Alte trei persoane au fost condamnate la închisoare, a anunţat procurorul Arabiei Saudite, relatează Reuters, potrivit news.ro.
Saoud al Qahtani, un fost consilier al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, nu a fost inculpat, iar generalul Ahmed al Assiri, fostul număr doi în serviciile de informaţii, a fost achitat din lipsă de probe.
Jurnalistul, un critic dur al Guvernului saudit, a fost asasinat în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul de către o echipă de agenţi saudiţi.
Citește și: ORIENT Interviu exclusiv cu Khashoggi: „Îi provoci, s-ar putea să te trezeşti în închisoare” (IV)
Procurorii au acuzat 11 persoane, a căror identitate nu a fost dezvăluită, în această operaţiune. O expertă ONU a conchis că este vorba despre o „execuţie extrajudiciară”.
Raportoarea specială Agnes Callamard a îndemnat la anchetarea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, numit şi „MBS”, în asasinat.
Prinţul a dezminţit orice implicare, însă a declarat, în octombrie, că în calitate de lider saudit îşi asumă întreaga responsabilitate.
Procesul, care s-a desfăşurat cu uşile închise, nu respectă normele internaţionale, iar autorităţile saudite au „obstrucţionat o tragere la răspundere adevărată”, a denunţat ONG-ul de apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW).
Citește și: SENATORI SUA: Prințul moștenitor saudit a ordonat uciderea lui Khashoggi
Jurnalistul Jamal Khashoggi, în vârstă de 56 de ani, rezident în SUA și colaborator al ziarului The Washington Post, a fost văzut ultima oară în viaţă înainte să intre în sediul Consulatului saudit, la 2 octombrie 2018, pentru a obţine documente în vederea căsătoriei cu logodnica sa turcă, Hatice Cengiz.
Callamard a conchis – după ce a audiat presupuse înregistrări audio ale unor conversaţii în sediul Consulatului saudit din Istanbul, realizate de către serviciile turce de informaţii – că Jamal Khashoggi a fost „ucis în mod brutal” în acea zi.
Adjunctul procurorului saudit Shalaan Shalaan declara presei, în noiembrie 2018, că asasinatul a fost ordonat de către şeful unei „echipe de negociere” trimis la Istanbul de către adjunctul directorului serviciilor saudite de informaţii să-l aducă pe Khashoggi înapoi în Arabia Saudită ”prin persuasiune” sau, dacă eşueză, „cu forţa”.
Anchetatorii au conchis că Jamal Khashoggi a fost imobilizat cu forţa, în urma unei lupte şi i s-a injectat o cantitate mare de droguri, o supradoză care a condus la moartea acestuia.
Corpul jurnalistului a fost apoi dezmembrat şi predat unui „colaborator” local, în afara Consulatului, adăuga el.
Rămăşiţele nu au fost găsite.