Un grup de militari din Brigada 11 de Asalt Aerian a Gărzii - o unitate militară din republica siberiană Buriatia desfășurată în Ucraina încă din primele zile ale invaziei Rusiei - și-au prezentat demisiile la începutul acestei luni. Însă cererea lor a întâmpinat rezistență din partea autorităților militare.
"La început au fost 78 cereri, dar după mai multe runde de constrângere, comandamentul militar a reușit să reducă acest număr la minimum", a declarat pentru The Moscow Times Vladimir Budaev, cofondator al Fundației Free Buryatia, o organizație împotriva războiului care sprijină obiectorii de conștiință și rudele acestora.
După ce a refuzat să accepte cererile de demisie, comandamentul brigăzii i-a împărțit pe „dezertori” în grupuri mici de opt și zece bărbați și i-au trimis într-un centru de detenție special din orașul Luhansk, ocupat de Rusia în estul Ucrainei, a declarat mama unuia dintre soldați, Oksana Plusnina.
Citește și: SUA dau Moldovei 65 de milioane $ pentru „apărarea suveranității”, în timp ce Putin vizează Odesa
Potrivit lui Plusnina, soldații nu au actele de identitate, care au fost luate de comandament sub pretextul de a-i proteja în cazul în care ar fi fost capturați de armata ucraineană. De asemenea, soldaților le-a fost refuzat accesul la telefoane mobile și la alte mijloace de a-și contacta familiile sau avocații.
Soldați hrăniți cu terci o dată pe zi
Înainte de a fi reținut și ținut la secret, fiul lui Plusnina, Ilya Kominsky, a declarat pentru canalul de televiziune Current Time că un grup de colegi ai săi care au refuzat să lupte a fost "ținuți închis într-un garaj" și "hrănit cu niște terci o dată pe zi " înainte de a fi trimis într-un centru de detenție.
Citește și: VIDEO Un australian a vândut tot și s-a mutat în metroul din Harkov. „Voi rămâne să ajut până mor”
Kominsky a furnizat, de asemenea, televiziunii o înregistrare audio a conversației soldaților cu comandantul brigăzii, locotenent-colonelul Agafonov, care a încercat să-i convingă să renunțe la demisiile lor.
"Opt oameni au plecat deja la Luhansk și acum chiar vor să se întoarcă pe câmpul de luptă", se aude Agafonov spunând în înregistrarea difuzată de Current Time. "Nu știu ce au făcut sau ce le-au spus".
Kominsky - care a susținut că a scris aproximativ 20 de apeluri pentru a fi demis din armată - a devenit de negăsit la scurt timp după ce a vorbit cu postul de televiziune.
"Nu suntem în măsură să vorbim cu el sau să urmărim unde se află în acest moment sau ce se întâmplă cu el", a declarat Plusnina în videoclipul postat săptămâna trecută.
Comandantul rus îi amenință pe soldați că-i trimite în bătaia puștii
Potrivit Plusnina, comandamentul a amenințat, de asemenea, că va "aduna toți contestatarii și îi va trimite pe linia frontului", în încercarea de a le anula decizia de a părăsi definitiv armata.
"Acest lucru este complet ilegal, deoarece rezilierea unui contract cu armata rusă este o procedură legală. Sunt persoane angajate de stat care pot refuza în mod legal să urmeze ordinul în orice moment", a declarat Budaev.
Săptămâna trecută, Fundația "Free Buryatia" a anunțat că 150 de soldați din republica siberiană care au refuzat desfășurarea în Ucraina s-au întors acasă de pe front.
Povestea lor a devenit publică în iunie, când soțiile soldaților au înregistrat un apel video în care spuneau că soții lor nu au fost aduși acasă, deși și-au reziliat contractele.
Videoclipul a avut inițial un efect invers, când soldații - care se aflau deja în autobuzul spre casă - au fost trimiși înapoi în Ucraina.
Rămâne de văzut dacă povestea lui Kominsky și a celor câtorva soldați care sunt încă hotărâți să părăsească Ucraina în ciuda presiunii exercitate de superiorii lor va avea un rezultat similar.
"Din câte știm, ei sunt încă reținuți și izolați undeva lângă Luhansk", a declarat Budaev.