Colonelul a prezentat evoluțiile recente ale luptelor din nordul regiunii Harkov, acolo unde rușii au inițiat o ofensivă începând cu 10 mai 2024, dar au fost opriți după câteva zile. Am vorbit însă și despre detalii generale care privesc luptele din zonă.
Citește și: De câți noi militari are nevoie NATO pentru a face față Rusiei. Cum stă România?
CORESPONDENȚĂ DE RĂZBOI Colonel ucrainean în Harkov: Rusiei nu îi pasă de viețile propriilor soldați
Colonelul Yuriy Povkh: În ultimele 24 de ore am avut 11 confruntări pe linia frontului de la nord de orașul Harkov. Cele mai multe în satele Hlyboke, Tykhe, Starytsia și orașul Vovchansk. Inamicul a efectuat 21 de atacuri aeriene asupra pozițiilor noastre și a utilizat, de asemnea, 26 de drone kamikaze.
Citește și: VIDEO Avioane SU-30 rusești cu bombe ce trec prin beton contra F-16 ale Ucrainei. Cine câștigă?
Pozițiile noastre au fost atacate cu obuze de 389 de ori, dar artileria noastră și operatorii noștri de drone au răspuns producând pierderi rușilor care însumează 187 soldați uciși sau răniți. De asemenea, rușii au pierdut 2 tancuri, alte 4 vehicule blindate, 14 mașini, 6 echipamente speciale, 21 de drone, un centru de comunicații, 63 de adăposturi, și un depozit de muniție.
Newsweek România: Am văzut cu toții cum muniția din Statele Unite a fost întârziată pentru o lungă perioadă, cel puțin pentru 6 luni. Am fost în anumite zone ale frontului acum câteva luni unde soldații mi-au spus că diferența de obuze folosite era pe atunci de aproximativ 7 la 1 în favoarea rușilor. Situația este acum mai bună? Armata ucraineană primește astăzi necesarul de muniție?
Colonelul Yuriy Povkh: Ceea ce ați descris a fost o situație întâlnită în lunile februarie, martie, poate și la începutul lunii aprilie. Între timp situația s-a schimbat. Din ce pot spune cu privire la zona noastră de operațiuni în zona Harkov, aici avem, în general, o relativă egalitate cu rușii în ce privește muniția utilizată.
Newsweek: Cum ați reușit să îi opriți pe ruși? De ce a eșuat ofensiva lor? Au început atacul în 10 mai 2024, dar ați reușit să îi opriți? Care a fost motivul? Ați trimis forțe puternice sau strategia rușilor a fost una slabă? Care sunt explicațiile principale?
Colonelul Yuriy Povkh: În orice război vedem că nu este o singură cauză pentru evoluția lucrurilor. Și în acest caz este o combinație între deciziile operaționale luate de comandamentul nostru, implicarea în luptă a rezervelor armatei noastre care au întărit defensiva, acțiunile de închidere a zonelor vulnerabile din direcția de înaintare a rușilor.
Rușii nu se încadrează în acțiunile obișnuite de război pentru că acesta este unul diferit. Și în acțiunile din nordul regiunii Harkov am văzut cum rușii folosesc tactica de a încerca să infiltreze grupuri restrânse de infanterie, de cele mai multe ori fără a fi implicate vehicule blindate ori armament greu.
Am reușit să îi oprim după câteva zile, grație unor acțiuni eroice atât la nivel individual, cât și ale unor unități, inclusiv ale artileriei și ale operatorilor de drone care i-au oprit pe ruși și le-au produs pierderi însemnate. După ce s-au infiltrat peste graniță, rușii au încercat să aducă artileria mai aproape de zonele de luptă dar nu au reușit, și au înțeles că piesele de artilerie respective vor fi distruse dacă ar fi poziționate acolo. Am avut superioritatea în ce privește densitatea artileriei în zonă.
