China, din nou pusă la colț. SARSCoV2, prezent în nordul Italiei din 18 decembrie

DE Adina Mutăr | 19.06.2020 - 18:32

Coronavirusul era deja prezent în două orașe mari din nordul Italiei la mijlocul lunii decembrie, cu peste două luni înainte de depistarea primului caz, a descoperit un studiu național al institutului de sănătate asupra apelor uzate, potrivit AFP.

SHARE

Cercetătorii au descoperit urme genetice ale Sars-CoV-2 în eșantioane de apă uzată colectate la Milano și Torino la sfârșitul anului trecut, iar la Bologna din ianuarie, se arată într-un comunicat al Institutului Superior de Sănătate ( ISS).

Rezultatele „ajută la înțelegerea începerii circulației virusului în Italia”, a precizat ISS.

De asemenea, „confirmă dovezile internaționale consolidate până acum” cu privire la funcția strategică a eșantioanelor de canalizare ca instrument de detectare timpurie, se arată în comunicat.

Italia a fost prima țară europeană care a fost lovită de noul coronavirus și prima din lume care a impus un blocaj la nivel național. Primul caz înregistrat de COVID-19 la mijlocul lunii februarie - în afară de un cuplu de turiști chinezi - a fost un pacient din orașul Codogno din regiunea Lombardiei.

La 21 februarie, Guvernul a desemnat Codogno zonă roșie și a ordonat închiderea acestuia, urmat de alte nouă orașe din Lombardia și Veneto. De la începutul lunii martie, Guvernul a extins blocajul la nivel național. Italia a înregistrat peste 34.500 de decese.

Expertul ISS în domeniul calității apei Giuseppina La Rosa și echipa sa au examinat 40 de probe de apă uzată din octombrie 2019 până în februarie 2020.

Rezultatele, confirmate în două laboratoare diferite prin două metode diferite, au arătat prezența SARS-CoV-2 în eșantioanele prelevate la Milano și Torino la 18 decembrie 2019 și la Bologna la 29 ianuarie 2020.

Probele din octombrie și noiembrie 2019 au fost negative, arătând că virusul nu ajunsese încă, a specificat La Rosa.

Datele sunt în conformitate cu rezultatele obținute din analiza retrospectivă a eșantioanelor de la pacienți internați în Franța, care au găsit cazuri pozitive pentru SARS-CoV-2 ce datează de la sfârșitul lunii decembrie.

De asemenea, a subliniat un studiu recent spaniol care a găsit urme genetice în probele de apă uzată colectate la mijlocul lunii ianuarie la Barcelona, cu aproximativ 40 de zile înainte de a fi descoperit primul caz indigen.

De la începutul epidemiei, cercetătorii din întreaga lume au urmărit răspândirea coronavirusului prin ape uzate și canalizare, găsind urme genetice de la Brisbane la Paris și Amsterdam.

Având în vedere numărul mare de cazuri de coronavirus care au simptome slabe sau deloc, testarea apelor uzate este o modalitate potențială de a semnala prezența virusului chiar înainte ca primele cazuri să fie confirmate clinic în zone neatinse de epidemie.

ISS a declarat că a cerut Ministerului Sănătății să coordoneze colectarea de probe în mod regulat din canalizare și la intrarea apei în instalațiile de epurare „ca un instrument pentru detectarea și monitorizarea circulației virusului pe diferite teritorii într-un stadiu incipient”.

Din luna iulie se lansează un studiu pilot în stațiunile turistice și se va înființa o rețea națională de supraveghere a apelor uzate până în toamnă.


China a declarat existența noului coronavirus abia la 31 decembrie 2019, precizând că nu se transmite de la om la om, ceea ce a întârziat luarea de măsuri eficiente pentru a stopa transmiterea.

Potrivit unor experți din interiorul și din afara țării, cele mai recente planuri ale Chinei de a revizui sistemul de control al bolilor nu vor fi eficiente în tratarea viitoarelor focare de virus.

Reformele, anunțate la sfârșitul lunii mai, nu rezolvă toate vulnerabilitățile expuse de noul coronavirus și nu abordează problemele secretului și cenzurii pe care experții le consideră principalele cauze pentru care un focar izolat în centrul orașului chinez Wuhan s-a transformat într-o pandemie.

„Cea mai mare problemă din China este că administrațiile locale se tem că epidemiile pot avea impact asupra stabilității sociale”, a declarat Yang Gonghuan, fost șef adjunct al Centrului Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Beijing. „Deci nu vor ca reporterii să vorbească și nu vor ca oameni ca Li Wenliang să vorbească.”

Li Wenliang, medic din Wuhan, a fost anchetat de poliție pentru „răspândirea zvonurilor” atunci când a încercat să tragă alarma cu privire la boală, de care a și murit ulterior.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te