Comandantul unei unități de submarine nucleare este noul șef al Marinei Chinei.
Președintele Chinei Xi Jinping a numit un nou șef al Marinei Armatei Populare de Eliberare în cadrul unei ceremonii la Beijing, în timp ce postul de prim ministru al Apărării din China rămâne vacant.
Comandantul unei unități de submarine nucleare este noul șef al Marinei Chinei. Ce are de gând Xi
Președintele Xi Jinping a organizat o ceremonie de promovare a ofițerilor promovați la gradul de patru stele – amiral Hu Zhongming, numit comandant al Marinei și general Wang Wenquan - comisar politic al Comandamentului Teatrului de Sud.
Hu a fost anterior șeful de stat major al PLAN și este ofițer de submarin. Deși detaliile carierei sale sunt secrete, un raport din presa chineză din 2015 arăta că Hu a lucrat în unitatea PLA 92730, care operează submarinele nucleare al Chinei, potrivit news.usni.org.
Amiralul a fost clasat pe primul loc pe lista armatei chineze cu cei mai buni ofițeri, potrivit presei de stat chineze. Acesta a mai ocupat funcțiile de comandant al Marinei Comandamentului Teatrului de Nord și comandant adjunct al Comandamentului Teatrului de Nord.
Strategia lui Xi Jinping
Cele mai recente promoții vin în timpul când Beijingul a reluat comunicarea militară la nivel înalt cu SUA, în mai bine de un an după ce a întrerupt liniile de comunicare în urma călătoriei în Taiwan a președintelui de atunci a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.
De asemenea, viine într-un moment când Xi Jinping i-a spus răspicat președinitelui american, Joe Biden, că va prelua Taiwanul, iar China își continuă prezența maritimă și aeriană în jurul insulei.
Citește și: Vestea năucitoare pe care Xi Jinping i-a dat-o lui Biden despre Taiwan. Șeful SUA, fără replică
Obiectivul lui Xi Jinping este să creeze o armată de clasă mondială care să poată desfășura operațiuni comune pe tot globul și are deja cea mai mare marină din lume, potrivit ultimei evaluări anuale a Pentagonului asupra armatei chineze.
„O condiție permanentă de inferioritate militară este o anatemă pentru conducerea Chinei și nicăieri nu este atât de evidentă ca în construcția sa navală”, a declarat Chad Sbragia, adjunct al secretarului adjunct al Apărării pentru China, în cadrul unui forum al American Enterprise Institute, potrivit news.usni.org.
Citește și: „Discuții aprinse” la Beijing între XI Jinping și liderii UE. Avertismentul șefei Comisiei Europene
Beijingul continuă să-și mărească cheltuielile de apărare în toate domeniile - de la rachete, la forțe nucleare și până spațiu.
Beijingul își va dubla stocul nuclear de 200 de arme în următorii zece ani și investește în submarine, rachete de croazieră lansate aerian, bombardiere modificate, o „capacitatea completă” a programului său nuclear.
Llipsa aproape completă de transparență a Chinei cu privire la forțele sale nucleare a ridicat semne de întrebare legitime cu privire la intenție, deoarece activează forțe nucleare mai mari și mai capabile.
„Și aceasta include finalizarea a ceea ce considerăm a fi o capacitate triadă, ce include acele tipuri de capabilități terestre”, a spus Sbragia la Pentagon, menționând și lansatoarele mobile de rachete și construirea de silozuri la sol.
Sbragia a subliniat că „unificarea Taiwanului, Macao și Hong Kong sunt esențiale” pentru viziunea lui Xi pentru viitorul Chinei.