Cum poate China să ia Taiwanul fără război. De la constrângere la capitulare e un drum scurt

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.06.2024 - 18:51
Cum poate China să ia Taiwanul fără război. De la constrângere la capitulare e un drum scurt - Foto: Profimedia Images
Cum poate China să ia Taiwanul fără război. De la constrângere la capitulare e un drum scurt - Foto: Profimedia Images

Cum poate China să ia Taiwanul fără război. De la constrângere la capitulare e un drum scurt. Teama că Republica Populară Chineză (RPC) va invada Taiwanul și va atrage SUA într-un război masiv, în Pacific, a determinat de mulți ani o atenție sporită americană.

SHARE

Cum poate China să ia Taiwanul fără război. De la constrângere la capitulare e un drum scurt. Teama că Republica Populară Chineză (RPC) va invada Taiwanul și va atrage SUA într-un război masiv, în Pacific, a determinat de mulți ani o atenție sporită americană, asupra pregătirii pentru un conflict.

Extinderea capabilităților militare din China și anunțul făcut de Beijing, privind etapele de expansiune militară, în 2027, au intensificat temerile și au stârnit dezbateri intense despre rolul potențial al Americii și despre disponibilitatea pentru a descuraja și înfrânge o invazie.

Cum poate China să ia Taiwanul fără război. De la constrângere la capitulare e un drum scurt

Preocupările cu privire la capacitatea Americii de a apăra Taiwan sunt valide și importante, deoarece interesele SUA ar fi grav afectate de cucerirea insulei, de către China.

Taiwanul este vital, din punct de vedere strategic, pentru coaliția condusă de SUA pentru a limita influenţa Chinei: un Taiwan prietenos cu SUA leagă aliații Americii din nord-vestul Pacificului cu partenerii și aliații americani din sud, în timp ce un Taiwan controlat de Beijing ar deveni o trambulină pentru continuarea ascensiunii Chinei. care ar compromite grav capacitatea coaliției conduse de SUA de a opera coeziv.

Cu toate acestea, SUA și aliații și partenerii ei regionali încă nu au o strategie clară pentru apărarea Taiwanului, în ciuda faptului că realizează din ce în ce mai mult importanța păstrării autonomiei taiwaneze.

Citeşte şi: China acuză Statele Unite că încearcă să creeze un NATO asiatic

Mai rău, discuțiile din SUA despre apărarea Taiwanului s-au concentrat aproape exclusiv pe descurajarea sau înfrângerea unei invazii dinspre China și au ignorat în mare măsură scenariul probabil, ale cărui elemente sunt deja în desfășurare: o campanie de constrângere a Chinei care rămâne departe de scenariul invaziei, dar care totuși aduce Taiwanul sub controlul Beijingului.

SUA și partenerii trebuie să renunţe la concentrarea pe un singur scenariu periculos, pentru a reevalua amenințarea completă pe care o reprezintă China și a dezvolta un set coerent de strategii pentru a învinge toate aspectele acestei amenințări.

Dezbaterile strategice din SUA, despre apărarea Taiwanului, s-au concentrat în mare parte pe modul de a preveni invadarea și anexarea insulei.

Citeşte şi: China vrea să intervină masiv în alegerile de anul acesta

Aceste dezbateri au devenit deosebit de importante, pe măsură ce refuzul poporului taiwanez de a se alătura Chinei crește voluntar și devine din ce în ce mai evident.

Determinarea taiwanezilor de a-și păstra autonomia îi va încuraja pe liderii Chinei să aleagă căi mai coercitive pentru a obține controlul insulei, inclusiv până la invazie și ocupație.

SUA și aliații acesteia trebuie cu siguranță să se pregătească pentru posibilitatea unei invazii, dar trebuie să se pregătească și pentru strategii alternative de război hibrid și de constrângere, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.

Studiul ISW a recunoscut această lacună semnificativă în gândirea strategică a SUA și a căutat să examineze dacă astfel de abordări coercitive de scurtă durată din China ar putea determina Taiwanul să capituleze în fața cererilor, în absența unei invazii sau a unei blocade militare la scară largă.

Citeşte şi: FOTO China face manevre militare periculoase și provocatoare în jurul Taiwanului

Institutul se referă la folosirea unei campanii politico-militare cuprinzătoare, folosite pe post de curs de acțiune al constrângerii în scurt timp (aşa-numita COA SoWC).

COA este un set prefigurat de acțiuni coordonate, pe care China le-ar putea urma, pentru a convinge Taiwan și partenerii săi internaționali să accepte cererile chineze prin mijloace nebeligerante.

Proiectul Coalition Defense of Taiwan, un efort comun între Institutul American de Întreprinderi și Institutul pentru Studiul Războiului, a dezvoltat acest COA, printr-un exercițiu de planificare de un an, bazat pe cercetări ample în gândirea strategică a Chinei privind războiul politic, operațiunile militare și războiul hibrid, precum și studii detaliate ale campaniilor anterioare și în curs de constrângere, din China, împotriva Taiwanului și a altor state.

