Cum a evitat un bărbat pușcăria timp de 20 de ani? Metoda lui i-a derutat pe polițiști

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 23.05.2024 - 20:46
Cum a evitat un bărbat pușcăria timp de 20 de ani - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
fugar prins

Cum a evitat un bărbat pușcăria timp de 20 de ani? Mulți dintre criminalii și răufăcătorii condamnați de justiție caută să fenteze” sentința, încercând să rămână în libertate. Unora le și reușește, pe anumite perioade de timp. Dar, în acest caz, a fost vorba de două decenii.

SHARE

Cum a evitat un bărbat pușcăria timp de 20 de ani? Metoda acestuia i-a derutat pe polițiști, care n-au reușit să-l prindă timp de decenii. Omul nu era condamnat pentru o găinărie, ci chiar pentru omor, dar aducerea lui în închisoare s-a dovedit unul dintre cele mai dificile lucruri pentru oamenii legii.

Cum a evitat un bărbat pușcăria timp de 20 de ani? Metoda lui i-a derutat pe polițiști

Trebuie să reținem, din start, că n-a fost vorba de o poliție oarecare, ci de una dintr-un stat cu un sistem represiv bine pus la punct, China.

Totuși, până și polițiștii din țara Marelui Zid, condusă încă de un partid unic, n-au reușit, pentru multă vreme, să captureze un bărbat condamnat pentru omor.

Astfel, Xiao, un chinez căutat pentru crimă a reușit să evite să fie depistat de poliție timp de peste 20 de ani, pretinzând că este un gunoier surdo-mut, aciuiat prin munții din provincia Hubei.

Totul a început în seara zilei de 22 mai 2004, când tânărul Xiao, iute la mânie, a avut o discuție aprinsă cu un vecin în satul său natal, Oumio Daying, din districtul Xiangcheng din Xianyang.

La un moment dat, Xiao ar fi luat o lopată și l-a lovit cu ea în cap pe vecinul său, omorându-l pe loc.

Citește și: Cel mai periculos infractor din România este mutat în altă puşcărie

În acea noapte, știind că riscă să își petreacă restul vieții după gratii sau, mai rău, să primească pedeapsa cu moartea, Xiao a decis să își abandoneze soția și copilul de 11 ani pentru a fugi.

A fugit în munții din comitatul Anxi, în provincia Fujian, unde a devenit căutător prin gunoaie care vindea resturi pentru a supraviețui.

Pentru a se asigura că nu va dezvălui niciodată nimic despre viața sa trecută, Xiao s-a prefăcut că este surd și mut pentru următorii 20 de ani, zâmbind oamenilor și comunicând doar prin gesturi, scrie odditycentral.com.

Xiao a fost prins de polițiștii chinezi abia după 20 de ani de la fapta sa - Foto: captură video/odditycentral.com

Timpul a trecut, dar poliția nu a renunțat niciodată să-l găsească pe Xiao și să-l aducă în fața justiției pentru crima comisă. Iar perseveranța a dat roade.

Chiar dacă bărbatul fugar a dus o viață de „om al străzii” surdo-mut și nici nu și-a contactat familia nici măcar o dată în ultimele două decenii, tot a reușit să-i dea de urmă. 

Luna trecută, poliția din Anxi a luat în custodie un gunoier aparent surdo-mut, din cauză că se luase la bătaie cu niște localnici.

Chiar dacă a fost eliberat la scurt timp, el a fost totuși procesat în sistem, iar fotografiile sale au ajuns într-o bază de date națională.

La începutul acestei luni, când a comparat fotografiile vechi ale lui Xiao cu cele din baza de date națională, poliția a găsit o potrivire surprinzătoare.

Citește și: Posibil ultimul termen în Dosarul 2 Mai. Beizadeaua drogată Vlad Pascu, prezent în sala de judecată

Gunoierul surdo-mut din provincia Fujian a arătat o asemănare stranie cu bărbatul căutat, astfel că a fost trimisă o forță de poliție pentru a investiga.

După ce l-au găsit pe suspect, polițiștii l-au întrebat direct: „Ești din districtul Xiangcheng din Xianyang?”, la care acesta a răspuns instantaneu „Da”.

„Mi-am reținut cuvintele timp de 20 de ani și am simțit că înnebunesc”, a declarat Xiao ulterior, forțelor de ordine, aproape ușurat că fusese prins. 

„Când am plecat, fiul meu avea 11 ani, iar acum au trecut 20 de ani, mă întreb ce mai face familia mea?”, a mai spus acesta.

Xiao a fost dus înapoi în satul său natal și, în ciuda faptului că a fost plecat atât de mult timp, le-a arătat exact locul unde a avut altercația cu vecinul său în acea seară fatidică.

El va trebui acum să ispășească pedeapsa cu închisoarea de care a fugit atât de mult timp.

Citește și: Frații Tate, arestați din nou la cererea autorităților britanice. Ce acuzații grave li se aduc acum?

Oamenii care îl cunoșteau ca pe un scormonitor prin gunoaie surdo-mut le-au spus polițiștilor că nu l-au bănuit niciodată că ar fi un infractor fugar.

Bărbatul era retras și nu vorbea niciodată cu nimeni, așa că nimeni nu știa cu adevărat nimic despre el.

Dar altercația cu localnicii și introducerea fotografiilor sale din prezent în baza națională de date a poliției i-au venit de hac.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te