China se pregătește să recunoască regimul taliban când capitala Kabul va cădea

DE Adina Mutăr | 13.08.2021 - 22:42
Delegația talibană la negocieri de pace din Doha, Qatar, 12 august/Foto: ap

China se pregătește să recunoască regimul taliban când capitala Kabul va cădea, în detrimentul SUA, care a susținut legitimitatea internațională a Guvernului afgan.

SHARE

China este pregătită să recunoască talibanii drept conducătorii legitimi ai Afganistanului dacă reușește să răstoarne guvernul susținut de Occident din Kabul, potrivit US News.

Beijingul a presat public talibanii să continue să lucreze pentru un acord de pace cu Guvernul și cu președintele Ashraf Ghani. Cu toate acestea, noile evaluări militare și de informații ale Chinei au determinat liderii Partidului Comunist Chinez să se pregătească pentru a-și oficializa relația cu rețeaua insurgenților, potrivit mai multor surse de informații americane și străine familiare cu evaluările chineze.

Măsura vine în timp ce talibanii se apropie de capitala Kabul și se pare că nimeni nu le opune o rezistență reală, neținând cont de încercările SUA de a-i presa să revină cu bună credință la negocierile diplomatice din Doha, Qatar, unde trimisul american s-a întors săptămâna aceasta pentru noi discuții.

Citește și

VIDEO Talibanii pregătesc marșul spre Kabul. Cine pleacă de urgență, cine rămâne

Oficialități de la Londra condamnă retragerea militară din Afganistan

 

„Dacă talibanii pretind că își doresc legitimitate internațională, aceste acțiuni nu le vor oferi legitimitatea pe care o caută", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

„Ar putea alege să dedice aceeași energie procesului de pace. Îi îndemnăm cu tărie să facă acest lucru".

Pentru Beijing sunt în joc acordurile pe care le-a asigurat deja cu talibanii de a nu adăposti în Afganistan nicio mișcare extremistă islamică provenind din vestul Chinei, în special din provincia Xinjiang.

Drumul Mătăsii și mineralele Afganistanului

Orice fel de stabilitate în Afganistan ar permite, de asemenea, Chinei să profite de avantajele investițiilor economice anterioare din regiune, inclusiv privind drepturile asupra exploatării mineralelor din Afganistan.

Într-un raport al SUA, se arată că Beijingul și-a sporit dramatic interesele economice în Afganistan recent, încurajând finalizarea unui drum în coridorul Wakhan - fâșia ce leagă cele două țări.

Talibanii au confiscat recent zone largi din acel teritoriu ca parte a acțiunilor militare pentru a-și asigura punctele de trecere a frontierei nordice a Afganistanului.

China caută, de asemenea, stabilitate în Afganistan, pentru megaproiectele regionale de infrastructură pe care le urmărește deja în Pakistanul vecin, ca parte a investițiilor similare, cunoscute la nivel global ca Inițiativa „Un drum, o centură” sau „Noul drum al mătăsii”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te