În cadrul unei ceremonii la cartierul general ultrafortificat al forţelor străine din Kabul, generalul Miller, care s-a aflat la comanda trupelor coaliţiei în Afganistan din septembrie 2018, şi-a transmis prerogativele generalului Kenneth McKenzie, şeful Comandamentului central al armatei americane (Centcom), având cartierul general în Florida (sud-estul SUA), responsabil de activităţile militare americane în 20 de ţări din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală şi de Sud, între care şi Afganistanul.
Citește și: Țările UE au primit suficiente doze pentru a vaccina 70% dintre adulți
Retragerea definitivă a trupelor străine din Afganistan, încheiată până la sfârșitul lui august
Această schimbare de comandament reprezintă unul dintre ultimele gesturi simbolice înaintea retragerii definitive a trupelor străine din Afganistan, care ar urma să se încheie la sfârşitul lunii august.
Retragerea, în proporţie de 90% pentru armata americană, va pune capăt celor 20 de ani de intervenţie militară a unei coaliţii a ţărilor NATO, condusă de SUA, intrată în Afganistan în octombrie 2001, ca urmare a atentatelor de la 11 septembrie din acelaşi an de la New York şi Washington.
Talibanii, în ofensivă în toate direcțiile
Ea intervine în plină ofensivă a talibanilor în toate direcţiile, lansată la începutul lunii mai odată cu începerea retragerii trupelor străine, ceea ce le-a permis să cucerească zone importante din teritoriul ţării, în faţa unei armate afgane de acum private de sprijinul crucial aerian american şi care nu opune decât o rezistenţă anemică.
Insurgenţii au preluat controlul asupra mai multor districte rurale şi puncte de frontieră cheie, cu Iranul, Turkmenistanul şi Tadjikistanul. Armata afgană nu controlează în prezent decât marile oraşe şi principalele axe rutiere.
Numeroase districte din provinciile vecine capitalei Kabul au căzut recent în mâinile talibanilor, provocând temeri că vor ataca în curând capitala sau aeroportul acesteia, singura cale de ieşire a cetăţenilor străini din ţară.
Luni, confruntări continuau în mai multe provincii, în special în cele de la sud de Kandahar - leagănul şi bastionul istoric al talibanilor - Helmand şi Nimroz.