Cum a reușit o țară din Europa să rezolve parcările ilegale. Oamenii pot primi recompense astfel

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.01.2024 - 08:04
Parcarea ilegală este motiv de spionaj în Elveția Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Parcarea ilegală este motiv de spionaj în Elveția Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Parcarea ilegală nu este o problemă numai în România. Toate țările se confruntă cu astfel de situații. Însă una dintre ele a reușit să-i conștientizeze pe oameni într-un mod neobișnuit.

SHARE

Parcarea ilegală nu este o problemă românească. Găsirea unei soluții pentru a rezolva parcările ilegale este o provocare pentru orice administrație. Însă autoritățile dintr-o țară europeană au venit cu o idee care pare că funcționează. 

Au reușit să-i conștientizeze pe oameni într-un mod neobișnuit. 

Recompensă pentru semnalarea parcărilor haotice, la Zürich

Cetățenii din Elveția sunt încurajați să îi semnaleze pe cei care parchează cum nu ar trebui. Oamenii vor primi recompense ca să îi spioneze pe ceilalți iar oferta este cel puțin atractivă.

Citește și: Mașinile au ”dispărut” de pe trotuare. Cât este amenda pentru parcare neregulamentară

De exemplu, promisiunea de anulare a unei amenzi pentru parcare în loc nepermis: orice semnalare ar însemna anularea amenzii cu condiția să fii dispus să îi denunți pe ceilalți care parchează incorect.

Ideea are scopul de a depăși dificultățile poliției locale în gestionarea traficului rutier acolo unde prea multe mașini sunt parcate în loc nepermis, iar situația scapă de sub control. Pentru asta administrația din Zurich a cerut ajutorul cetățenilor.

Parcarea trebuie să fie perfectă

Societatea care gestionează parcările, ParkPro trebuie să îi amendeze pe șoferi, chiar și atunci când o roată e în afara desenului de pe asfalt și nu în interiorul spațiului rezervat parcării autoturismelor sau motocicletelor.

În mod normal parcarea trebuie să fie perfectă dacă vrei să nu ai surpriza de a găsi pe parbriz un bilețel alb cu un cod QR pentru a plăti contravenția. Oanvelopă rămasă în afara spațiului poate ajunge și la 1200 de franci.

Citește și: „Rezervarea” locului de parcare din fața casei cu tomberonul sau lada, ilegală. Amendă sau pușcărie!

Este vorba de același canton în care un șofer pensionar de 81 de ani a primit o amendă de 670 de franci elvețieni (amenda + penalități) după ce a circulat cu 31 km la oră în zona în care limita maximă permisă era de 30 km la oră, conform ziarulromanesc.de.

Tribunalul a ascultat versiunea șoferului și a decis că trebuie să plătească numai 40 de franci. Șoferul a admis că nu a plătit ameda, dar a justificat că scrisoarea a fost primită de soția sa care suferă de demență și a uitat să îi spună că a primit hârtia. Astfel a plătit amenda redusă și fără penalitățile de întârziere.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te