Consiliul Europei suspendă Rusia ca răspuns la invadarea Ucrainei

DE Lidia Moise | Actualizat: 25.02.2022 - 21:25
Consiliul Europei: Foto: arhiva CE

Consiliul Europei a anunțat că suspendă Federația Rusă de la drepturile sale de reprezentare în Comitetul Miniștrilor și în Adunarea Parlamentară a organismul paneuropean pentru drepturile omului, ca răspuns la atacul Moscovei împotriva Ucrainei.

SHARE

Potrivit anunțului oficial, reprezentanții permanenți ai celor 47 de state membre ale sale „au convenit să suspende Federația Rusă de la drepturile sale de reprezentare în Consiliul Europei”, invocând articolul 8 din statutul său. Decizia intră în vigoare imediat și afectează drepturile de reprezentare a Rusiei în Comitetul de Miniștri și în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Cu toate acestea, decizia nu afectează prezența Rusiei în Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care face parte din Consiliul Europei.

”Decizia adoptată astăzi înseamnă că Federația Rusă rămâne membru al Consiliului Europei și parte la convențiile relevante ale Consiliului Europei, inclusiv Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, se arată în comunicat.

Judecătorii aleși la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Federației Ruse rămân, de asemenea, membri ai Curții, iar cererile introduse împotriva Federației Ruse vor continua să fie examinate și decise de Curte”, precizează comunicatul Consiliului.

Suspendarea nu este o măsură definitivă, ci una temporară, lăsând deschise canale de comunicare, mai menționează comunicatul oficial.

Măsura luată respectă Articolul 8 al Statutului organizației care precizează că orice membru al Consiliului Europei care a încălcat grav statutul poate fi suspendat din drepturile sale de reprezentare.

Decizia a fost luată în urma unui schimb de opinii cu Adunarea Parlamentară în cadrul Comisiei mixte. Anterior, la finalul ședinței extraordinare de joi, care a reunit reprezentanții celor 47 de state membre ale Consiliului Europei, Comitetul de Miniștri a ”condamnat în cei mai fermi termeni atacul armat asupra Ucrainei al Federației Ruse, cu încălcarea dreptului internațional, a luat măsuri ”ca răspuns la încălcarea gravă de către Federația Rusă a obligațiilor sale statutare ca stat membru al Consiliului Europei”  și a ”îndemnat Federația Rusă să își înceteze imediat și necondiționat operațiunile militare în Ucraina”.

Rusia este membră a Consiliului Europei 1996, și a mai fost sancționată anterior, în 2014, după anexarea Crimeei.  

Atunci Consiliul a suspendat drepturile de vot ale delegației Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) În replică, Rusia a suspendat plățile cotizațiilor sale către bugetul Consiliu și a boicotat sesiunile APCE. Suspendarea a durat până în 2019, când a fost ridicată la intervenția președintelui Emmanuel Macron.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală, creată în 1949, care reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene precum și alte state din centrul și estul Europei, inclusiv Rusia. Este independent față de Uniunea Europeană, și nu trebuie confundat cu o altă instituție importantă,  Consiliul Europea sau Consiliul Uniunii Europene. Consiliul Europei are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor este organismul de decizie al Consiliului Europei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te