Cine sunt românii care pot deține legal o armă de foc? Actele necesare pentru permisul de port-armă

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.04.2024 - 13:33
Cine sunt românii care pot deține legal o armă de foc? Actele necesare pentru permisul de port-armă - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
Cine sunt românii care pot deține legal o armă de foc? Actele necesare pentru permisul de port-armă - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Cine sunt românii care pot deține legal o armă de foc? În România, permisul de armă poate să ofere nu doar dreptul de a o deține, ci și dreptul de a o folosi și purta în mod efectiv doar în anumite condiții și de către anumite categorii de români.

SHARE

Legea 295/2004 reglementează acest domeniu, stabilind categoriile de arme, condițiile de obținere a permiselor și modul în care acestea trebuie utilizate.

Cine sunt românii care pot deține legal o armă de foc? Actele necesare pentru permisul de port-armă

Există trei categorii principale de arme: letaleinterzise și neletale.

Armele letale sunt supuse autorizării și necesită permis pentru deținere, purtare și folosire.

Armele interzise pot fi deținute și folosite doar de instituțiile publice cu atribuții în domeniul apărării și ordinii publice.

Armele neletale, precum cele vechi sau de autoapărare, pot fi deținute de civili, însă sunt supuse unor reguli specifice.

Cine poate obține un permis de armă letală?

Permisul de armă oferă dreptul de a deține, purta și folosi o armă letală, dar obținerea acestuia este supusă unor restricții.

Pentru a obține o armă letală, trebuie să urmezi procedurile specifice și să îndeplineșți anumite condiții precum:

  • trebuie să ai peste 18 ani
  • să nu fi suferit anumite condamnări
  • să nu ai calitatea de inculpat în anumite cauze penale
  • să fii apt din punct de vedere psihologic și medical pentru a purta armă de foc
  • să nu fi considerat un pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor dini jur

Persoanele care pot deține un permis de port armă sunt:

  • Demnitari, magistrați, diplomați, militari, polițișți și alte persoane prevăzute de lege, care dețîn o funcție ce implică exercițiul autorității publice.

  • Persoanele incluse în programe de protecție a martorilor, pe durata acestei calități.

  • Vânătorii, sportivii de tir și colecționarii de arme, în funcție de specificul activității lor.

Aceștia au dreptul la maxim două arme cu 100 cartușe pentru fiecare armă, plus 50 de cartușe oarbe pentru fiecare armă.

Iată o listă completă cu funcțiile de demitate publică care pot obține permisul de port-armă.

Pașii pentru obținerea unei arme letale

Depune o cerere la Inspectoratul Județean de Poliție: Cererea trebuie să conțină informații personale, motivul pentru care soliciți autorizarea (autoapărare, vânătoare, antrenament tir etc.) și tipul de armă pentru care ceri autorizarea.

Completează dosarul de autorizare: Dosarul trebuie să includă acte precum actul de identitate, certificatul de cazier judiciar, avizul medical și psihologic, certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor și altele.

Vizită medicală se realizează la un cabinet autorizat, costă între 100 - 200 lei și durează aproximativ 90 minute. Testarea se realizează în 6 domenii (oftalmologie, ORL, etc) și este valabilă doar 6 luni. 

Trebuie menționat clar că faceți acest curs pentru arme și muniții (sau permis pentru port-armă).

Așteaptă eliberarea autorizației: Autorizația pentru procurarea armelor letale sau neletale este eliberată în termen de 30 de zile lucrătoare și este valabilă 90 de zile, cu posibilitatea de prelungire.

Totodată, Legea din România mai impune doritorilor și să fi absolvit un curs de instruire teoretică și practică, organizat de o persoană juridică autorizată special pentru acest lucru.

După ce ți-ai procurat arma eșți obligat să mergi în termen de trei zile lucrătoare de la dată procurării la organul de poliție care ți-a dat autorizația pentru a obține și permisul de port-armă.

Valabilitatea permisului de port-armă este de 5 ani.

