Cum au reuşit oficialii europeni să-l convingă pe Viktor Orbán să voteze ajutorul pentru Ucraina

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.02.2024 - 16:25
Cum au reuşit oficialii europeni să-l convingă pe Viktor Orbán să voteze ajutorul pentru Ucraina - Foto: Facebook/Orbán Viktor
Cum au reuşit oficialii europeni să-l convingă pe Viktor Orbán să voteze ajutorul pentru Ucraina - Foto: Facebook/Összhangban a Fidesszel
Cum au reuşit oficialii europeni să-l convingă pe Viktor Orbán să voteze ajutorul pentru Ucraina - Foto: Facebook/Összhangban a Fidesszel

Cum au reuşit oficialii europeni să-l convingă pe Viktor Orbán să voteze ajutorul pentru Ucraina. Unul dintre cele mai mari ziare din Statele Unite susține că au fost dezvăluite toate detaliile.

SHARE

Cum au reuşit oficialii europeni să-l convingă pe Viktor Orbán să voteze ajutorul pentru Ucraina. Unul dintre cele mai mari ziare din Statele Unite susține că au fost dezvăluite toate detaliile, despre recenta vizită a premierului Viktor Orbán, la Bruxelles.

New York Times au publicat un raport detaliat, despre modul în care l-au convins pe premierul ungar, în ultimele zile.

Cum au reuşit oficialii europeni să-l convingă pe Viktor Orbán să voteze ajutorul pentru Ucraina

Un summit extraordinar al UE a avut loc pe 1 februarie, după ce, la cea mai recentă întâlnire, din decembrie, nu a reușit să cadă de acord, cu privire la revizuirea cadrului financiar multianual (CFM), pentru perioada 2021-2027.

Aceasta din cauza dreptului de veto al premierului ungar Viktor Orbán, care urma să se opună printre altele acordării pentru Ucraina a un nou sprijin, de 50 de miliarde de euro.

Acum, NYTimes a informat că unii lideri europeni au glumit, că îi vor trimite prim-ministrului ungar facturile de hotel, pentru nopțile suplimentare pe care au trebuit să le petreacă la Bruxelles, pentru a-l convinge să susțină Ucraina.

Citeşte şi: Ucraina îl somează pe Orban privind „Ungaria Mare”: Revizionismul, inacceptabil

Ziarul american a detaliat, pe un ton mult mai sobru, că alții au sugerat mai puțin în glumă că amenință cu suspendarea procedurilor Uniunii Europene.

În același timp, în cazul unor lideri, a găsit urechi prietenoase și înțelegătoare, atunci când politicianul maghiar s-a plâns că, în opinia sa, birocrația europeană a fost aclanşată împotriva lui, din motive ideologice.

Joi dimineață, la doar o oră după summitul extraordinar al Uniunii Europene, acest exercițiu de presiune, atent coordonat în culise, l-a forțat pe Viktor Orbán să cedeze.

Citeşte şi: Viktor Orban compară UE cu tancurile Uniunii Sovietice

Publicaţia a amintit: în calitate de singur adversar, dintre cei 27 de lideri, el a fost în cele din urmă de acord cu crearea unui fond de 50 de miliarde de euro, pentru Ucraina.

Potrivit autorilor articolului, descoperirea a fost deosebit de semnificativă atât pentru Ucraina, cât și pentru Uniunea Europeană, deoarece a demonstrat hotărârea europenilor de a rămâne uniți pentru Ucraina, împotriva Rusiei, conform index.hu.

El afirmă apoi că, în acest scop, liderii europeni și-au asumat roluri diferite, pentru a-l obliga pe Viktor Orbán să facă acest lucru.

Polițistul bun şi polițistul rău

Potrivit ziarului, președintele Consiliului European, Charles Michel, a jucat rolul polițistului rău. Luni, l-a sunat pe Orbán și l-a informat că nu îi va accepta dreptul de veto, în această chestiune.

El a pus pe tapet apoi posibilitatea ca unele state membre să ia în considerare o procedură fără precedent, care l-ar fi privat de dreptul de vot.

Miercuri seara, Viktor Orbán s-a întâlnit cu premierul italian, Giorgia Meloni, la hotelul de cinci stele Amigo, pe care The New York Times o descrie drept „prietenul ideologic al Dreptei dure”. Meloni, în acest caz, a jucat rolul polițistului bun.

Citeşte şi: Cum s-au rezolvat lucrurile cu Viktor Orban, pentru 50 de miliarde de euro, ajutor UE pentru Ucraina

Meloni i-a spus lui Viktor Orbán că acum ar putea câștiga mai mult cu Bruxelles-ul, dacă va coopera. Se spune că ar Meloni i-ar fi sugerat:

O revizuire a Fondului Ucrainean în anul 2025 ar satisface într-o oarecare măsură cererea acestuia, de control strict asupra cheltuielilor.

Foto: Facebook/Összhangban a Fidesszel

Apoi, a venit președintele francez, Emmanuel Macron, care l-a găzduit pe Viktor Orbán, la un prânz, la Paris, în ianuarie, iar după Meloni l-a întâlnit și pe Viktor Orbán, la Amigo.

Macron a sugerat că liderii UE ar putea include o formulare, în rezoluția comună, care să ia în considerare plângerea lui Viktor Orbán, că organele executive ale UE rețin bani din Ungaria, din cauza părtinirii ideologice.

Este Rusia o amenințare pentru securitate?

Între timp, la câteva străzi mai departe, alți lideri s-au întâlnit la Bruxelles, pentru a discuta despre poziția lui Viktor Orbán. Întâlnirea dintre premierul olandez și cancelarul german a confirmat că guvernul ungar nu va beneficia de reținerea fondului ucrainean.

Şi acest mesaj a fost transmis prim-ministrului. Potrivit ziarului american, rezistența lui Viktor Orbán i-a enervat pe partenerii săi europeni:

„Oricât de mică ar fi țara lui, Viktor Orbán s-a făcut un mare oponent al regulilor și normelor Uniunii Europene”, a conchis The New York Times.

Obstacol imens

Ulterior, s-a subliniat de asemenea că Viktor Orbán a reprezentat și un obstacol imens, în calea multor eforturi europene, inclusiv împotriva sancțiuni contra Rusiei „și chiar cereri Suediei de a adera la NATO”.

Foto: Facebook/Összhangban a Fidesszel

Potrivit acestora, dezacordul fundamental provine din faptul că premierul ungar nu crede că Rusia reprezintă o amenințare la securitatea Europei și că nu crede că Uniunea Europeană ar trebui să sprijine Ucraina.

Ei subliniază de asemenea că Viktor Orbán își folosește în mod regulat oportunitățile din cadrul UE, pentru a obține concesii de la Bruxelles, inclusiv dezghețarea fondurilor reținute din Ungaria.

Viktor Orbán: Am primit o ofertă, am acceptat-o

Cu ocazia acestei ciocniri, Viktor Orbán a cerut, potrivit ziarului, să poată depune veto, la plata de fonduri către Ucraina, în fiecare an, dar acest lucru a fost respins.

În schimb, liderii au convenit să revizuiască în mod regulat cheltuielile, pentru a atenua preocupările legate de corupție, în ceea ce privește Ucraina.

Acum, Parlamentul European trebuie să aprobe acest fond, cu majoritate simplă, ceea ce nu ar trebui să fie un mare obstacol.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te