Cum l-a șantajat Trump pe Zelenski să-i dea metalele rare. Americanii au vrut să-l oblige pe președintele ucrainean să semneze imediat acordul privind pământurile rare, în caz contrar, au amenințat că vor împiedica o întâlnire cu vicepreședintele SUA, JD Vance.
Amânarea neașteptată a întâlnirii dintre președintele ucrainean și vicepreședintele SUA s-a produs din cauza șantajului ca Ucraina să fie de acord imediat cu acordul „resurse minerale pentru ajutor”. Zelenski a refuzat să semneze documentul.
Cum l-a șantajat Trump pe Zelenski să-i dea metalele rare
La început, Kievul nu a înțeles că declarațiile americane că documentul trebuia semnat „cât mai curând posibil” însemna literalmente semnarea acestuia la München.
Lui Zelenski i s-a cerut să semneze imediat documentul pentru a se întâlni cu vicepreședintele JD Vance și a negocia liniile de pace, promițând timp „până seara” pentru a conveni asupra amendamentelor.
SUA nu erau dispuse să modifice parametrii, după cum au raportat surse pentru European Pravda.
Una dintre surse a spus că, după ce Ucraina a oferit americanilor o versiune revizuită a acordului în încercarea de a ajunge la un compromis, aceștia au revocat toate amendamentele importante și au insistat ca Ucraina fie să semneze ceea ce i s-a dat, fie să nu semneze deloc, și că o întâlnire cu Vance ar putea avea loc doar ca parte a unui pachet care includea semnarea.
Când Zelenski a refuzat să semneze documentul la Munchen în forma pe care Casa Albă a insistat, presiunea din partea negociatorilor americani a încetat și a urmat întâlnirea cu JD Vance.
Luni, 17 februarie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este interesată să semneze acordul cu SUA privind utilizarea resurselor minerale, dar numai după ce acesta va fi revizuit pentru a ține cont de interesele cheie ale țării.
Americanii l-au tratat pe Zelenski ca pe un învins în război
Administrația lui Donald Trump a prezentat Ucrainei termenii unui acord privind resursele minerale în schimbul asistenței militare în termeni care sunt de obicei impuși statelor agresoare învinse în război, scrie cotidianul britanic The Telegraph.
Condițiile acestui acord le-ar depăși cu mult pe cele impuse Germaniei și Japoniei după cel de-al Doilea Război Mondial.
Un proiect de acord etichetat „Privilegiat și Confidențial”, din 7 februarie 2025, obținut de publicația britanică The Telegraph, arată că termenii contractului care a ajuns la biroul lui Zelenski în urmă cu o săptămână echivalează cu „colonizarea economică americană a Ucrainei, în perpetuitate legală” și Implică o compensație pentru investiția SUA de până acum ce nu poate fi atinsă.
În urma informațiilor din document, SUA ar primi 50% din veniturile din extracția resurselor și 50% din valoarea „tuturor licențelor noi emise către terți” pentru viitoarea monetizare a resurselor. Astfel, veniturile ar fi fost „sechestrate” în favoarea SUA.
O clauză cerea plata înainte, a declarat pentru The Telegraph o sursă apropiată discuțiilor.
Acordul prevedea că „pentru toate licențele viitoare, SUA vor avea un drept de prim refuz pentru achiziționarea de minerale exportabile”.
Washingtonul s-ar bucura de imunitate suverană și ar dobândi controlul aproape deplin asupra unei mari părți a economiei de materii prime a Ucrainei.
Un fond desemnat ar „avea dreptul exclusiv de a stabili metoda, criteriile de selecție, termenii și condițiile tuturor licențelor și proiectelor viitoare”.
„Președintele Zelenski însuși a propus ideea de a acorda SUA o miză directă în elementele pământurilor rare și mineralele critice ale Ucrainei într-o vizită la Trump Tower în septembrie, în speranța de a netezi calea pentru livrările continue de arme.
Mai ales că unele bazine minerale sunt aproape de linia frontului în estul Ucrainei sau în zonele ocupate de ruși.
Zelenski a avertizat asupra riscului ca rezervele strategice de titan, tungsten, uraniu, grafit și pământuri rare să cadă în mâinile Rusiei.
Dar nu se aștepta să fie confruntat cu condițiile impuse în mod normal statelor agresoare învinse în război.
Mai grave decât sancțiunile financiare impuse Germaniei de Tratatul de la Versailles
De fapt, termenii acestui acord îi depășesc semnificativ pe cei impuși Germaniei prin Tratatul de la Versailles din 1919.
Pentru comparație: despăgubirile impuse Republicii Weimar s-au ridicat la 132 de miliarde de mărci de aur (269 de miliarde de dolari în dolari actuali) și au fost ulterior reduse.
Citește și: Planul lui Macron pentru pacea în Ucraina: „Decizie, acțiuni, coerență". Riscul precedentului Minsk
Cifra este de 500 de miliarde de dolari în cazul Ucrainei.
Acordul propus de Trump nu include nicio asistență financiară pentru Ucraina, ci doar impune restricții și cerințe care ar putea împiedica dezvoltarea economică a țării.
Într-un interviu acordat Fox News, Trump a avertizat că Ucraina va fi „înmânată pe farfurie lui Putin” dacă va refuza aceste condiții.
Citește și: Cei mai puternici lideri ai Europei au decis la Paris: „America first”. Fără SUA, Ucraina e pierdută
Ucraina nu-și poate îndeplini cererea de 500 de miliarde de dolari într-un interval de timp semnificativ, lăsând deoparte problema mai mare dacă este onorabil să tratezi o națiune victimă în acest mod.