O directivă europeană din anul 2000 privind protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi biologici la locurile de muncă stabileşte o scară de gravitate pe patru niveluri.
Grupa 1, cu gradul cel mai mic de pericol, nu este „susceptibilă să provoace o maladie la om”. Grupa a 4-a, cea mai periculoasă, în plus faţă de provocarea de maladii grave, „constituie un pericol serios pentru lucrători” şi prezintă un „risc ridicat de propagare în colectivitate”.
Comitetul de progres tehnic (format din Comisia Europeană şi experţi ai statelor membre) „a emis o opinie pozitivă pentru includerea COVID-19 pe listă, la Grupa de risc 3”, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a executivului UE, Marta Wieczorek.
Decizia ar urma să intre în vigoare în cursul lunii iunie, a adăugat ea, precizând că Parlamentul European şi Consiliul au la dispoziţie o lună pentru a i se opune.
Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) consideră că noul coronavirus ar fi trebuit inclus în Grupa 4, nu doar din cauza absenţei unui tratament sau vaccin eficace, dar şi pentru că există un risc ridicat de transmitere a virusului de către lucrători.