie facilitează procesul, fiind recomandat să o ai la tine în caz de necesitate.
  4. Să nu fii căutat de Interpol și să nu ai cazier.
  5. Să fii disponibil să fii prezent fizic oriunde și oricând în lume, pentru următorii 5 ani.
  6. Să poți citi și scrie în limba ta maternă.
  7. Să ai un indice de masă corporală cuprins între 20 și 30.

Există câteva criterii care exclud automat participarea: afecțiuni grave de sănătate, absența unui deget, probleme locomotorii. De asemenea, nu trebuie să lipsească mai mult de patru sau șase dinți (în funcție de care sunt lipsați), iar eventualele carii trebuie tratate înainte de a te prezenta la procesul de recrutare. O dantură sănătoasă crește șansele de selecție. Înălțimea nu reprezintă un criteriu important.

Cunoașterea limbii franceze nu este obligatorie, dar constituie un avantaj. Limba predominantă în cadrul Legiunii este franceza. Cu toate acestea, lipsa cunoașterii limbii franceze nu reprezintă o problemă majoră, deoarece Legiunea oferă cursuri speciale. În câteva săptămâni, recruții învață cel puțin 400 de cuvinte în franceză.

După sosirea la Aubagne, testele încep a doua zi. Acestea sunt efectuate zilnic și includ următoarele etape:

  1. Testul psihotehnic
  2. Testul de inteligență
  3. Testul de personalitate
  4. Teste medicale
  5. Testele fizice

Probele sportive constau în:

  • Alergare pe o distanță de 20 de metri între două linii. Trebuie să accelerezi treptat odată cu creșterea ritmului unui magnetofon.
  • Tracțiuni
  • Proba de înot (trebuie să poți înota cel puțin 25 de metri)

Starea de sănătate a fiecărui candidat este evaluată individual, iar motivele pentru excludere includ: tuberculoza, hepatita, HIV, cancer, diabet, supraponderalitate, afecțiuni psihice, deficiențe de vedere sau auz, absența unui deget, instabilitate la nivelul genunchiului, dislocarea patelei și probleme herniale.

În cazul în care ești acceptat, primul contract se semnează pentru o perioadă de cinci ani.

Câți bani plătește Legiunea Străină Franceză în 2023?

Nu este o întrebare simplă. După cum veți vedea, solda este undeva între 1300€ și 7000€. Cât te plătesc în Legiunea Străină Franceză depinde de mai mulți factori, cum ar fi rangul, situația familială, calificările etc. Salariul este mai mare cât timp ești în misiune în străinătate.

Un legionar nu câștigă mai mulți bani decât un soldat normal din armata franceză obișnuită.

Un program numit "SourceSolde" calculează salariul fiecăruia în funcție de situația sa militară și familială reală, potrivit legionstories.com.

Acoperă tot ceea ce privește persoana din armată, cum ar fi: gradul, ani de serviciu, ani în grad, calificări, dacă esti căsătorit, dacă ai copii, dacă locuiești la oraș etc.

Salariul unui bărbat singur care locuiește în baracă

Grad Salariu minim Salariu maxim
Legionar -1348 € 
Caporal - 1355 € - 1370 €
Caporal-șef - 1366€ - 1770€
Sergent - 1442€ - 1827€
Sergent-șef - 1484€ - 1944€
Adjudant - 1846€ - 2046€
Adjudant-șef - 1997€ - 2175€
Maior 2111€ - 2345€

Salariul unui parașutist în timpul unei misiuni

Legionar -  4149€ 
Caporal - 4170€ 4241€ - 4241€
Caporal-șef - 4180€ - 5285€
Sergent  - 4212€ - 4465€
Sergent-șef - 4374€ - 5611€.
Adjudant  - 4468€ - 5864€
Adjudant-șef -  5514€ - 6214€.
Maior - 5717€ - 6670€

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te