Pentagonul a cheltuit 7.000 de miliarde de dolari pentru contractanții care „au profitat de condițiile din timpul războiului în urma atentatelor din 11 septembrie 2001”,arată un studiu publicat luni.
Cifra reprezintă până la jumătate din cheltuielile Departamentului Apărării de 14.000 de miliarde de dolari de la începerea războiului din Afganistan, în 2001, numit Războiul Global împotriva Terorii”, conform proiectului „Costs of War” al Universității Brown.
Cercetările au constatat că antreprenorii din domeniul militar s-au folosit de circumstanțe „pentru a supraîncărca guvernul sau pentru a se angaja în fraude directe” pe fondul cererii Pentagonului de asistență rapidă și „supraveghere mai puțin riguroasă”.
Citește și
Un turc a încercat să intre în România cu o carte de identitate bulgărească. A fost prins
România celebrează 10 ani de la încheierea Parteneriatului Strategic cu SUA
Până la o treime din cheltuielile acordate contractanților au fost încasate de doar cinci companii: Lockheed Martin, Boeing, General Dynamics, Raytheon și Northrop Grumman.
Numai Lockheed Martin a primit 75 de miliarde de dolari în anul fiscal 2020, care reprezintă peste 150% din bugetul Departamentului de Stat și al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, de 44 miliarde de dolari pentru acel an, se arată în studiu.
Odată ce SUA și-a finalizat retragerea din Afganistan luna trecută și a încercat să își pivoteze poziția militară departe de Războiul Global împotriva Terorii, a apărut deja un nou motiv pentru a continua cheltuielile supradimensionate.
„Pe măsură ce SUA își reduce dimensiunea amprentei militare în Irak și Afganistan, estimările exagerate ale provocărilor militare ridicate de China au devenit noua rațiune de menținere a bugetului Pentagonului la niveluri istorice ridicate”, se arată în studiu.
„Contractorii militari vor continua să profite de cheltuieli umflate”.