Cinci oameni, condamnați la moarte în Arabia Saudită, pentru uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.12.2019 - 14:01

Cinci persoane au fost condamnate la moarte de un tribunal saudit, în cazul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, anul trecut, a anunțat procuratura, citată de BBC News.

SHARE

Alte trei persoane au fost condamnate la închisoare, a anunţat procurorul Arabiei Saudite, relatează Reuters, potrivit news.ro. 

Saoud al Qahtani, un fost consilier al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, nu a fost inculpat, iar generalul Ahmed al Assiri, fostul număr doi în serviciile de informaţii, a fost achitat din lipsă de probe.

Jurnalistul, un critic dur al Guvernului saudit, a fost asasinat în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul de către o echipă de agenţi saudiţi.

Citește și: ORIENT Interviu exclusiv cu Khashoggi: „Îi provoci, s-ar putea să te trezeşti în închisoare” (IV)

Procurorii au acuzat 11 persoane, a căror identitate nu a fost dezvăluită, în această operaţiune. O expertă ONU a conchis că este vorba despre o „execuţie extrajudiciară”.

Raportoarea specială Agnes Callamard a îndemnat la anchetarea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, numit şi „MBS”, în asasinat.

Prinţul a dezminţit orice implicare, însă a declarat, în octombrie, că în calitate de lider saudit îşi asumă întreaga responsabilitate.

Procesul, care s-a desfăşurat cu uşile închise, nu respectă normele internaţionale, iar autorităţile saudite au „obstrucţionat o tragere la răspundere adevărată”, a denunţat ONG-ul de apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW).

Citește și: SENATORI SUA: Prințul moștenitor saudit a ordonat uciderea lui Khashoggi

Jurnalistul Jamal Khashoggi, în vârstă de 56 de ani, rezident în SUA și colaborator al ziarului The Washington Post, a fost văzut ultima oară în viaţă înainte să intre în sediul Consulatului saudit, la 2 octombrie 2018, pentru a obţine documente în vederea căsătoriei cu logodnica sa turcă, Hatice Cengiz.

Callamard a conchis – după ce a audiat presupuse înregistrări audio ale unor conversaţii în sediul Consulatului saudit din Istanbul, realizate de către serviciile turce de informaţii – că Jamal Khashoggi  a fost „ucis în mod brutal” în acea zi.

Adjunctul procurorului saudit Shalaan Shalaan declara presei, în noiembrie 2018, că asasinatul a fost ordonat de către şeful unei „echipe de negociere” trimis la Istanbul de către adjunctul directorului serviciilor saudite de informaţii să-l aducă pe Khashoggi înapoi în Arabia Saudită ”prin persuasiune” sau, dacă eşueză, „cu forţa”.

Anchetatorii au conchis că Jamal Khashoggi a fost imobilizat cu forţa, în urma unei lupte şi i s-a injectat o cantitate mare de droguri, o supradoză care a condus la moartea acestuia.

Corpul jurnalistului a fost apoi dezmembrat şi predat unui „colaborator” local, în afara Consulatului, adăuga el.

Rămăşiţele nu au fost găsite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te