De aceea, inamicul e forțat să trimită noi și noi unități pentru a menține pozițiile pe care se află acum. În unele zile avem câteva zeci de atacuri, în altele doar câte 5. Acest lucru dovedește că focul armatei ucrainene a produs mari pierderi rușilor ceea ce le-a scăzut acestora capacitatea de a susține atacuri de anvergură. Ei ne lovesc pozițiile prin atacuri aeriene și de artilerie, dar suntem capabili să le producem în continuare pierderi mari.
Newsweek: Ați menționat 2 tancuri rusești distruse în ultimele 24 de ore. Au încercat să atace cu aceste tancuri sau le-ați descoperit în spatele liniilor? A fost un atac al acestora s-au s-a întâmplat altceva?
Colonelul Yuriy Povkh: Situțiile diferă. Uneori rușii folosesc tancurile pe post de artilerie cu rază scurtă. Acestea trag câteva obuze după care se retrag. Alteori, ei folosesc tancurile în susținerea atacurilor infanteriei.
Newsweek: Au aplicat rușii tactici noi sau diferite sau stranii cu prilejul acestei ofensive? Sau au fost aceleași tactici pe care le-ați văzut și în alte bătălii?
Colonelul Yuriy Povkh: Am văzut că s-au pregătit pentru această ofensivă, au folosit trupe bine pregătite, inclusiv trupe speciale, Spetsnaz. Au încercat să folosească particularitățile terenului pentru a se ascunde. Dar din ce vedem acum, nu mai este o tactică, ci doar grupuri de infanterie care încearcă să alerge dintr-un punct A într-un punct B, către o nouă poziție de unde să lanseze un nou atac către pozițiile noastre.
Dar, într-un caz recent, doar 10% dintre infanteriștii ruși au supraviețuit unei astfel de încercări. Acest caz este relevant pentru modul în care ei acționează.
Newsweek: Așadar, soldații ruși încearcă să se camufleze în pozițiile de start, apoi încearcă să avanseze spre punctele de unde vor porni atacuri. Pe drumul către acele puncte, îi monitorizați cu dronele pentru a vedea ce urmăresc, și îi atacați cu artileria. Asta se întâmplă?
Colonelul Yuriy Povkh: Da, cam asta se întâmplă, dar îi atacăm nu doar cu artileria, ci și cu dronele FPV (First Person View), iar când se apropie de tranșeele noastre, intervin și infanteriștii noștri cu mitralierele. Situația de pe front ne permite să avem o distanță între trupele noastre din prima linie și cele rusești, desigur acest lucru depinde și de conformația terenului, în medie de aproximativ 400 de metri, dar ea poate varia cam între 300 de metri și 600 de metri. Atunci când sunt confruntări în localități, această distanță este mai mică. Felul în care atacă arată că rușilor nu le pasă de pierderile pe care le suferă.
Newsweek: Comandanților ruși nu le pasă de viețile soldaților lor.
Colonelul Yuriy Povkh: Absolut.
Newsweek: Ați știut înainte de 10 mai că rușii vor ataca, sau acest atac v-a surprins?
Colonelul Yuriy Povkh: Strategic, știam că rușii concentrează forțe în această zonă. Întrebarea era când, cum și unde vor folosi aceste forțe? Desigur, făceam comparația cu prima ofensivă, din 2022, când a fost o ofensivă mult mai largă, venind din mai multe direcții: Harkov, Kiev, Sumy și alte regiuni. Neavând suficiente forțe, rușii au fost nevoiți să se retragă atunci. Acest lucru îl vedem și acum. Rușii au început această ofensivă, dar forțele pe care le aruncă în luptă și rezervele lor nu sunt suficiente pentru a-și îndeplini obiectivele.
Vreau să vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră aici, vreau să mulțumesc tuturor jurnaliștilor străini care dedică atenție acestui război. Am văzut ieri prin bombardamentle asupra Kievului că acest război ne poate produce răni profunde. Pentru noi el este un război existențial. Pentru voi este probabil un război între civilizații. Consider că împreună, prin unirea forțelor noastre, vom fi în măsură să învingem această hidră.
Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina