„Suntem împotriva interferenţei în afacerile interne ale altora, împotriva sancţiunilor şi împotriva acuzaţiilor neîntemeiate”, a spus ambasadorul Zhang Ming într-un seminar online.
„Dorim dialog, nu confruntare. Cerem Uniunii Europene să se gândească de două ori”, a adăugat diplomatul chinez.
Citește și: Coordonatorul vaccinului Ebola: De ce e complet neindicat să vaccinezi în masă în plină pandemie
Uniunea Europeană este decisă să sancţioneze, pe 22 martie, patru demnitari chinezi şi o entitate din China. Aceştia vor avea interdicţii de călătorie în UE iar activele lor în blocul comunitar vor fi îngheţate, motivul fiind abuzurile Beijingului la adresa drepturilor omului în cazul minorităţii uigure din China.
Drepturile omului, încălcate în China
Guvernul chinez a aplicat în Xinjiang (nord-vestul Chinei) o politică de securitate maximală ca răspuns la violenţele interetnice care au marcat această regiune în ultimii ani, adesea imputate separatiştilor uiguri de către autorităţile de la Beijing.
Citește și: Pentru vârstnici nu există locuri la vaccinare de peste o lună, deși a început și etapa a III-a
Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului acuză China că a internat în Xinjiang cel puţin 1 milion de musulmani în 'tabere de reeducare' pentru a-i asimila forţat. Beijingul dezminte însă aceste statistici şi vorbeşte despre 'centre de formare profesională' destinate să susţină ocuparea locurilor de muncă şi să combată extremismul religios, conform Agerpres.