Cinci ADEVĂRURI și cinci MINCIUNI din serialul ”Cernobîl”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.06.2019 - 12:12
Foto: HBO

Potrivit site-ului IMDB.com, serialul ”Cernobîl”, produs de HBO și Sky, are cel mai mare rating din toate timpurile. Deși este un veritabil succes, serialul în cinci episoade cuprinde, în aceeași măsură, informații care respectă adevărul istoric, dar și o serie de inexactități.

SHARE

Site-ul american specializat în informații din industria de profil, www.screenrant.com, a inventariat atât adevărurile, cât și neadevărurile inserate în această producție de televiziune. 

1. ADEVĂR: SUFERINȚA OAMENILOR

Foarte mulți oameni au fost afectați de dezastrul de la Cernobîl. Atât primii oameni care s-au apropiat de incendiul care a cuprins reactorul nr.4 și au fost expuși radioactivității foarte mari (pompieri, angajați ai centralei etc.), până la locuitorii orașului ucrainean Prîpiat, a căror stare de sănătate s-a deteriorat ca urmare a exploziei. 

Suferința simțită de acești oameni, precum și a miilor de oameni aduși la fața locului pentru a înlătura consecințele dezastrului, au reprezentat ”forța motrice” a serialului, făcând povestirea mai intensă.

2. NEADEVĂR: AMENINȚĂRILE CU ÎMPUȘCAREA 

Cei care au venit la Cernobîl pentru a ajuta la îndepărtarea efectelor exploziei nu au făcut acest lucru pentru că au fost amenințați că vor fi împușcați de autorități. Un articol recent din ”New Yorker”, scris de Masha Gessen, explică faptul că oamenii au făcut ceea ce li s-a spus fără a fi nevoiți să fie amenințați cu arme sau alte pedepse.

Această pracctică a împușcării celor care refuzau să execute ordinele autorităților este specifică Uniunii Sovietice din anii '30, nu din anii '80, când a avut loc tragedia de la Cernobîl.

3. ADEVĂR: MUȘAMALIZAREA

Deși nu se știe în ce măsură membrii guvernului URSS știau despre vulnerabilitățile tehnice ale centralei atomo- electrice de la Cernobîl, serialul reușește foarte bine să spună povestea dramatică a mușamalizării dezastrului, atât în plan intern, cât și extern, de către birocrația sovietică din anii 1980.

Ultimul episod al serialului se bazează aproape în întregime pe această idee, pe dilema lui Valeri Legasov, specialist în fizică atomică, de a dezvălui sau nu ce s-a întâmplat cu reactorul. El spune adevărul și este ostracizat de mai-marii vremii, fiind deposedat de întreaga sa carieră.

4. NEADEVĂR: PROCESUL

Valeri Legasov nu a fost prezent la proces. Mărturiile sale anterioare au fost, însă, foarte utile investigării de către autorități a dezastrului și stabilirii responsabilităților. Scenaristul Craig Mazin a explicat că episodul procesului prezintă o versiune scurtă și modificată a realității.

Adevăratul proces a continuat timp de câteva săptămâni și a implicat persoane care nu au fost incluse în serial, pentru că nu ar fi fost relevante pentru public. 

5. ADEVĂR: PRĂBUȘIREA ELICOPTERULUI

Într-o scenă din serial, Valeri Legasov îi spune pilotului elicopterului să nu zboare peste miezul radioactiv, pentru a arunca nisip amestecat cu bor. El îl avertizează că radioactivitatea ar putea interfera cu comenzile elicopterului, iar acesta s-ar putea prăbuși. 

Ulterior, unul din aparatele de zbor a căzut. Inițial, nu a fost clar dacă prăbușirea a fost cauzată de radioactivitate, dar ulterior s-a stabilit că elicopterul a lovit o macara. În realitate, acest lucru s-a întâmplat la aproximativ șase luni după explozie.

6. NEADEVĂR: PERSONAJUL ULANA HOMIUK

Cea mai evidentă inexactitate din serilul ”Cernobîl” este personajul Ulana Homiuk. El a fost creat cu scopul de a-i reprezenta pe zecile de oameni de știință care au ajutat la investigarea catastrofei, împreună cu Legasov.

Este o licență artistică ce trebuie acceptată pentru că ea a limitat durata serialului, mărimea bugetului de producție și a simplificat firul narativ.

7. ADEVĂR: ATMOSFERA ANILOR '80 DIN URSS

Serialul a fost apreciat pentru modul în care reproduce atmosfera anilor '80 din fosta Uniune Sovietică. Producătorii au făcut o documentare amănunțită pentru a recreea fidel o serie de secvențe, d e o frumusețe estetică incontestabilă.

De la hainele purtate de locuitorii din Prîpiat, până la decoruri, există un evident sentiment de autenticitate. 

8. NEADEVĂR: ACCENTUL PERSONAJELOR

Nu vei fi surprins dacă călătorești în Ucraina, iar oamenii nu vorbesc cu accent britanic. 

Fiind o producție HBO și Sky, folosirea doar a actorilor ruși sau ucraineni nu a fost o opțiune viabilă, pentru că modul în care ar fi vorbit limba engleză ar fi îndepărtat o mare parte din audiență, iar mulți s-ar fi simțit chiar ofensați.

9. ADEVĂR: SCAFANDRII

În timpul documentării, scenaristul Craig Mazin a aflat din mai multe surse că cei trei scafandri, care s-au scufundat sub stația electrică, pentru a goli rezervoarele pline cu apă și a împiedica astfel o catastrofă și mai mare, ar fi murit după doar câteva săptămâni.

Ulterior, exact înainte de filmare, a aflat că doi dintre ei sunt încă în viață. Mazin a preferat să respecte adevărul istoric, deși moartea celor trei ar fi sporit dramatismul serialului.

10. NEADEVĂR: RADIOACTIVITATEA CONTAGIOASĂ

În mai multe episoade, cei care au ajuns printre primii la fața locului și au ajuns ultetrior la spital, sunt protejați de folii de plastic, sunt pretextul că sunt radioactivi și îi pot îmbolnăvi și pe vizitatori. 

Realitatea este însă că, după ce și-au scos hainele și s-au spălat, așa cum s-a întâmplat la internare, radioactivitatea a fost doar în interiorul corpurilor lor.

Persoanele în cauză au fost otrăvite, nu infectate cu un virus contagios. Ei erau protejați de folii de plastic pentru că sistemul lor imunitar a fost afectat de radiații și se puteau lesne îmbolnăvi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te