Valoarea contractului încheiat între Gilead și Comisia Europeană este de 63 de milioane de euro. Circa 30.000 de pacienți cu simptome severe de COVID-19 din statele membre UE și Marea Britanie vor beneficia de tratamentul cu Veklury, denumirea comercială a Remdesivir, potrivit CE.
În România, au ajuns până acum 604 flacoane cu Remdesivir, potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. Oficialul a mai precizat că urmează să primim alte 600 de flacoane. Ministrul Sănătăţii a mai spus că, la nivelul Statelor Unite, preşedintele Donald Trump a impus ca toată producţia să rămână în SUA.
„În ultimele săptămâni, Comisia a lucrat fără încetare cu compania Gilead pentru a ajunge la un acord prin care să se asigure livrarea în UE de stocuri din primul tratament autorizat pentru COVID-19. Ieri, la mai puţin de o lună de la autorizarea Remdesivir, a fost semnat un contract care va permite livrarea, începând cu prima parte a lunii august, a tratamentelor pentru mii de pacienţi. Comisia face tot ce îi stă în putinţă pentru a asigura accesul la tratamente sigure şi eficiente şi sprijină dezvoltarea vaccinurilor împotriva noului coronavirus. Acordul de ieri reprezintă încă un pas important în lupta noastră pentru combaterea acestei boli”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, potrivit comunicatului de presă al CE.
În prezent, Comisia pregăteşte o achiziţie comună care vizează acest medicament şi este estimat că aceasta va acoperi nevoile suplimentare începând din luna octombrie.
La 3 iulie, Remdesivir a devenit primul tratament autorizat, acesta primind o autorizaţie de introducere pe piaţă condiţionată. Această autorizaţie facilitează accesul timpuriu la medicamente în situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii publice, cum este actuala pandemie.
Remdesivir este un tratament împotriva COVID-19 destinat adulţilor şi adolescenţilor începând cu vârsta de 12 ani, care au pneumonie şi care necesită suplimentare cu oxigen. Cererea de acordare a autorizaţiei de introducere pe piaţă a fost înaintată Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) la 8 iunie. Recomandarea EMA a fost aprobată de statele membre prin intermediul Comitetului permanent pentru medicamente de uz uman.
Cu toate că medicamentul este autorizat în UE, acesta continuă să fie monitorizat pentru a se asigura siguranţa. Compania Gilead a fost, de asemenea, invitată să prezinte Agenţiei Europene pentru Medicamente, până în decembrie 2020, rapoartele finale ale studiilor privind Remdesivir. Acestea reprezintă o parte din condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a se trece de la o autorizaţie de introducere pe piaţă condiţionată la o autorizaţie normală de introducere pe piaţă. Se preconizează că, până în august 2020, vor fi prezentate date suplimentare privind eficacitatea şi siguranţa medicamentului, pentru a se finaliza acest proces.