Comuniștii chinezi dau un nou avertisment presei independente din Hong Kong

DE Edi Neagu | Actualizat: 22.06.2021 - 23:23
Carrie Lam, marioneta Beijingului la conducerea Hong Kong. FOTO: Facebook

Șefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a avertizat presa independentă din fosta colonie britanică să nu submineze guvernul.

SHARE

Săptămâna trecută, conducerea ziarului democratic Apple Daily a fost arestată iar finanțele publicației au fost blocate.

La Hong Kong, mass-media nu trebuie să ''submineze'' guvernul, a atenţionat marţi şefa executivului hong-kongonez, Carrie Lam, respingând astfel reacţia SUA, care au cerut autorităţilor teritoriului "să înceteze să se ia de mass-media", informează AFP.

Centrul financiar a fost multă vreme sediul regional a numeroase mass-media internaţionale şi oraşul nu încetează să coboare în clasamentul anual al ONG-ului Reporteri fără Frontiere în ceea ce priveşte libertatea presei, trecând de pe locul 18 în 2002 pe locul 80 în acest an.

Săptămâna trecută, autorităţile au îngheţat bunurile cotidianului pro-democraţie Apple Daily, foarte critic la adresa Beijingului. Pentru aceasta, ele au evocat legea drastică asupra securităţii naţionale impusă de China în încercarea de a sufoca orice disidenţă în fosta colonie britanică.

CITEȘTE ȘI: Clanul turcilor Raim construia vile de lux pe Litoral. Aveau 3,5 milioane de euro din prostituție

Cinci responsabili ai cotidianului pro-democraţie au fost arestaţi şi doi dintre ei au fost inculpaţi pentru "înţelegere secretă cu o ţară străină", în baza acestei legislaţii. Poliţia a apreciat că o serie de articole îndemnau ţări străine să impună sancţiuni împotriva Hong Kong-ului şi Chinei.

Presa, ținută sub control, ca la Beijing

"Să critici guvernul Hong Kong-ului nu este o problemă, însă dacă există intenţia de a organiza acţiuni ce incită la subminarea guvernului, atunci este, desigur, diferit", a declarat Carrie Lam, întrebată cu privire la percheziţia de la sediul Apple Daily şi despre libertatea presei în acest teritoriu. "Prietenii mass-media ar trebui să fie capabili să facă diferenţa între cele două", a adăugat ea în timpul conferinţei sale de presă săptămânale.

CITEȘTE ȘI: „Felix“ i-a tăiat salariul lui Radu Tudor. Moderatorul Antenei 3, plătit doar pe drepturi de autor

Spre deosebire de China continentală, unde mass-media sunt deţinute majoritar de stat şi fac obiectul cenzurii, în Hong Kong libertatea de expresie este garantată de mini-Constituţia sa.

După intrarea în vigoare, în urmă cu aproape un an, a legii asupra securităţii naţionale, multe mass-media din Hong Kong au devenit prudente, pentru a nu încălca această lege în articolele lor.

Carrie Lam a afirmat că urmăririle angajate împotriva Apple Day nu constituie un atac împotriva "unei activităţi jurnalistice normale", dar că publicaţia a încercat, în articole, să aducă atingere securităţii naţionale a Chinei.

Întrebată despre ce înţelege guvernul său prin "o activitate jurnalistică normală", ea s-a mulţumit să răspundă: "cred că sunteţi mai avizaţi să răspundeţi la această întrebare".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te