„Condițiile din lagăre, în special în Al-Hol, sunt cumplite. Al-Hol este foarte supraaglomerat și este un loc nepotrivit pentru copii în care să crească ”, a declarat grupul într-un raport.
„Serviciile sunt limitate și sunt suprasolicitate, iar adăposturile sunt inadecvate. Violențele, greutățile, lipsurile și traumele pe care acești copiii le trăiesc zi de zi nu pot fi descrise", se arată în raport.
Organizația de caritate a estimat că 50% din populația taberei Al-Hol și 55% din populația taberei Roj sunt sub vârsta de 12 ani, majoritatea provenind din Siria și Irak.
Dar raportul s-a concentrat pe proveniențele din alte 60 de țări din întreaga lume, inclusiv unele dintre cele mai bogate.
Potrivit raportului, 62 de copii au murit din diferite motive doar în Al-Hol, „în jur de doi în fiecare săptămână”.
Citește și
Shamima Begum, „mireasa ISIS” care imploră a doua șansă, nu-i trădează pe jihadiștii britanici
Poliția militară britanică a arestat un afgan din forțele speciale la un hotel din Manchester
Copiilor din tabere le lipsește libertatea de mișcare, educația adecvată, apa indispensabilă pentru condiții decente de viață și nu beneficiază nici de asistență medicală.
Taberele sunt administrate în prezent de gruparea kurdă YPG și au fost menite să găzduiască în principal familii care au trăit sub regulile ISIS.
Organizația a criticat statele membre ale UE - Marea Britanie, Australia, Norvegia, SUA și Canada, care sunt printre cele mai bogate țări ale lumii, pentru procesul lent de repatriere în comparație cu țările mai sărace.
Țările occidentale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că repatrierile în masă ale familiilor legate de ISIS reprezintă o amenințare la adresa securității lor naționale.
Dar organizația „Save the Children” a cerut ca „toate guvernele cu cetățeni în lagăre să își asume responsabilitatea și să aducă acasă copiii și familiile lor” în conformitate cu Dreptul internațional.