Comandantul trupelor americane şi NATO în Afganistan și-a predat atribuţiile. Talibanii, în ofensivă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.07.2021 - 18:09
Comandantul forţelor americane şi NATO în Afganistan, generalul Austin Scott Miller, şi-a predat atribuţiile. / Foto: digi24.ro

Comandantul forţelor americane şi NATO în Afganistan, generalul Austin Scott Miller, şi-a predat atribuţiile luni în contextul retragerii definitive a trupelor străine din ţară, unde talibanii continuă să câştige teren, relatează AFP.

SHARE

În cadrul unei ceremonii la cartierul general ultrafortificat al forţelor străine din Kabul, generalul Miller, care s-a aflat la comanda trupelor coaliţiei în Afganistan din septembrie 2018, şi-a transmis prerogativele generalului Kenneth McKenzie, şeful Comandamentului central al armatei americane (Centcom), având cartierul general în Florida (sud-estul SUA), responsabil de activităţile militare americane în 20 de ţări din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală şi de Sud, între care şi Afganistanul.

Citește și: Țările UE au primit suficiente doze pentru a vaccina 70% dintre adulți

Retragerea definitivă a trupelor străine din Afganistan, încheiată până la sfârșitul lui august

Această schimbare de comandament reprezintă unul dintre ultimele gesturi simbolice înaintea retragerii definitive a trupelor străine din Afganistan, care ar urma să se încheie la sfârşitul lunii august.

Retragerea, în proporţie de 90% pentru armata americană, va pune capăt celor 20 de ani de intervenţie militară a unei coaliţii a ţărilor NATO, condusă de SUA, intrată în Afganistan în octombrie 2001, ca urmare a atentatelor de la 11 septembrie din acelaşi an de la New York şi Washington.

Citește și: Dungaciu, Academia Română, spunea în mai că AUR poate intra în Parlamentul moldovean. A luat 0,49%

Talibanii, în ofensivă în toate direcțiile

Ea intervine în plină ofensivă a talibanilor în toate direcţiile, lansată la începutul lunii mai odată cu începerea retragerii trupelor străine, ceea ce le-a permis să cucerească zone importante din teritoriul ţării, în faţa unei armate afgane de acum private de sprijinul crucial aerian american şi care nu opune decât o rezistenţă anemică.

Insurgenţii au preluat controlul asupra mai multor districte rurale şi puncte de frontieră cheie, cu Iranul, Turkmenistanul şi Tadjikistanul. Armata afgană nu controlează în prezent decât marile oraşe şi principalele axe rutiere.

Numeroase districte din provinciile vecine capitalei Kabul au căzut recent în mâinile talibanilor, provocând temeri că vor ataca în curând capitala sau aeroportul acesteia, singura cale de ieşire a cetăţenilor străini din ţară.

Luni, confruntări continuau în mai multe provincii, în special în cele de la sud de Kandahar - leagănul şi bastionul istoric al talibanilor - Helmand şi Nimroz.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.