Cum a devenit Israelul lider mondial la vaccinarea populației. Înțelegerea cu Pfizer

DE Alexandru Pop | 13.03.2021 - 10:53
Cum a devenit Israelul lider mondial la vaccinarea populației/FOTO: Facebook/Benjamin Netanyahu

Peste 55% dintre israelienii peste 16 ani au fost complet vaccinați împotriva Covid-19 în cele 12 săptămâni de când prima doză a fost administrată premierului Benjamin Netanyahu. Israel e lider mondial la vaccinarea populației, cu cea mai bună rată de imunizare.

SHARE

Rata e de aproximativ patru ori mai mare decât SUA, scrie Wall Street Journal în ediția de sâmbătă, citat de Hotnews.

Pentru a afla cum a ajuns statul evreu la asemenea performanțe, am stat de vorbă cu Nachman Ash, coordonatorul național al operațiunii de vaccinare anti-Covid-19. Dr. Ash, în vârstă de 60 de ani, și-a început cariera în 1987 ca medic în Forțele de Apărare din Israel.

Cercetătorii brazilieni au descoperit noua variantă într-un context în care sistemul sanitar naţional se află în prag de colaps din cauza unei creşteri a numărului de cazuri de infectare cu varianta P.1 care a apărut în nordul statului brazilian Amazonas în noiembrie 2020.

Citește și: Gâlceava intelectualilor. De ce se jignesc Blandiana, Dinescu și Liiceanu. Plus o poveste din 1988

Înainte de a se pensiona, el a ajuns la gradul de general de brigadă și la funcția de chirurg general al IDF. Așezat în biroul său spartan din Lod, la sud de Aeroportul Internațional Ben Gurion, mi-a spus că lupta cu COVID-19 este un „război 24/7”.

Rețeta unui lider mondial la vaccinarea populației

Slujba lui actuală este „cea mai intensă” pe care a avut-o vreodată, „mult mai dificilă” decât cea de ofițer medical șef al armatei israeliene, chiar și pe timp de război.

Dr. Ash a preluat postul pe 12 noiembrie, după ce predecesorul său, mai puțin diplomat, a demisionat ca urmare a ciocnirilor cu domnul Netanyahu și a luptelor cu evreii ultra-ortodocși care s-au revoltat împotriva blocajelor impuse și a celorlalte restricții sociale.

Citește și: Funeriu, atac la Consiliul Elevilor, care a cerut impozitarea meditațiilor: Sunt duși cu pluta?

La fel ca toți ofițerii buni, este mândru de victoriile sale, dar atribuie meritele altora: liderilor politici, care și-au dovedit vizionarismul prin încheierea unor contracte timpurii de stocare a vaccinului Covid.

Oficialii israelieni au purtat „discuții directe” cu Pfizer, în cadrul cărora au oferit companiei un ”quid-pro-quo” științific: Israelul a primit dozele devreme și în cantitățile necesare, iar în schimb, Pfizer a primit acces la rezultatele vaccinărilor, înregistrate de o țară cunoscută ca având un sistem medical de prim rang și cu foarte bună reputație privind integritatea datelor statistice și științifice. Dr. Ash spune că a fost o situație ”win-win” și crede că și Pfizer ar fi de acord cu această afirmație.

„Analiza datelor din viața reală arată că rezultatele sunt la fel de bune ca și cele din cercetările pe care le-a făcut Pfizer.” Vaccinarea pe scară largă a redus ratele infecțiilor și a îmbunătățit moralul într-o țară care a suportat trei blocaje riguroase în ultimul an. Ultimul, foarte contestat de israelieni, a durat din 8 ianuarie până la 7 februarie 2021.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te