Cum ar putea Biden să taie Rusia de la tehnologia mondială

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.02.2022 - 12:07
Cum ar putea Biden să taie Rusia de la tehnologia mondială/FOTO: cnn.com

Dacă Rusia va continua să invadeze Ucraina, administrația Biden ar putea să o priveze de o gamă largă de produse americane și străine de înaltă și joasă tehnologie, de la electronice comerciale și computere până la semiconductori și piese de avion, relateză Reuters.

SHARE

Președintele Joe Biden ar realiza acest lucru prin extinderea listei de bunuri care necesită licențe americane înainte ca furnizorii să le poată livra în Rusia, iar administrația sa ar refuza apoi aceste licențe, au spus persoanele respective.

Măsurile, ale căror detalii nu au fost raportate anterior, fac parte dintr-o suită de sancțiuni de control al exporturilor pe care Statele Unite le-au pregătit pentru a afecta economia Rusiei, vizând totul, de la lasere la echipamente de telecomunicații și articole maritime.

Ele nu au fost anunțate marți ca parte a unei runde de sancțiuni dezvăluite de Biden pentru a-l pedepsi pe președintele rus Vladimir Putin pentru că a recunoscut două regiuni separatiste din Ucraina ca fiind independente și a desfășurat trupe în aceste regiuni pentru a „menține pacea". 

Citește și: ANALIZĂ România în războiul energiei. Ce proiecte am ratat și cum putem scăpa de gazul rusesc

Un oficial de rang înalt al administrației a declarat: „Dacă Putin continuă invazia în Ucraina vom escalada și mai mult, folosind atât sancțiuni financiare, cât și controale la export, pe care încă nu le-am dezvăluit".

Oficialul a adăugat: „Controalele la export sunt cu adevărat puternice, deoarece vorbim despre intrări tehnologice critice de care Rusia are nevoie pentru a-și diversifica economia".

Oficialul a adăugat că Statele Unite sunt „pe deplin pregătite, împreună cu un număr foarte mare de țări din întreaga lume, să pună în aplicare aceste măsuri de control al exporturilor dacă invazia continuă".

Citește și: Biden ordonă mai multe trupe americane în Europa de Est. „Sancțiunile nu-l vor opri pe Putin”

Pachetul, care era încă în curs de perfecționare în weekend și care ar putea suferi modificări, ar putea veni chiar dacă unii oficiali de la Casa Albă s-au angajat să scutească consumatorul rus de cea mai mare parte a sancțiunilor.

Scopul măsurilor de control al exporturilor „este de fapt de a degrada capacitatea Rusiei de a avea producție industrială în câteva sectoare cheie", a declarat Peter Harrell, care face parte din Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe, într-un discurs susținut luna trecută. El a spus că administrația s-a concentrat asupra producției industriale și a sectoarelor de înaltă tehnologie „mai degrabă decât asupra modului în care țintim poporul rus în general".

Administrația promite de săptămâni întregi să lovească Moscova cu un cocktail puternic de sancțiuni bancare și controale la export, ca răspuns la masarea a sute de mii de soldați ruși de-a lungul granițelor Ucrainei.

Reuters a relatat sâmbătă că administrația Biden a pregătit, de asemenea, un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei care include interzicerea instituțiilor financiare americane de a procesa tranzacții pentru marile bănci rusești.

De departe, cea mai amplă măsură conținută în pachetul de control al exporturilor ar urma să ia o pagină din restricțiile impuse gigantului chinez de telecomunicații Huawei Technologies Co Ltd (HWT.UL) în timpul fostului președinte Donald Trump. Aceasta ar extinde dramatic domeniul de aplicare a așa-numitei reguli privind produsele străine directe care obligă firmele care folosesc instrumente americane pentru a produce tehnologie în străinătate să obțină o licență americană înainte de a le expedia în Rusia.

„Este extraordinar de nou și are potențialul de a fi mult mai semnificativ decât controalele doar asupra exporturilor acestor articole din Statele Unite", a declarat avocatul din Washington Kevin Wolf, fost oficial al Departamentului Comerțului.

Furnizorii americani ar trebui, de asemenea, să obțină licențe pentru anumite articole destinate Rusiei care nu necesită în prezent licențe, cum ar fi piesele pentru avioane civile. Rămâne de văzut dacă Europa va urma exemplul cu măsuri similare.

Japonia a declarat marți că este pregătită să se alăture Statelor Unite și altor națiuni industrializate din G7 în aplicarea de sancțiuni împotriva Rusiei. 

Marți, Biden a declarat că Statele Unite vor impune sancțiuni împotriva a două mari instituții financiare rusești și a datoriei suverane rusești, precum și împotriva unor elite rusești și a membrilor familiilor acestora. 

Luni, ca răspuns inițial la mișcările lui Putin în estul Ucrainei, Biden a promis că va pune capăt investițiilor și comerțului cu aceste regiuni, în timp ce premierul britanic Boris Johnson a anunțat sancțiuni inițiale vizând băncile și miliardarii ruși.

În conformitate cu modificările propuse în pachetul de control al exporturilor din SUA, cererile de licență, la rândul lor, s-ar confrunta cu un standard strict de revizuire de tip „politică de respingere", ceea ce înseamnă că doar în cazuri rare administrația le-ar aproba.

În plus, companiile rusești enumerate ca așa-numiți utilizatori finali militari pentru presupusele lor legături cu armata rusă, inclusiv producătorii de aeronave ar fi adăugate pe o listă neagră a comerțului cunoscută sub numele de lista entităților. Acest lucru ar extinde domeniul de aplicare a articolelor pe care companiile ar avea nevoie de licențe pentru a le obține.

În cele din urmă, Washingtonul ar extinde domeniul de aplicare al produselor care ar avea nevoie de aprobarea Statelor Unite atunci când sunt trimise către utilizatorii finali militari ruși printr-o aplicare și mai largă a regulii FDPR, supunând la autorizare SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te