Corespondență de la Washington. Trump în Coreea de Nord. Kim negociază mai bine

DE Adam Tismăneanu | Actualizat: 15.03.2019 - 07:37
Trump s-a întâlnit cu Kim Jong Un în Vietnam

Președintele american s-a întors în SUA, la sfârșitul lunii februarie, după un alt summit nereușit cu Kim Jong Un, de data aceasta în Vietnam.

SHARE

Donald Trump a apărut, apoi, la unul dintre programele sale preferate, emisiunea lui Sean Hannity de la Fox News. În interviul pe care l-a acordat, Donald Trump a încercat să explice ce s-a întâmplat la summit, relația sa cu Kim Jong Un și de ce a părăsit negocierile.

Niciun președinte american nu a reușit să denuclearizeze Coreea de Nord și, deși Trump a afirmat în trecut că „poate remedia singur“ multe dintre problemele Americii, se pare că în cazul Coreei de Nord, pe lângă nenumărate alte controverse ale politicii sale externe, președintele s-a lovit de mult mai multe dificultăți decât anticipase.

În interviul cu Hannity, Trump și-a exprimat și mai apăsat sentimentele pozitive față de dictatorul nord-coreean: „Unii oameni spun că nu ar trebui să îl plac... De ce să nu-l plac?“.

Această declarație e în puternic contrast cu modul în care Trump se referea la Kim Jong Un cu puțin peste un an în urmă, când îl tachina cu expresia „micul om rachetă“. Acum, Trump intră în interviuri spunând că se înțelege „foarte bine“ cu Kim Jong Un și că acesta „este o personalitate reală și e foarte inteligent, e atât de inteligent cât poate fi cineva, și e un adevărat lider, și e destul de iute“. Trump a explicat ulterior, în același interviu, că dorește denuclearizarea completă a peninsulei coreene, în timp ce Kim ar accepta doar „anumite zone“.

Acuzațiile fostului său avocat

Trump nu este genul care să recunoască că este depășit, dar în cazul lui Kim Jong Un este clar că tacticile de negociere ale liderului SUA s-au dovedit a fi mai degrabă dubioase.

În același timp cu întâlnirea dintre Trump și Kim, în Congres a depus mărturie avocatul lui Trump din ultimul deceniu, Michael Cohen, care a pledat vinovat și va fi închis pentru fraudă fiscală și pentru declarații false, printre alte acuzații. Trecerea lui Cohen de la confident de încredere al lui Trump la momentul când l-a numit pe fostul său șef „un escroc“ l-a deranjat în mod clar pe liderul american chiar în timpul summitului cu Kim, după cum a și scris pe Twitter: „Democrații au coborât din nou nivelul în politica americană când au decis să intervieveze, într-o audiere deschisă, un mincinos și un șarlatan condamnat, în același timp cu summitul nuclear cu Coreea de Nord. Și e posibil să fi contribuit la «ieșire». Nu s-a mai făcut atunci când un președinte e plecat din țară. Rușine!“.

Scandalul Warmbier

Totuși, pentru Trump, mărturia lui Cohen nu s-a dovedit a fi cel mai dificil moment pe care a trebuit să îl explice în ultima perioadă. Otto Warmbier a fost un student american al Universității din Virginia care călătorea în Coreea de Nord când a fost închis timp de 17 luni pentru un presupus furt.

Familia lui Warmbier l-a lăudat pe Trump la eliberarea tânărului, care a murit la scurt timp după ce a ajuns acasă din cauza teribilului tratament pe care l-a primit în Coreea de Nord.

Michael Cohen l-a numit pe Trump „un escroc“

Dar, în timpul unei conferințe de presă cu Kim, când Trump a fost întrebat despre Warmbier, liderul de la Casa Albă a explicat că l-a crezut pe dictator „pe cuvânt“ că nu știa de situație la acea vreme.

Părinții lui Warmbier au condamnat public afirmația lui Trump, așa cum au făcut presa și politicienii. Liderul american este genul care nu își cere niciodată scuze, așa că atunci când a văzut că este criticat din toate părțile, a făcut ceea ce a făcut de fiecare dată în chestiunea nord-coreeană, a pasat vina, scriind pe Twitter: „Nu îmi place să fiu înțeles greșit, dar mai ales când vine vorba de Otto Warmbier și familia sa grozavă. Țineți minte, l-am scos pe Otto împreună cu alți trei. Administrația anterioară nu a făcut nimic și el a fost prins în mandatul lor. Bineînțeles, consider Coreea de Nord responsabilă de maltratarea și moartea lui Otto. Cel mai important, Otto Warmbier nu va fi murit în zadar. Otto și familia sa au devenit un simbol extraordinar de pasiune și putere, care va rezista mulți ani în viitor. Îl iubesc pe Otto și mă gândesc la el de multe ori!“.

Otto Warmbier a fost închis 17 luni în Coreea de Nord

Deși acest tweet este maximul ce va obține familia Warmbier în materie de responsabilitate sau scuze de la Trump, până la urmă, declarațiile inițiale ale președintelui  nu au fost deloc interpretate greșit.

„Am vorbit despre asta și nu cred că [Kim] ar fi permis acest lucru“, a declarat Trump. „Nu ar fi fost pur și simplu în avantajul lui să permită ca acest lucru să se întâmple. Acele închisori sunt dure. Sunt locuri grele. Și s-au întâmplat lucruri rele. Dar eu chiar nu cred că a fost…, nu cred că știa despre asta“.

O soluție complicată

Mulți experți au comparat acceptarea de către Trump a explicației lui Kim ca fiind similară tendinței sale de a-i crede pe președintele rus Vladimir Putin sau pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, din Arabia Saudită, când cei doi se disculpă cu privire la crimele lor internaționale.

Deși situația este similară, în acest caz, Trump negociază activ o soluție pe care ceilalți președinți americani nu au reușit să o realizeze, o peninsulă coreeană denuclearizată. Se pare că Kim știe tacticile lui Trump și pur și simplu negociază mai bine, reușind să-și păstreze armele nucleare, adunând mormane de laude de la Trump, în timp ce îl subminează.

Adam Tismăneanu este jurnalist în Washington DC, absolvent de jurnalism al Northeastern University din Boston

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te