China și Iranul sfidează SUA și dau startul unui acord strategic bilateral

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.01.2022 - 08:18
China și Iranul sfidează SUA și dau startul unui acord strategic bilateral. / Foto: aljazeera.com

China, critică faţă de sancţiunile americane impuse regimului de la Teheran, a anunţat începerea punerii în aplicare a unui acord strategic cu Iranul, întărind astfel cooperarea bilaterală economică şi politică, transmite AFP.

SHARE

China şi Iranul au semnat acest acord în 2021, după ani de negocieri. Acest parteneriat de amploare acoperă domenii variate precum energia, securitatea, infrastructura şi comunicaţiile.

Ministrul chinez de externe Wang Yi şi omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian au anunţat începerea punerii în aplicare a acestui acord în timpul unei întâlniri care a avut loc vineri, la Wuxi, în estul Chinei, a anunţat ministerul de externe la Beijing într-un comunicat.

Citește și: VIDEO O tânără de 21 de ani trăiește ca un câine: e plimbată în lesă și latră

Acordul ar garanta o aprovizionare constantă a Chinei cu petrol din Iran

Nu au fost făcute publice multe detalii despre acest acord secret, dar The New York Times a informat în 2020, citând un proiect al acordului, că acesta ar garanta o aprovizionare constantă cu petrol pentru China.

Beijingul este un partener comercial important pentru Iran şi a fost unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol ai săi înainte ca preşedintele american Donald Trump să reimpună sancţiuni unilaterale în 2018.

Beijingul a încetat oficial importul de petrol din Iran, dar analiştii spun că ţiţeiul iranian continuă să ajungă în China, oficial ca importuri din alte ţări.

Wang Yi a declarat vineri că ţara sa va continua să se opună "sancţiunilor unilaterale ilegale împotriva Iranului".

Citește și: FOTO Un clujean de 28 de ani a intrat cu mașina într-o casă. S-a dezbrăcat și a dansat în stradă

China urmăreşte de mai mult timp să consolideze legăturile cu Teheranul, preşedintele chinez Xi Jinping descriind Iranul drept "principalul partener al Chinei în Orientul Mijlociu" în timpul unei vizite întreprinse în 2016.

Întâlnirea celor doi miniştri a avut loc în timp ce la Viena continuă discuţiile asupra unui potenţial acord care să pună capăt dezvoltării de arme nucleare de către Teheran.

Acordul din 2015, încheiat între Iran, Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania, prevedea reducerea sancţiunilor în schimbul limitării programului nuclear de către Iran. Statele Unite s-au retras însă din acord în 2018, reimpunând sancţiuni dure şi determinând Teheranul să renunţe treptat la angajamentele asumate.

Discuţiile pentru salvarea acordului nuclear au început la sfârşitul lunii noiembrie, după o pauză în iunie, când Iranul s-a concentrat pe alegerile interne în urma căruia a rezultat un guvern ultra-conservator.

China consideră că Statele Unite sunt responsabile pentru starea actuală a acordului, i-a spus declarat ministrul Wang omologului său iranian.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.