UE ia în considerare o misiune de instruire militară pentru Ucraina

DE Adina Mutăr | 06.10.2021 - 20:05
UE ia în considerare o misiune de instruire militară pentru Ucraina/foto: euractiv

UE are în vedere o misiune de instruire pentru ofițerii ucraineni din cauza „activităților militare în curs” ale Rusiei, întrucât relațiile dintre Kiev și Moscova rămân tensionate.

SHARE

Un document de lucru al UE, citat de ziarul german Welt am Sonntag, menționează un program de instruire independent numit Misiunea Militară de Consultanță și Instruire a UE din Ucraina (EUATM).

Potrivit raportului media, miniștrii ucraineni de Externe și de Apărare ceruseră programul de instruire într-o scrisoare adresată șefului diplomației UE, Josep Borrell, în iulie anul acesta.

„O misiune militară ar sublinia vizibilitatea și angajamentul față de țările inițiativei Parteneriatul estic”, se arată în documentul de lucru citat din serviciul diplomatic al UE (SEAE).

Parteneriatul estic, lansat în 2009 pentru a sprijini Ucraina, Georgia, Moldova, Belarus, Armenia și Azerbaidjan, nu are o dimensiune militară.

O astfel de misiune militară ar fi „o expresie de solidaritate cu Ucraina, având în vedere activitățile militare în curs ale Rusiei la frontierele cu Ucraina și în Crimeea anexată ilegal”.

Alte opțiuni pentru a contribui la îmbunătățirea capacităților militare ale Ucrainei ar include Misiunea consultativă a Uniunii Europene pentru Ucraina responsabilă cu reforma sectorului de securitate civilă.

Mai multe state membre și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la exercițiile militare ale Rusiei în apropierea frontierelor lor și ale UE, inclusiv Zapad-2021 în septembrie și o acumulare masivă de trupe rusești lângă Ucraina în aprilie.

Moscova a respins acuzațiile Kievului că pregătește o invazie militară.

Țările din Europa de Est pledează în favoarea misiunii de instruire militară. Și statele nordice, Suedia și Finlanda, și-au exprimat sprijinul.

Citește și

NATO a retras acreditarea pentru „opt spioni din misiunea Rusiei” la alianță

Israel colaborează cu Azerbaidjan. Teheranul, „foarte preocupat” de „prezenţa sionistă'' în Caucaz

 

Italia, Grecia și Cipru se numără printre cele care au pledat împotriva „provocărilor inutile” față de Moscova. În prezent, legitimitatea misiunilor și operațiunilor UE prevăd unanimitate, ceea ce înseamnă că toate statele membre trebuie să fie de acord.

„Ucraina solicită statelor membre ale UE și în special Germaniei să înceapă această misiune de instruire militară cât mai repede posibil”, a declarat  ambasadorului Ucrainei în Germania, Andrij Melnik.

„Kievul speră că atât prezentul, cât și viitorul Guvern german vor sprijini în mod activ această inițiativă istorică și vor contribui semnificativ la construirea consensului în UE", a spus el.

Ucraina, care a solicitat aderarea la NATO în 2008, a cerut în mod repetat alianței să accelereze aderarea țării, spunând că este singura modalitate de a pune capăt luptei cu separatiștii proruși.

Cu toate acestea, membrii influenți ai NATO rămân reticenți în a primi Ucraina în NATO pentru nu genera tensiuni cu Moscova.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te