"Pune-te în pielea lor"

Americanii au dezvoltat un plan de bătaie care se aliniază îndeaproape cu obiectivele mari-strategice ale Chinei, minimizând în același timp impactul intern negativ pentru Beijing.

ISW s-a străduit să se pună în pielea planificatorilor strategici chinezi însărcinați să realizeze unificarea Chinei cu Taiwan, fără a provoca un conflict major.

COA definește problema principală a Chinei, așa cum o face și China: rezistența continuă la unificare a aşa-zişilor "separatiști taiwanezi înfocați", care mențin independența de facto a Taiwanului și sunt susținuţi de puterile străine: SUA și aliații săi regionali.

Primul pas a eşuat

Prin urmare, acest COA încearcă să stabilească în ce condiții, în Taiwan pot fi eliminate cu forța aceste aşa-zise "elemente separatiste” și poate fi transferată puterea personalităților politice ce vor adera la cererile Chinei, sub forma unui acord de pace peste strâmtoare.

Scenariul este despre cum un nou guvern din Republica Chineză preia puterea în mai 2024 și continuă să acţioneze până când Beijingul și Taipeiul ajung la un acord de pace, undeva prin anul 2028.

Foto: Profimedia Images

După cum se ştie, acest plan a căzut: partidul pro-Beijing de la Taipei a pierdut în alegeri, iar noul preşedinte este un adept al independenţei Taiwanului. Ceea ce evident că nu înseamnă şi că Beijingul s-a oprit.

Patru impulsuri

COA grupează activitățile Chinei în patru impulsuri, care includ acțiuni coordonate pe aer, pe mare, operaţiuni de servicii secrete, cibernetice, economice, cognitive și în alte domenii.

Perioada de timp extinsă și coordonarea multor tipuri diferite de activități, împotriva multor ținte diferite, le permite planificatorilor din China să ascundă campania mai mare de unificare, pe care o servește de fapt fiecare set de acțiuni, în parte.

Succesul COA depinde în mare parte de eșecul obiectivelor sale chiar și în i se recunoaște existența, ca o acţiune coerentă.

khvmn

Prin creșterea constantă a presiunii și intensificarea activității coercitive de bază, China își propune să facă viața din Taiwan din ce în ce mai insuportabilă, până când sectoarele esenţiale ale politicii taiwaneze consideră că procesul de pace propus de China este preferabil rezistenței continue.

COA atacă patru centre de greutate, care oferă în prezent guvernului și poporului taiwanez puterea de a rezista constrângerii Chinei.

Primul este relația strategică SUA-Taiwan, care implică o cooperare bilaterală cuprinzătoare. COA folosește morcovi (de momeală) și bastoane economice (de pedepsire), operațiuni de informare și escaladare militară, pentru a convinge SUA și Taiwan că cooperarea lor precipită direct escaladarea ulterioară, în timp ce pacea și prosperitatea sunt aproape dacă acest parteneriat este oprit.

Războaie multiple

Al doilea centru de greutate este focusat pe capacitatea guvernului de a funcționa și de a oferi servicii esențiale.

Războiul economic, războiul cibernetic, sabotajul, inspecțiile riguroase (și pseudo-legale) ale navelor care transportă mărfuri către Taiwan, blocadele aeriene și maritime, războiul electronic și propaganda care critică gestionarea defectuoasă a guvernării urmăresc să scadă drastic standardele de viață și să erodeze legitimitatea guvernului de la Taipei, în ochii propriului popor.

În al treilea rând, campaniile cognitive și psihologice extinse și persistente urmăresc să frângă voința publicului taiwanez de a rezista prin intimidarea susținătorilor rezistenței, semănând îndoială și teamă în rândul populației și generând cereri de a face schimb de concesii politice, pentru pace.

În al patrulea rând, campaniile de informare pe scară largă urmăresc să scadă dorința publicului american și a conducerii politice de a sprijini Taiwanul.

Copleşitor

Dacă Beijingul atacă cu succes fiecare dintre aceste centre de greutate, sentimentul de abandon în rândul poporului taiwanez ar fi copleșitor, iar guvernul de la Taipei ar fi obligat să ia în considerare o nouă paradigmă pentru relațiile de peste strâmtoare, ca alternativă la durerea și suferința ulterioară.

După ce a schițat COA, raportul ISW propune patru „scenarii de final de joc”, situații posibile care ar permite Chinei să-și atingă obiectivele și să ajungă la un acord politic favorabil cu guvernul Taiwanului.

Acest acord, în COA, ar crea o „comisie de pace peste strâmtoare”, care ar crește controlul China asupra guvernului și populației, sub pretextul de a oferi un spațiu pentru dialog deschis între cele două guverne.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te