CIA a pierdut zeci de informatori în ultimii ani: capturați, uciși sau compromiși

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.10.2021 - 20:30
CIA a pierdut zeci de informatori în ultimii ani/foto: thefrontline

CIA a pierdut zeci de informatori în țări străine, potrivit unui raport publicat marți. Agențiile de contraspionaj din Rusia, China, Iran, Pakistan au vânat informatori CIA, i-au arestat, chir ucis sau aceștia au fost compromiși.

SHARE

Această dezvăluire  a fost făcută într-o telegramă top secret, obținută de New York Times, transmisă către toate sucursalele CIA din întreaga lume. 

Agențiile de contraspionaj din Rusia, China, Iran și Pakistan au vânat informatorii CIA, i-au arestat, uneori au fost condamnați la moarte sau, în unele cazuri, i-au transformat în agenți dubli, a raportat Times.

Memorandumul spunea că succesul altor agenții de informații se datorează în parte tehnologiilor din ce în ce mai sofisticate, inclusiv scanării biometrice și programe de recunoaștere facială care le-au permis să urmărească ofițerii CIA și, în unele cazuri, să descopere identitățile informatorilor.

Citește și

NATO a retras acreditarea pentru „opt spioni din misiunea Rusiei” la alianță

UE ia în considerare o misiune de instruire militară pentru Ucraina

 

Memo-ul a îndemnat ofițerii de caz să nu fie atenți doar la eludarea acestor tehnologii, ci și să-i verifice pe cei recrutați, amintind ofițerilor să nu își subestimeze adversarii.

Recunoscând că recrutarea spionilor este o operațiune cu risc ridicat, telegrama a enumerat problemele ce au afectat agenția în ultimii ani, inclusiv un buget mic pentru recrutare, o încredere prea mare în surse, subestimare agențiilor de contrainformații  străine și procedura prea rapidă de recrutare a informatorilor, fără a acorda suficientă atenție riscurilor potențiale de contraspionaj - o problemă pe care telegrama a numit-o „plasarea misiunii de recrutare deasupra securității operațiunii”. 

Foști oficiali au declarat pentru Times că CIA nu a mai acordat importanța cuvenită recrutării de informatori în guvernele străine, după ce a petrecut zeci de ani concentrându-se pe antiterorismul post-11 septembrie.

Printre țările care au reușit să transforme informatorii CIA în agenți dubli se remarcă Pakistanul, se arată în document.

Dezvoltarea rețelelor în Pakistan a devenit mai importantă ca urmare a prăbușirii guvernului susținut de SUA în Afganistan, iar aflarea legăturilor pe care le va avea Pakistanul cu talibanii și organizațiile extremiste din regiune va deveni un obiectiv prioritar.

Pakistanul, o țară cu un istoric de spargere a rețelor CIA, Rusia și China, în mod similar, rămân mai mult ca oricând obiective în care sunt necesare ample rețele de informatori.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te