Cine este țara din UE care se opune aderării Ucrainei: „Nu coincide cu interesele noastre naţionale”

DE Alin Crișan | Actualizat: 02.12.2023 - 10:51
Cine este țara din UE care se opune aderării Ucrainei: „Nu coincide cu interesele noastre naţionale” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cine este țara din UE care se opune aderării Ucrainei: „Nu coincide cu interesele noastre naţionale”. Aderarea Ucrainei la UE şi începerea negocierilor de aderare nu coincid cu interesele naţionale ale Ungariei .

SHARE

Aderarea Ucrainei la UE şi începerea negocierilor de aderare nu coincid cu interesele naţionale ale Ungariei în acest moment, Uniunea Europeană ar trebui mai întâi să încheie un acord de parteneriat strategic cu Ucraina, iar sprijinirea ţării ar trebui rezolvată într-un mod transparent, în afara bugetului UE, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, în emisiunea "Bună dimineaţa, Ungaria!" de la postul de radio Kossuth.

Viktor Orbán recomandă ca la următoarea întâlnire a liderilor UE, care va avea loc peste două săptămâni, să nu fie luată nicio decizie cu privire la negocierea aderării Ucrainei la UE. Potrivit premierului maghiar, este o greşeală faptul că cei din Comisia Europeană insistă ca premierii să includă acest subiect pe ordinea de zi.

Cine este țara din UE care se opune aderării Ucrainei: „Nu coincide cu interesele noastre naţionale”

”Acest subiect nu trebuie inclus pe ordinea de zi, iar Comisia Europeană trebuie să înţeleagă că faptul că întâlnirea a fost prost pregătită este responsabilitatea sa”, a spus prim-ministrul ungar.

”Comisia a propus să începem negocierile privind aderarea Ucrainei, însă acest lucru nu coincide cu interesele multor state membre şi cu siguranţă nu coincide cu cele ale Ungariei”, a specificat Orbán.

Citește și: Iohannis: „România este ferm angajată să accelereze măsurile de atenuare a schimbărilor climatice”

“Iar noi suntem într-o situaţie suficient de bună pentru a şi avea curajul să spunem asta, indiferent de cât de multă presiune se pune pe noi”, a spus şeful guvernului de la Budapesta.

Pregătirea nu înseamnă că “întocmesc un document pe care toată lumea îl citeşte”, ci înseamnă să negocieze cu toată lumea, să analizeze interesele fiecăruia şi să le armonizeze, a specificat Orbán, adăugând că, dacă au reuşit să le armonizeze şi există şanse pentru un acord, atunci să facă o propunere.

Viktor Orbán a indicat că în privinţa chestiunii aderării Ucrainei la Uniunea Europeană se poate prevedea că nu va exista un acord pe acest subiect, iar astfel, unitatea europeană ar avea de suferit. Unitatea poate fi protejată prin neincluderea pe ordinea de zi a problemelor asupra cărora nu există un acord, a adăugat.

Premierul ungar a atras atenţia şi asupra faptului că tratatul de bază al Uniunii Europene nu conţine cuvântul “veto”, ci precizează că există anumite domenii în care deciziile pot fi luate doar dacă toate statele membre sunt de acord.

Nu este vorba despre faptul că cineva a luat o decizie şi noi apelăm la veto, ci despre faptul că nu există nicio decizie fără noi, a punctat premierul maghiar, subliniind: Noi suntem Uniunea”.

“Uniunea nu se află la Bruxelles, acolo se află birocraţii. Uniunea se află la Budapesta, la Varşovia, la Paris, la Berlin”, a susţinut Orbán.

Şeful guvernului Ungariei a subliniat că Ungaria nu trebuie să se lase forţată să se afle într-o situaţie în care să simtă remuşcări pentru faptul că ar împiedica punerea în aplicare a unor decizii luate de alţii, întrucât Ungaria are tot dreptul să ia parte la luarea unei decizii numai dacă aceasta corespunde intereselor naţionale maghiare.

Premierul a specificat că va pleda pentru ca Uniunea Europeană să încheie mai întâi un acord de parteneriat strategic cu Ucraina. În opinia sa, acest lucru ar putea dura chiar şi 5-10 ani, iar în acest răstimp, Ucraina ar putea fi adusă mai aproape de UE.

“Când vom vedea că putem coopera, atunci să punem în discuţie problema aderării”, însă acest lucru va fi posibil numai după nişte ani, a spus Viktor Orbán.

Politicianul maghiar a amintit că UE a făcut deja o astfel de greşeală: a început să negocieze cu Turcia, i-a promis că va deveni membră, iar situaţia durează de 20-30 de ani, ”ceea ce frustrează pe toată lumea, ceea ce reprezintă un eşec”.

Viktor Orbán a atras atenţia şi asupra faptului că în cazul Ucrainei există multe întrebări la care nu se ştie răspunsul, întrucât ţara se află în război, sistemul său juridic şi politic funcţionează diferit de cel al unei ţări care duce o viaţă paşnică, aşadar nu se poate stabili dacă corespunde cadrelor constituţionale de stat de drept ale UE.

În plus, nu se poate spune nici cât teritoriu are exact Ucraina, ţara care vrea să fie acceptată în UE, întrucât deşi din punct de vedere legal, o anumite parte a sa aparţine fără îndoială Ucrainei, în fapt, Rusia staţionează militar acolo.

”Nu ştim despre ce populaţie vorbim, pentru că oamenii se refugiază în mod constant din Ucraina, şi nu ştim nici dacă dacă includerea agriculturii ucrainene pe piaţa liberă va fi bună pentru fermierii statelor care sunt deja pe piaţa asta, sau dimpotrivă, a enumerat Orbán. Potrivit fermierilor maghiari, sute de mii dintre ei ar da faliment dacă agricultura ucraineană ar face parte din sistemul european”, a adăugat prim-ministrul.

Viktor Orbán a indicat, de asemenea, că nu se ştie nici din ce ar fi sprijinită Ucraina în cazul aderării, pentru că dacă resursele trebuie identificate în cele deja existente, statele din Europa Centrală ar pierde anumite resurse financiare.

Citește și: Corespondență de pe frontul din Ucraina: Ziua Națională printre ruinele războiului

Punctul de vedere al Ungariei este că sprijinul ar trebui să fie acordat Ucrainei în mod transparent, în afara bugetului UE, a declarat şeful guvernului de la Budapesta, precizând că ar fi nevoie de un acord interguvernamental separat în urma căruia să fie creat un fond financiar care să sprijine Ucraina şi la care fiecare ţară să contribuie aşa cum consideră, a punctat Viktor Orbán.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te