China avertizează că în 10 minute este în Hong Kong. Sute de tancuri staţionează la şapte kilometri

DE Adina Mutăr | 16.08.2019 - 21:03

Beijing a avertizat, vineri, că armata chineză poate ajunge în doar zece minute în provincia autonomă Hong Kong, unde sunt programate noi proteste masive.

SHARE

Șefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a avertizat, la rândul ei, că apelurile protestatarilor la o revoluție pentru „eliberarea” Hong Kong contestă autoritatea guvernului central de la Beijing, ceea ce poate avea urmări grave.

Sute de tancuri chineze sunt staţionate pe un stadion situat la doar şapte kilometri de limita administrativă dintre China continentală şi Hong Kong, situaţie care generează temeri privind o posibilă intervenţie pentru reprimarea demonstraţiilor prodemocraţie.

În ultimele două zile, mii de militari chinezi au efectuat exerciţii pe stadionul situat în Shenzhen.

Pe de altă parte, manifestațiile din Hong Kong nu se vor opri, deoarece, spun analiștii, este o mișcare fără lideri sau structuri clar perceptibile, ceea ce este greu de gestionat chiar și pentru  protestatarii înșiși.

Deși are sprijinul unor grupuri pro-democrație consacrate, mișcarea amorfă este alimentată de activiști tineri, care operează independent sau în grupuri mici și își adaptează tactica în funcție de circumstanțe.

Însă, pe zi ce trece, se conturează tot mai clar scopul acestor demonstrații, anume „independența”, „guvernare democratică”, „libertate de exprimare”.

Sub formula „o singură țară, două sisteme”, China a promis Hong Kong-ului că va beneficia de autonomie timp de 50 de ani de la predarea Marii Britanii în 1997.

Spre deosebire de cei care au negociat acordul, și cărora li s-a părut un termen bun de timp, pentru tinerii protestatari născuți după predarea autorității nu există o perspectivă democratică.

Pe măsură ce Beijingul își consolidează puterea în Hong Kong, viitorul pe care îl văd tinerii este acela al unei Chine autoritare, cu restricții asupra libertăților și drepturilor de care se bucură acum.

„Vrem Hong Kong, nu Xiang Gang”, strigă protestatarii, referindu-se la denumirea folosită de China pentru metropolă.

Presa de stat de la Beijing a prezentat o serie de imagini cu vehiculele militare trimise în Shenzhen, sugerând că este posibilă o intervenţie pentru oprirea demonstraţiilor.

„Nu se va repeta situaţia politică din iunie 1989”, a dat asigurări cotidianul de stat The Global Times, în ceea ce este o rară referire la reprimarea protestelor din Piaţa Tiananmen din Beijing, operaţiune soldată cu un masacru.

Stadionul din Shenzhen se află la 56 de kilometri de Aeroportul din Hong Kong.

„De aici, armata chineză poate ajunge în Hong Kong în zece minute”, a avertizat conducerea  armatei chineze, conform site-ului britanic Metro.co.uk.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te