Biden ordonă mai multe trupe americane în Europa de Est. „Sancțiunile nu-l vor opri pe Putin”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.02.2022 - 09:49
Biden ordonă mai multe trupe americane în Europa de Est/foto: cnn

Președintele Biden a direcționat marți trupe americane suplimentare pe flancul estic al NATO, în timp ce Rusia se apropie cu încă un pas de o invazie pe scară largă a Ucrainei, potrivit Administrației americane.

SHARE

„Pe măsură ce Rusia se gândește la următoarea sa mișcare, avem și următoarea noastră mișcare pregătită”, a spus Biden reporterilor de la Casa Albă.

Citește și: Șase întrebări stupide despre Ucraina, Putin și războiul său

„Astăzi, ca răspuns la admiterea Rusiei că nu își va retrage forțele din Belarus, am autorizat mișcări suplimentare ale forțelor și echipamentelor americane deja staționate în Europa pentru a întări aliații noștri baltici, Estonia, Letonia și Lituania.”

Washingtonul a desfășurat sau repoziționat deja 6.000 de forțe americane în Germania, Polonia și România în apropierea granițelor țărilor cu Ucraina.

Citește și: Sancțiunile UE îi vizează pe parlamentarii ruși, militari și bănci

Națiunile occidentale se tem că Moscova ar putea în curând să invadeze Ucraina într-un atac la scară largă, o preocupare amplificată luni de președintele rus Vladimir Putin, care a recunoscut idependența a două regiuni separatiste ale Ucrainei - Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk -i ordonând trupe „de menținere a păcii” către zonă.

„În opinia mea, el își creează o rațiune pentru a lua mai mult teritoriu cu forța”, a spus Biden despre Putin în observațiile din East Room. „Acesta este începutul unei invazii rusești în Ucraina. Sancțiunile nu-l vor opri.”

Biden nu a spus câte trupe vor fi trimise în cele trei națiuni baltice sau de unde vor fi repoziționate, dar a spus că sunt „mișcări total defensive din partea noastră” și că Statele Unite „nu au nicio intenție să lupte împotriva Rusiei”.

„Vrem să transmitem un mesaj inconfundabil că Statele Unite, împreună cu aliații noștri, vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO și vor respecta angajamentele pe care le-am luat față de NATO”, a spus el, adăugând că Washingtonul va continua, de asemenea, să ofere asistență defensivă Ucrainei.

În același discurs, Biden a anunțat că SUA vor sancționa și datoria suverană rusă și elitele ruse, precum și membrii familiilor acestora.

Sancțiunile nu l-au impresionat pe președintele rus

Președintele american Joe Biden a semnat un ordin executiv care interzice noi investiții, comerț și finanțare către, dinspre sau în regiunile separatiste Donețk și Luhansk ale Ucrainei, a anunțat luni Casa Albă.

Ordinul oferă, de asemenea, autoritatea de a impune sancțiuni oricărei persoane determinate să opereze în acele zone ale Ucrainei și interzice importul în SUA, direct sau indirect, a oricăror bunuri, servicii sau tehnologie din regiuni.

Washingtonul impune de asemenea sancțiuni asupra datoriei suverane a Rusiei din cauza situației din jurul Ucrainei, a spus Biden.

„Implementăm sancțiuni complete de blocare asupra a două mari instituții financiare rusești VEB și a băncii lor militare. Implementăm sancțiuni cuprinzătoare asupra datoriilor suverane a Rusiei. Aceasta înseamnă că am tăiat Guvernul rus de la finanțarea occidentală", a precizat liderul SUA.

Potrivit lui Biden, aceste măsuri restrictive intră în vigoare marți. Sancțiunile împotriva „elitelor ruse și membrilor familiilor acestora” vor intra în vigoare miercuri.

Citește și

Paza de corp a lui Trudeau, organizator al protestului camionagiilor



Marea Britanie a sancționat marți cinci bănci rusești și trei persoane ca răspuns la recunoașterea de către Rusia a regiunilor separatiste ale Ucrainei.

Băncile rusești sancționate sunt Rossiayaz Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank și Black Sea Bank, a anunțat premierul Boris Johnson.

Ghennady Timcenko, Igor Rotenberg și Boris Rotenberg sunt persoanele vizate de sancțiuni, iar bunurile lor din Marea Britanie vor fi înghețate, a spus Johnson.

„Aceasta este doar prima tranșă de măsuri și vor fi anunțate și mai multe sancțiuni în cazul în care Rusia preferă o invazie pe scară largă a Ucrainei. Ar trebui să ne pregătim pentru o criză prelungită”, a spus premierul.

Certificarea gazoductului Nord Stream 2 nu poate continua, având în vedere ultimele acțiuni ale Rusiei, a anunțat și cancelarul german Olaf Scholz.

Miniștrii de externe ai UE au căzut de acord marți pentru pachetul de sancțiuni al blocului, care îi vizează pe toți cei implicați în recunoașterea regiunilor separatiste din Ucraina și băncile care finanțează operațiuni militare în acele zone.

În plus, blocul restricționează accesul statului rus la capitalul UE și la piețele și serviciile financiare și interzice comerțul din regiunile separatiste.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat anterior recunoașterii republicilor autoproclamate că Vestul îi va impune sancțiuni oricum, pentru că „nu suportă să vadă o țară atât de mare independentă”. Un oficial de la Kremlin a mers până acolo încât a declarat că îi doare în cot de sancțiunile Occidentului. 

Putin a spus că interesele Rusiei nu sunt negociabile, dar că e dispus să caute soluții diplomatice

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Moscova este pregătită să caute „soluții diplomatice" pe fondul tensiunilor puternice cu Occidentul din cauza Ucrainei, dar a subliniat că interesele țării nu sunt negociabile.

„Țara noastră este întotdeauna deschisă pentru un dialog direct și onest, pentru căutarea de soluții diplomatice la cele mai complexe probleme", a declarat Putin într-un discurs video pentru a marca Ziua Apărătorului Patriei, o sărbătoare publică în Rusia, relatează The Moscow Today.

Dar el a adăugat: „Interesele Rusiei, securitatea cetățenilor noștri, nu sunt negociabile pentru noi".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te