După o serie de discuții cu lideri europeni și cu președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, Macron a vorbit importanța unei "soluții de pace puternică și durabilă" în Ucraina, însoțită de garanții de securitate solide pentru țara atacată de Rusia.
„După ce am reunit mai mulți lideri europeni, tocmai am vorbit cu președintele american, DonaldTrump și apoi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski”, a scris Macron într-o postare pe X.
Planul lui Macron pentru pacea în Ucraina: „Decizie, acțiuni, coerență". Riscul precedentului Minsk
Liderul de la Paris a avertizat că fără un cadru de pace foarte solid între Rusia și Ucraina există riscul ca această încetare a focului să sfârșească precum "Acordurile de la Minsk”, încălcate fără niciun fel de emoții de Rusia.
„Vom lucra la acest lucru împreună cu toți europenii, americanii și ucrainenii. Aceasta este cheia.
Suntem convinși că europenii trebuie să investească mai bine, mai mult și împreună în securitatea și apărarea lor - atât pentru prezent, cât și pentru viitor.
În acest scop, europenii doresc să accelereze punerea în aplicare a propriei lor agende pentru suveranitate, securitate și competitivitate. Lucrările vor continua pe baza propunerilor Comisiei Europene, atât în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei, cât și în ceea ce privește dezvoltarea și investițiile în apărarea noastră.
Citește și: China, despre PACEA din Ucraina: Kievul, Europa, SUA și Rusia trebuie implicate în negocieri
Această agendă, definită în 2022 la summitul de la Versailles, trebuie pur și simplu să fie pusă în aplicare. Decizii, acțiuni, coerență, rapid. Voi continua aceste discuții în zilele următoare", a declarat Macron, potrivit The Guardian.
Reacția Ucrainei: UE, suficient de puternică pentru a ne ajuta să învingem
Viceprim-ministrul ucrainean, Olha Stefanishyna, aflată la Varșovia, unde participă la Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene a declarat că Uniunea Europeană, "chiar și ezitantă va fi totuși suficient de puternică pentru a ne ajuta să învingem".
Citește și: Pacea în Ucraina, pe masă lui Rubio și Lavrov la Riad. Trump vrea mineralele, Putin, pământul
De asemenea, ea a precizat că Ucraina „nu se află într-un proces de negociere a unui acord”, recunoscând în același timp „procesele” puse în aplicare de noua administrație americană.
Totodată, Stefanishyna a mai spus că Ucraina „nu a respins” acordul propus de SUA privind mineralele critice, care rămân în discuție. „Ne așteptăm ca acesta să fie semnat”, a spus viceprim-ministrul ucrainean.