VIDEO CORESPONDENȚĂ DE RĂZBOI. Cum distrug rușii localități aflate departe de linia frontului

DE Remus Cernea | Actualizat: 29.07.2024 - 20:12

Corespondență de război. Corespondentul Newsweek România, Remus Cernea, aflat pe frontul din Ucraina alături de soldații care ucraineni care, cu prețul vieții, își apără patria, vorbește despre cum distrug rușii localități aflate departe de linia frontului.

SHARE

Știrile care prezintă ororile comise de ruși în localitățile ucrainene pot lăsa impresia cuiva din exterior că rachetele, dronele și obuzele lovesc la întâmplare ținte civile.

CORESPONDENȚĂ DE RĂZBOI. Cum distrug rușii localități aflate departe de linia frontului

Adesea însă nu este deloc așa, iar localitatea Zolochiv din nordul regiunii Harkov, având aproximativ 7750 de locuitori, reprezintă unul dintre nenumăratele exemple elocvente al unui scop distructiv urmărit sistematic de armata lui Putin.
 
Eforturile de război ale rușilor nu se limitează la zona de contact între cele două armate și la localitățile care se află pe linia frontului.

Sunt vizate în mod sistematic ținte civile din adâncimea teritoriului ucrainean. Iar adesea nu este vorba de pagube colaterale, întrucât armele utilizate de ruși de multe ori sunt de mare precizie (rachete balistice ori de croazieră, drone sau bombe ghidate care planează), iar în zonele lovite nu se află ținte militare. Așadar, intenția de a lovi respectivele ținte civile este evidentă.

Rușii vizează distrugerea clădirilor reper din localitățile ucrainene

În esență, rușii vizează distrugerea clădirilor reper din localitățile ucrainene: sediile administrației locale, casele de cultură, spitalele, sălile de sport, oficiile poștale, bisericile, supermarketurile.

Spitalul din Zolochiv - Foto: Newsweek România/Remus Cernea

La toate acestea se adaugă, periodic, lovituri executate asupra unor blocuri de locuințe sau case ale oamenilor. Am văzut astfel de atacuri în foarte multe localități prin care am ajuns și care erau departe de linia frontului.

În așezările apropiate de zonele de luptă care se află în raza artileriei rusești sunt executate și lovituri cu obuze asupra clădirilor rezidențiale. 

Prima dată când am vizitat Zolochiv, în august 2022, am fost martorul unor astfel de lovituri care îi ucideau pe civili în casele lor. La acea dată, frontul era la doar 2-3 kilometri distanță, iar atenția rușilor nu era concentrată doar în lupta cu armata ucraineană, ci și în atacarea locuințelor civile.

În primele luni de război uciseseră aproximativ 70 de localnici din Zolochiv, prin bombardarea caselor acestora.

Am publicat atunci în Newsweek România un material exact asupra acestui subiect.

Între timp rușii au fost alungați din regiunea Harkov prin contraofensiva de succes din septembrie – octombrie 2022. Zolochiv se află acum la zeci de kilometri depărtare de noul front deschis de ruși în 10 mai 2024, în zona Vovchansk, dar la doar câțiva kilometri de granița cu Rusia.  

Am vizitat din nou localitatea, însoțit de jurnalistul ucrainean Dmytro Kutovyi și de sergentul Ruslan Pikhota care este artist și cu care am realizat un interviu forte interesant ce urmează a fi publicat în curând. Militarul ne-a condus să vedem clădiri bombardate recent în Zolochiv.

Casa de cultură și clădirea poștei fuseseră lovite în luna iunie a acestui an de bombe ghidate care planează și care sunt lansat de avioane rusești. Spitalul, pe care l-am văzut și în 2022, avea aproape toate clădirile bombardate, iar recent au fost țintite și alte facilități dar și salvările care apar în imaginile ce însoțesc acest text.

Casa de Cultură din Zolochiv - Foto: Newsweek România/Remus Cernea

Sala de sport era, de asemenea distrusă. La precedenta mea vizită, acolo erau aduse ajutoarele umanitare ONU, unde am văzut inclusiv alimente trimise din România. 

