Colegii de pe Staţia Spaţială Internaţională din SUA, Rusia și Belarus se întorc pe Pământ

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.04.2024 - 20:21
Colegii de pe Staţia Spaţială Internaţională din SUA, Rusia și Belarus se întorc pe Pământ - Foto: Profimedia Images

Colegii de pe Staţia Spaţială Internaţională din SUA, Rusia și Belarus se întorc pe Pământ. Un astronaut NASA, un cosmonaut rus și primul călător spațial din Belarus s-au întors în siguranță pe Pământ.

SHARE

Colegii de pe Staţia Spaţială Internaţională din SUA, Rusia și Belarus se întorc pe Pământ. Un astronaut NASA, un cosmonaut rus și primul călător spațial din Belarus s-au întors în siguranță pe Pământ, după două săptămâni la bordul Stației Spațiale Internaționale, a informat agenția rusă Roscosmos.

„Astăzi, la ora 10:17, ora Moscovei (07:17 GMT), vehiculul de coborâre al navei spațiale cu echipaj Sozuz MS-24 a aterizat în apropierea orașului kazah Jezkazgan”, a informat Roscosmos.

Colegii de pe Staţia Spaţială Internaţională din SUA, Rusia și Belarus se întorc pe Pământ

„Deorbitarea [navei] și coborârea sa pe Pământ s-au desfăşurat normal”, a adăugat agenția.

Cosmonautul rus Oleg Novitsky și primul cosmonaut din Belarus, Marina Vassilevskaya, „au petrecut 14 zile pe orbită”, în timp ce astronautul american Loral O'Hara a finalizat o misiune de 204 zile.

Pentru Vassilevskaya și O'Hara a fost prima lor perioadă pe ISS. Într-o declarație, președintele Belarus, Alexander Lukașenko, a felicitat echipajul, pentru întoarcerea în siguranță, din misiunea lor.

Citeşte şi: VIDEO Armata americană va avea rachete spațiale SpaceX. Vor ajunge într-o oră în orice colț al lumii

Nava spațială a decolat din portul spațial Baikonur, din Kazahstan, pe 23 martie, după o întârziere de două zile, ca urmare a unei probleme în pregătirile de prelansare - un regres temporar, dar important pentru programul spațial al Rusiei, care a fost lovit de probleme financiare, scandal, corupție și eșec, conform The Moscow Times.

Un eșec recent a fost pierderea navei spațiale robotizate Luna-25 într-un prăbușire pe Lună în august anul trecut.

Citeşte şi: Cum și-a pierdut o astronaută, trusa de scule? A fost zărită pe orbita Pământului

Cooperarea spațială ruso-vestică a fost lovită de asaltul Rusiei asupra Ucrainei, care a început în februarie 2022, și de sancțiunile internaționale care au urmat. ISS este un domeniu rar de cooperare permanentă între Moscova și Washington.

Dar sectorul spațial al Rusiei este afectat de lipsa de inovație, multe dintre sistemele sale se bazează pe tehnologia din epoca sovietică - în cea mai mare parte fiabile, dar învechite.

De asemenea, trebuie să facă față concurenței crescute din partea companiilor private, cum ar fi SpaceX, a miliardarului Elon Musk.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te