Criză în Europa. Rusia oprește gazul prin Nord Stream 1 pentru următoarele zece zile

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.07.2022 - 09:33
Criză în Europa. Rusia oprește gazul prin Nord Stream 1, pentru următoarele zece zile/FOTO: Unsplash

Lucrările anuale de întreținere încep luni la cel mai mare gazoduct care transportă gaze din Rusia către Germania, urmând ca livrările să fie oprite timp de zece zile. Piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Gazoductul Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia către Germania și va fi supus unor lucrări de întreținere între 11 și 21 iulie.

Luna trecută, Rusia a redus debitul la 40% din capacitatea totală a conductei, invocând întârzierea întoarcerii echipamentelor aflate în service de către compania germană Siemens Energy, în Canada.

Canada a declarat la sfârșitul săptămânii că va returna o turbină reparată, dar a spus, de asemenea, că va extinde sancțiunile împotriva sectorului energetic al Rusiei.

Țările europene se tem că Rusia va folosi „mentenanța” pentru a prelungi criza gazelor 

Europa se teme că Rusia ar putea prelungi mentenanța programată pentru a restricționa și mai mult aprovizionarea cu gaze europene, dând peste cap planurile de umplere a depozitelor pentru iarnă și accentuând o criză a gazelor care a dus la măsuri de urgență din partea guvernelor și facturi uriașe pentru consumatori.

Citește și: VIDEO Boris Johnson, propunere să conducă alianța anti-Putin ca emisar special pentru Kiev

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că țara ar trebui să se confrunte cu posibilitatea ca Rusia să suspende fluxurile de gaze prin Nord Stream 1 dincolo de perioada de întreținere programată.

"Bazându-ne pe modelul pe care l-am văzut, nu ar fi foarte surprinzător acum dacă s-ar găsi un mic detaliu tehnic și atunci ar putea spune 'acum nu mai putem să-l pornim'", a declarat el la un eveniment la sfârșitul lunii iunie.

Citește și: O nouă Cortină de Fier, susținută de Polonia care se înarmează masiv: 400 mii soldați și avioane F35

Kremlinul spune că „evenimentul” a fost programat din timp

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins afirmațiile potrivit cărora Rusia se folosește de petrol și gaze pentru a exercita presiuni politice, spunând că oprirea pentru întreținere a fost un eveniment programat, și că nimeni nu "inventează" nicio reparație.

Există și alte conducte mari dinspre Rusia spre Europa, dar fluxurile au scăzut treptat, mai ales după ce Ucraina a oprit o rută de tranzit a gazelor în luna mai, acuzând interferența forțelor rusești de ocupație.

Rusia a întrerupt complet livrările de gaze în anumite țări europene

Rusia a întrerupt complet livrările de gaze către mai multe țări europene care nu s-au conformat cererii sale de plată în ruble.

"Ultimele luni au arătat un lucru: Putin nu cunoaște tabuuri. Prin urmare, nu poate fi exclusă o oprire completă a livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Stream", a declarat Timm Kehler, directorul general al asociației industriale germane Zukunft Gas.

Germania a salutat la sfârșitul săptămânii decizia Canadei de a emite un "permis limitat în timp și revocabil" pentru a permite returnarea echipamentelor necesare conductei Nord Stream 1.

Dar ministerele ucrainene de energie și de externe au declarat într-o declarație că sunt "profund dezamăgite" și au îndemnat Canada să revină asupra unei decizii care, în opinia lor, echivalează cu ajustarea sancțiunilor impuse Moscovei "la capriciile Rusiei".

Siemens Energy a declarat că lucrează la alte aprobări oficiale și la logistică pentru a pune la dispoziție echipamentul cât mai curând posibil.

Zongqiang Luo, analist de gaze la firma de consultanță Rystad Energy, a declarat că nu este "imposibil" ca Gazprom să folosească orice întârziere ca justificare pentru a prelungi perioada de întreținere.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te