Cuba, printre puținii susținători ai lui Putin. Ponta, simpatizant declarat al lui Che Guevara

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.03.2022 - 18:40
Cuba, printre puținii susținători ai lui Putin. Victor Ponta, simpatizant declarat a lui Che Guevara / FB

Fostul premier al României, Victor Ponta, a fost un susținător al lui Che Guevara, unul dintre cei care au pus bazele regimului comunist din Cuba. Azi, Cuba este printre puținele state care susțin invazia rusă în Ucraina.

SHARE

Victor Ponta a apărut, în 2004, cu un tricou cu Che Guevara la o întâlnire de partid. La reuniune a apărut și lidcerul PSD de atunci Adrian Năstase. 

Che a fost un revoluționar argentinian de stânga.

După cucerirea puterii, la 9 ianuarie 1959, primește cetățenia cubaneză, printr-o lege specială.

Che Guevara devine în 1959 comandatul închisorii Cabana. Timp de șase luni, între 2 ianuarie și 12 iunie 1959, au fost executați acolo cel puțin 156 de prizonieri, în majoritate politici. Documentele vremii, inclusiv declarații confidențiale făcute de Guevara, sugerează chiar câteva mii de victime. Trimis de Castro prin lume, Guevara pledează pentru radicalism total în lupta împotriva imperialismului american. Lansează faimosul îndemn antiamerican: „Să creăm noi Vietnamuri!”. Sursa AICI

Citește și: Aliații lui Vladimir Putin, puciștii și dictatorii lumii: Lukașenko, Maduro, Assad, Kim

Cuba, alături de Putin

La fel ca Venezuela, Cuba își respectă loialitatea față de Moscova, dând vina pe SUA și Occident pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Națiunea a criticat SUA pentru că au impus „extinderea progresivă a NATO către granițele Federației Ruse“, în timp ce a cerut o soluție diplomatică.

Ministerul de Externe a declarat că „Guvernul SUA a amenințat Rusia de săptămâni întregi și a manipulat comunitatea internațională cu privire la pericolele unei invazii masive iminente“ a Ucrainei. Nu a contat că „manipularea“ s-a adeverit.

„A furnizat arme și tehnologie militară, a dislocat trupe în mai multe țări din regiune, a aplicat sancțiuni unilaterale și nedrepte și a amenințat cu alte represalii“, se arată în comunicat.

Citește și: Medicii de familie distribuie pastilele de iod care ajută în caz de atac nuclear. Cum și când se iau

Cuba și Rusia sunt în relații strânse de când Uniunea Sovietică a amplasat rachete balistice în țară, pe timpul președintelui Nikita Hrușciov, declanșând Criza cubaneză a rachetelor. Cuba a recunoscut și Crimeea ca parte a Rusiei după anexarea din 2014.

 

Cuba a îndemnat miercuri SUA şi NATO să răspundă „cererilor fondate privind garanţii de securitate” formulate de aliatul său rus în criza ucraineană, estimând că Rusia „are dreptul să se apere”. Poziția exprimată de Havana vine la o zi după ce și Venezuela și-a declarat sprijinul față de Rusia în privința Ucrainei.

„Hotărârea SUA de a impune o expansiune progresivă a NATO spre frontierele Federaţiei Ruse constituie o ameninţare pentru securitatea naţională şi pentru pacea regională şi internaţională”, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe cubanez într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agespres. Cuba pledează pentru „o soluţie diplomatică prin intermediul unui dialog constructiv şi respectuos”, potrivit Digi 24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te