Urarea lui Xi Jinping de Anul Nou: „Preluarea Taiwanului este inevitabilă. China va fi reunificată”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 31.12.2023 - 15:56
Urarea lui Xi Jinping de Anul Nou: „Preluarea Taiwanului este inevitabilă” - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Urarea lui Xi Jinping de Anul Nou: „Preluarea Taiwanului este inevitabilă. China va fi reunificată”. Alegerile prezidențiale și parlamentare din 13 ianuarie au loc într-un moment al relațiilor tensionate dintre Beijing și Taipei.

SHARE

Urarea lui Xi Jinping de Anul Nou: „Preluarea Taiwanului este inevitabilă. China va fi reunificată”, a declarat președintele, cu mai puțin de două săptămâni înainte ca insula revendicată de China să aleagă un nou lider.

Alegerile prezidențiale și parlamentare din 13 ianuarie au loc într-un moment al relațiilor tensionate dintre Beijing și Taipei. China a intensificat presiunea militară pentru a-și afirma pretențiile de suveranitate asupra Taiwanului guvernat democratic.

Urarea lui Xi Jinping de Anul Nou: „Preluarea Taiwanului este inevitabilă. China va fi reunificată”

China consideră Taiwanul drept „teritoriul său sacru” și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a-l aduce sub controlul chinez, deși Xi nu a menționat amenințările militare în discursul său transmis la televiziunea de stat, potrivit news.yahoo.com.

.„Reunificarea patriei este o datorie istorică”, a spus Xi. „China va fi cu siguranță reunificată”.

„Compatrioții de pe ambele maluri ale strâmtorii Taiwan ar trebui să fie legați de un simț comun al scopului și să împărtășească gloria reîntineririi națiunii chineze”, a adăugat el.

Deși nu a menționat o eventuală preluare prin forță, Xi Jinping a numit la conducerea armatei militari experți în strategii privind Taiwanul și Marea Chinei de Sud, pe care Beijingul o revendică aproape în totalitate.

Nou șef al Marinei Armatei Populare de Eliberare, numit în cadrul unei ceremonii la Beijing, amiral Hu Zhongming a lucrat în unitatea PLA 92730, care operează submarinele nucleare al Chinei și este strateg privind operațiuni privind Taiwanul.

Dong Jun, un fost șef al Marinei, cu experiență în Marea Chinei de Sud, a fost numit  ministru al Apărării. El a fost și vicecomandant al Comandamentului Teatrului de Sud ce operează în disputata Marea Chinei de Sud, revendicată de China.

Citește și: ​China l-a pus ministru al Apărării pe un expert în strategii de preluare a Taiwanului

Deocamdată, Xi Jinping se confruntă cu corupția în armată. O epurare radicală a generalilor chinezi a slăbit Armata Populară de Eliberare, dezvăluind o corupție adânc înrădăcinată, care încetinesc eforturile de modernizare militară a liderului chinez, pe fondul tensiunilor geopolitice, spun analiștii, potrivit nasdaq.com.

Deputații de rang înalt ai Chinei au revocat vineri nouă ofițeri militari superiori din corpul legislativ național, a informat presa de stat, un pas care de obicei precede pedepse suplimentare pentru cadrele rebele.

Citește și: Comandantul unei unități de submarine nucleare este noul șef al Marinei Chinei. Ce are de gând Xi

Mulți dintre aceștia erau de la Rocket Force - un braț cheie al PLA care supraveghează rachetele tactice și nucleare.

Epurările reprezintă un regres pentru Xi, care a pompat miliarde în cumpărarea și dezvoltarea de echipamente, ca parte a eforturilor sale de modernizare pentru a construi o armată „de clasă mondială” până în 2050, bugetul uriaș al Apărării al Beijingului crescând într-un ritm mai rapid decât economia de câțiva ani. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te