Cei care dețîn arme de foc trebuie să meargă anual într-un poligon autorizat la trageri pentru cursuri de tragere.

Curs de tragere teoretic și practic cu examen

Cursul durează cel puțin 15 zile și este structurat în 80 de ore, din care 20 de ore constând în parte practică. În funcție de operatorul juridic care organizează cursurile, tarifele variază între 1.000 și 2.500 de lei.

La finalul cursului, vei da un examen similar celui de la permisul auto. Examenul este tip grilă cu un singur răspuns corect, 22 de întrebări din care puteți să greșiți maxim 4 întrebări. De asemenea la examenul practic se ține cont atât de cum se manuieste armă din punct de vedere al siguranței și a manipulării armei, cât și de punctajul optinut pe țintă.

Cum trebuie depozitate armele și muniția letală?

Titularul permisului are obligația de a păstra armă și muniția separat în condiții de securitate, închise cu cheia sau cifru în locuri ascunse, în cutii metalice prinse în perete sau în podea, sau în dulapuri specializate pentru arme, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate, potrivit armevechi.com.

Utilizarea efectivă a armelor letale este permisă doar în poligoane autorizate sau în caz de legitimă apărare, sau stare de maximă necesitate.

Persoană care a făcut uz de armă este obligată să acționeze imediat pentru a acordă primul ajutor și asistență medicală persoanelor afectate și să anunțe de îndată cel mai apropiat organ de poliție.

Sunt simplu cetățean și vreau armă pentru autoapărare. Cum pot să o obțin?

Cetățenii obișnuiți care doresc să dețină o armă pentru autoapărare în România trebuie să respecte anumite proceduri și cerințe specifice, în conformitate cu Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor, componentelor esențiale și al munițiilor.

În primul rând, cetățenii pot deține și purta arme neletale de autoapărare, cum ar fi cele cu bile de cauciuc sau gaze iritante.

Aceste arme trebuie să fie purtate într-un mod similar cu armele de apărare și pază, adică trebuie ținute într-un toc, nearmate și ascunse vederii.

Este permisă deținerea a maxim două arme de acest fel și 25 cartușe pentru o singură armă. 

Arme de colecție

În ceea ce privește categoria de colecționari, aceștia au dreptul să dețină arme de colecție, care includ arme scurte proiectate înainte de 1945 și aproape orice armă lungă, cu excepția celor interzise.

Colecționarii pot deține un număr nelimitat de astfel de arme, însoțite de maxim 10 cartușe pentru fiecare calibru deținut.

Pentru a putea merge cu aceste arme în poligon sau la manifestări culturale este nevoie de acceptul poliției.

Transportul de acasă la poligon se realizează cu această autorizație, pe traseul stabilit, fără muniție în armă, iar armă este asigurată în husă sau cutie.

Pe lângă aceste arme mai este o categorie pe care doar colecționarii o pot deține, și anume “armele arhaice“, și anume arme fără cartuș metalic proiectate înainte de 1899.

Arme pentru vânători

Pentru vânători, legislația permite deținerea unui număr nelimitat de arme de vânătoare, fiecare însoțită de o cantitate maximă de 500 cartușe pe calibru.

La cele semiautomate magazia este limitată la maxim 2 cartușe + cel de pe țeavă, în total la trei cartușe.

Există reguli stricte referitoare la transportul și purtarea acestor arme, care se aplică doar în timpul activității de vânătoare. Transportul armelor de vânătoare se face în trusa sau husă, neincarcate.

Arme de tir sportiv

Sportivii de categoria I, instructorii și antrenorii de tir au dreptul să dețină un număr nelimitat de arme de tir letale, fiecare însoțită de o cantitate 1.000 de cartușe.

De asemenea, transportul și purtarea acestor arme sunt supuse, de asemenea, unor reguli specifice, cum ar fi transportul armelor neîncărcate în cutii sau huse.

Folosirea acestor arme se face doar în poligon sau în alte locuri desemnate pentru practicarea tirului sportiv.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te