Despre Casa de cultură din centrul localității Sergentul Ruslan Pikhota ne-a spus că a fost atacată cu două bombe ghidate care planează. Doi civili au fost uciși acolo și alți doi într-o locuință privată aflată în apropiere.

Casa de Cultură din Zolochiv - Foto: Newsweek România/Remus Cernea

De asemenea, un polițist a murit ars de viu în mașina atinsă de explozii. Loviturile au fost în jurul orei 11.00 AM când mulți oameni se aflau pe stradă în centrul orașului. 

Când am ajuns la clădirea Ukrposhta (Poșta Ucrainei), sergentul ne-a povestit că a fost lovită cu o bombă ghidată care planează și care avea o greutate de 250 de kilograme. Dar, din fericire, bomba nu a explodat, astfel că nu a murit nimeni.

A produs doar pagube la impactul cu pereții clădirii și câteva persoane au fost rănite ușor. Erau mulți oameni acolo în momentul atacului, lucrători ai poștei, civili care veniseră să ridice sau să depună colete și scrisori.

Poșta din Zolochiv - Foto: Newsweek România/Remus Cernea

Locul a fost izolat și s-a așteptat pentru 24 de ore explozia bombei care ar fi putut avea un mecanism explozibil cu ceas. Dar după ce au trecut cele 24 de ore, bomba a fost dezactivată.

Toate aceste atacuri ale rușilor asupra zonelor civile sunt deliberate și vizează destructurarea vieții sociale în localitățile ucrainene și subminara moralului cetățenilor.

De asemenea, ștergerea identității culturale a ucrainenilor și îngreunarea vieții de zi cu zi a acestora. Atacurile repetate asupra sistemului energetic urmăresc amplificarea dificultăților cu care se confruntă oamenii.

În orașul Harkov, curentul electric este disponibil, de regulă, pentru 12-14 ore pe zi, iar în Kiev pentru doar 6-8 ore pe zi. Perpectiva iernii care se apropie este îngrijorătoare în contextul distrugerii a aproximativ 50% din sistemul energetic ucrainean.

Sistemul Patriot donat Ucrainei de România juca un rol crucial

De aceea, sistemul Patriot donat de România, alături de alte sisteme defensive provenite din alte țări pot juca un rol crucial în menținerea Ucrainei pe linia de plutire, salvând vieți ale civililor, ale militarilor și clădiri civile ori surse vitale de energie. În ciuda dificultăților teribile cu care se confruntă, determinarea ucrainenilor de a lupta este în continuare la cote ridicate.

Toate aceste atacuri descrise mai sus sunt crime de război care încalcă brutal Charta ONU și Convenția de la Geneva privitoare la protecția persoanelor civile în timp de război, din 12 august 1949, ratificate și de Rusia.

Războiul pornit de Putin nu doar că produce sute de mii de victime și distrugeri la o scară pe care Europa nu a mai cunoscut-o de la Al Doilea Război Mondial, dar aruncă întreaga umanitate într-o situație în care nu mai există reguli la nivel internațional. Charta ONU și Convențiile de la Geneva sunt decăzute la statutul de literă moartă dacă Rusia nu este făcută responsabilă pentru crimele comise.

Într-o lume în care nu se mai ține cont de reguli și nu există o posibilitate eficientă de a-i trage la răspundere pe cei care le încalcă, orice act de agresiune devine posibil și foarte probabil. Iar dacă o agresiune precum cea a Rusiei lui Putin asupra Ucrainei nu va fi oprită, atunci este pregătit terenul pentru un viitor al conflictelor și agresiunilor militare care pot aduce umanitatea în fața unor dezastre de proporții uriașe. Tiranii de pretutindeni se vor simți încurajați să își atace vecinii. 

De aceea, efortul de a susține Ucraina nu este unul strict umanitar, ci are mize existențiale pentru întreaga lume civilizată.

Nu putem aspira la un viitor al păcii și cooperării decât dacă există reguli de drept internațional acceptate de întreaga lume. Iar în cazul unui derapaj e necesar să existe modalități eficiente de stopare și de reparare cât mai rapidă și mai justă a situației create, în acord cu textele de referință menționate mai devreme și ratificate formal de aproape toate țările. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te