VIDEO China „amenință” cu rachete cu apă. Corupția în armată ucide visul expansiunii al lui Xi

DE Adina Mutăr | 09.01.2024 - 19:07
China amenință cu rachete pline cu apă - Foto: profimedia Images (imagine cu caracter ilstrativ)

China „amenință” cu rachete pline cu apă. Corupția în armată zdruncină încrederea președintelui chinez Xi Jinping în forțele țării sale, inclusiv în capacitatea acestora de a conduce operațiuni majore, cum ar fi o invazie a Taiwanului.

SHARE

China „amenință” cu rachete balistice pline cu apă, motiv al demiterii conducerii armatei de către Xi Jinping, care trebuie să-și amâne ambițiile de a invada Taiwanul și de a profila o imagine a unei armate chineze puternică.

Rachetele umplute cu apă în loc de combustibil și capacele de pe silozurile rachetelor balistice, nefuncșionale, au fost printre factorii care au dus la demiterea ministrului chinez al Apărării și a unei mulțimi de alți oficiali înalți anul trecut, potrivit unui raport recent. 

China „amenință” cu rachete pline cu apă. Corupția în armată ucide visul expansiunii al lui Xi  

Aceste probleme, puse în primul rând pe seama corupției, au zdruncinat încrederea președintelui chinez Xi Jinping în forțele armate ale țării sale, inclusiv capacitatea acesteia de a conduce operațiuni majore, cum ar fi o invazie a Taiwanului.

De asemenea, ridică întrebări despre pregătirea armatei Chinei și eforturile sale mai ample de modernizare.

Bloomberg a publicat o știre despre problemele raportate la Forța de rachete a Armatei de Eliberare a Poporului (PLARF), citând persoane anonime familiarizate cu această temă.

PLARF este brațul armatei Chinei care supraveghează arsenalul țării de rachete balistice, de croazieră și hipersonice, nucleare și înarmate convențional, precum și diverse elemente de sprijin.

„Evaluările din SUA au citat mai multe exemple din raport, inclusiv referitoare la rachete umplute cu apă în loc de combustibil și câmpuri vaste de silozuri de rachete din vestul Chinei, cu capace care nu funcționează într-un mod care să permită lansarea eficientă a rachetelor”, potrivit raportului Bloomberg.

Bloomberg nu a identificat rachetele în cauză și nici nu a spus câte silozuri au fost găsite cu capace care funcționează necorespunzător. De asemenea, publicația a mai spus că nu poate verifica în mod independent aceste evaluări și că nu a primit detalii suplimentare din dosar nici de la Casa Albă, nici de la Pentagon.

La un nivel mai larg, „atenuarea sau chiar înlocuirea completă a combustibilului cu apă este o formă comună de corupție militară în întreaga lume”, a declarat pentru The War Zone dr. Jeffrey Lewis, membru al personalului de la Centrul James Martin pentru Studii asupra Neproliferării (CNS) la Institutul de Studii Internaționale din Middlebury și Monterey și un membru al Comitetului consultativ pentru securitate internațională al Departamentului de Stat al SUA.

Combustibilul furat ar fi vândut pe piața neagră pentru un profit personal.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te