Cum ar putea să dispară metoda prin care Austria a ţinut România afară din Schengen? Preşedintele Klaus Iohannis spune că UE trebuie să îşi simplifice sistemul de luare a deciziilor, pentru a deveni lider global.
Iohannis a dat drept exemplu dreptul de veto folosit de Ungaria, pentru blocare diverselor decizii europene, precum ajutoarele pentru Ucraina.
Cum ar putea să dispară metoda prin care Austria a ţinut România afară din Schengen?
Un alt caz notoriu este cel al blocării intrătii României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, fără nici un motiv veritabil, de către Austria.
Problema ar putea fi rezolvată prin instituirea votului cu majoritatea calificată, în domeniile de politică externă și de securitate.
Trebuie să simplificăm capacitatea noastră decizională. Măsuri ca votul prin majoritatea calificată, în anumite domenii de politică externă și de securitate, pot fi luate fără redeschiderea tratatelor.
Citeşte şi: Cum au reuşit oficialii europeni să-l convingă pe Viktor Orbán să voteze ajutorul pentru Ucraina
Trebuie să ne folosim de toate posibilitățile pe care le avem, pentru a avea un proces decizional mai facil", a spus şeful statului.
"Nu e acceptabil ca un membru să folosească dreptul de veto pentru a ne opri pe toți să-i ajutăm pe alții.
Citeşte şi: „Palmă” pentru Austria în privința granițelor Schengen. Se reaprind speranțele pentru România?
Așadar, dacă nu suntem acum în poziția să generalizăm votul cu mjoritatea calificată, dar măcar ar trebui să avem curajul să spunem: nu avem veto în procesul decizional.
Procesul decizional trebuie să funcționeze corect, transparent, dar trebuie să fie și foarte rapid și de aceea cred că trebuie să lucrăm la arhitectura UE", a detaliat Klaus Iohannis.