CORESPONDENȚĂ DE RĂZBOI. Rușii au pierdut 91% din trupele cu care au început ofensiva din Harkov

DE Remus Cernea | Actualizat: 10.07.2024 - 15:25
CORESPONDENȚĂ DE RĂZBOI. Rușii au pierdut 91% din trupele cu care au început ofensiva din Harkov - Foto: Newsweek România/Remus Cernea

Corespondentul Newsweek România în Ucraina, Remus Cernea, aflat la Centrul Media din Harkov, Ucraina a discutat cu colonelul ucrainean Yuri Povkh, purtătorul de cuvânt al Grupului Operațional și Tactic din Harkov despre situația actuală de pe frontul din Ucraina.

SHARE

Colonelul ucrainean a precizat că la mai bine de 860 de zile de război greu în Ucraina, armata lui Putin a suferit pierderi colosale. 

CORESPONDENȚĂ DE RĂZBOI. Rușii au pierdut 91% din trupele cu care au început ofensiva din Harkov

Numai în ultimele două luni, aproximativ 91% din soldații ruși trimiși pe front în Harkov au fost eliminați de forțele armate ucrainene.

Ofensiva asupra Harkovului începută în 10 mai 2024 s-a împotomolit, ca atâtea altele, iar fiecare metru de pământ ucrainean ocupat de ruși cere sacrificii foarte mari din partea acestora.

Însă, așa cum am arătat într-un material publicat în Newsweek România ieri, comandanților ruși nu pare să le pese de pierderile teribile suferite și îi aruncă în luptă pe soldați în numeroase misiuni aproape sinucigașe. 

La două luni de la începerea ofensivei rusești pe direcția Harkov, armata ucraineană a prezentat azi într-o conferință de presă la Centrul Media, informații detaliate privind pierderile inamicilor.

Cei doi vorbitori au fost colonelul Yuryi Povkh, purtător de cuvânt al 'The Kharkiv Operational and Tactical Group' (Grupul Operațional și Tactic din Harkov), în partea stângă a imaginii și colonelul Viktor Solimchuk, în partea dreaptă.

Datele oferite de armata ucraineană în cei doi ani și jumătate de război au fost confirmate, în linii mari, și din surse independente, astfel că acuratețea lor s-a dovedit a fi una ridicată. 

Pierderi colosale în rândul trupelor lui Putin

Față de numărul de soldați cu care rușii au început ofensiva din 10 mai 2024, aceștia au pierdut 91% din efectivele inițiale utilizate în atac. Mai exact, în două luni pierderile sunt de 2939 morți, 6509 răniți, 45 prizonieri. Rușii au fost nevoiți să aducă alte forțe din zone diferite ale frontului pentru a continua ofensiva.

În cele 2 luni ale ofensivei, rușii au efectuat aproximativ 1700 de atacuri aeriene asupra liniilor ucrainene. De asemenea, în această perioadă, rușii au atacat pe directia ofensivei cu 65 de rachete, cu 124 de drone UAV Lancet, 1033 de drone FPV si cu 17543 de obuze.

Totodată, din 10 mai 2024, rușii au suferit în aceasta zonă următoarele pierderi în tehnica militară: 39 de tancuri distruse, 49 de tancuri avariate; 77 de vehicule blindate distruse, 48 avariate; 103 piese de artilerie distruse, 48 avariate; 2 lansatoare de rachete distruse, 3 avariate.

Rușii atacă obiectivele civile

Pe lângă atacurile din zonele de front, rușii vizează în continuare numeroase obiective civile. În ultima săptămână rușii au atacat culturile agricole din districtele Bohodukhiv, Izium, Kupiansk și Ciuihiv, provocând incendii care au distrus 75 de hectare cultivate cu grâne. Autoritățile din regiunea Harkov au intervenit și au reușit să salveze alte 370 de hectare amenințate de incendiile provocate de ruși. 

Obuzele rusești au vizat în ultima săptămână și locuințele civililor din localitățile rurale ale regiunii, mai ales în distructul Ciuihiv, în apropierea orașului Vovchansk, și în zona orașului Kupiansk, ucigând ori rănind locuitori și distrugând proprietăți private din Borova, Ruska Lozova, Hlushkivka, Losivka. Echipajele de intervenție au salvat 2 persoane de sub dărâmături și 4 din clădiri incendiate. 

De la începutul ofensivei rusești din 10 mai 2024, 12226 de civili au fost evacuați din zonele amenințate de armata lui Putin, incluzând 940 de copii și 276 de persoane cu mobilitate limitată. 86 de civili au fost însă uciși și 226 răniți în ultimele două luni.

38 de echipe de pirotehniști care utilizează 93 de echipamente speciale, incluzând 13 vehicule de deminare, lucrează la deminarea vastelor terenuri periculoase din regiunea Harkov. Doar în ultima săptămână au fost neutralizate 431 de mine.

De la începutul războiului, experții au examinat 7433 de hectare plus 2082 de hectare de culturi agricole, 61 de facilități civile și 4572 de locuințe civile. În total, au fost neutralizate 96.486 de dispozitive explozive doar în regiunea Harkov. 

Atacurile masive ale rușilor asupra zonelor civile din Ucraina maschează pierderile uriașe și neputința armatei lui Putin de pe front.

Atacul asupra Kievului din 8 iulie și distrugerea celui mai mare spital de copii din estul Europei a revoltat întreaga lume civilizată. Aceasta ar putea fi chiar o strategie cinică de imagine a rușilor, de a arăta lumii și poate lui chiar tiranului de la Kremlin că totuși armata se mai ocupă și cu câte ceva relevant.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te