Coreea de Nord mai trimite 30.000 de soldați să lupte în Ucraina. Putin a pierdut 1.000.000

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 02.07.2025 - 16:41
Coreea de Nord mai trimite 30.000 de soldați să lupte în Ucraina. Putin a pierdut 1.000.000 - Foto: Profimedia images
Coreea de Nord mai trimite 30.000 de soldați să lupte în Ucraina. Putin a pierdut 1.000.000 - Foto: Profimedia images

Coreea de Nord urmează să mărească numărul trupelor sale care luptă pentru Rusia de-a lungul frontului cu Ucraina, trimițând încă 25.000 până la 30.000 de soldați pentru a ajuta Moscova, potrivit unei evaluări a serviciilor de informații realizate de oficialii ucraineni.

SHARE

Trupele ar putea ajunge în Rusia în lunile următoare, conform evaluării văzute de CNN, adăugându-se la cele 11.000 trimise în noiembrie, care au ajutat la respingerea incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei. Aproximativ 4.000 dintre acești soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți în desfășurare, potrivit oficialilor occidentali, însă cooperarea Phenianului cu Moscova a înflorit de atunci.

Coreea de Nord mai trimite 30.000 de soldați să lupte în Ucraina. Putin a pierdut 1.000.000

Evaluarea ucraineană văzută de CNN spune că ministerul rus al apărării este capabil să furnizeze „echipamentele, armele și munițiile necesare” cu scopul „integrării ulterioare în unitățile de luptă rusești”. Documentul adaugă că „există o mare posibilitate” ca trupele nord-coreene să fie angajate în lupte în anumite părți ale Ucrainei ocupate de Rusia „pentru a consolida contingentul rus, inclusiv în timpul operațiunilor ofensive la scară largă”.

Evaluarea, realizată de agenția de informații a apărării ucrainene, mai spune că există semne că aeronavele militare rusești sunt modernizate pentru a transporta personal, reflectând vasta întreprindere de a muta zeci de mii de soldați străini.

Citește și: Mergi în Rusia și nu-i dai datele biometrice lui Putin? Nu poți folosi telefonul mobil

Conform unor imagini din satelit obținute de CNN, există posibile pregătiri pentru noua desfășurare, inclusiv sosirea unei nave și a unor aeronave de transport marfă pe aeroportul Sunan din Coreea de Nord.

Inițial au fost numai 11.000

Coreea de Nord a trimis inițial 11.000 de soldați în Rusia în toamna anului 2024 în mare secret, președintele rus Vladimir Putin confirmând desfășurarea abia la sfârșitul lunii aprilie.

În octombrie, soldații nord-coreeni au fost fotografiați primind echipament pentru front la baza militară Sergeevka din Primorskyi.

Citește și: Polonia se teme că Rusia i-ar fura operele de artă în cazul unui atac. Are un plan special

O lună mai târziu, o navă rusească din clasa Ropucha a acostat în portul Dunai, lângă Nakhodka, la 95 de kilometri (59 de mile) sud-vest, putând transporta până la 400 de soldați, au declarat analiștii.

Același tip de navă Ropucha, care transporta trupe, a acostat din nou pe 18 mai în același port Dunai, conform imaginilor din satelit furnizate către CNN de Open Source Centre, o organizație non-profit cu sediul în Marea Britanie, specializată în informații legate de apărare și securitate.

Rutele de anul trecut

Traseele de zbor sugerează, de asemenea, că ar putea fi în curs de desfășurare mișcarea altor trupe. Open Source Centre a furnizat către CNN imagini din satelit de pe aeroportul Sunan din Coreea de Nord pe 4 iunie, în care avioane de marfă, posibil IL76, rulau pe pistă - același tip de aeronavă folosită în desfășurările de anul trecut. Deși imaginile nu arată la ce sunt folosite nava și avioanele, mișcările ar putea sugera un model în concordanță cu ceea ce au observat analiștii anul trecut.

„Imaginile din satelit arată un transportor de trupe rusesc sosind la Dunai în luna mai și activitate pe aeroportul Sunan în mai și iunie”, a declarat Joe Byrne, analist senior la Open Source Centre. „Acest lucru pare să indice că rutele folosite anterior pentru deplasarea trupelor din Coreea de Nord sunt active și ar putea fi folosite în orice transfer viitor de personal la scară largă”, a precizat expertul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te