Anunțul sancțiunilor nu a oferit detalii specifice ale activității Academiei de Științe Medicale Militare din China și a 11 institute de cercetare chineze conexe.
Biroul pentru Industrie și Securitate al Comerțului a spus doar că academia și afiliații săi folosesc „procese de biotehnologie pentru a sprijini utilizatorii finali ai armatei chineze să dezvolte arme de control al creierului”.
Trei rapoarte ale Armatei Populare de Eliberare, obținute de Inside the Ring, aduc câteva detalii asupra profunzimii cercetării Chinei privind „controlul minții în război” și arată că aceste experimente sunt în desfășurare de câțiva ani.
Rapoartele traduse, din 2019, vorbesc de dezvoltarea armelor de control al creierului ca parte a ceea ce oficialii chinezi numesc „războiul inteligent”.
Potrivit unuia dintre rapoarte, progresele în știință și tehnologie au condus la îmbunătățiri ale metodelor și a capacității de a supune inamicii.
„Războiul trece de la urmărirea distrugerii fizice a inamicului la paralizarea și controlul adversarului”, se spunea în raportul intitulat „Viitorul conceptului de supremație militară”.
„Accentul este de a ataca voința inamicului de a rezista, nu distrugerea fizică”, se arată în raport.
Citește și
Predicțiile lui Nostradamus pentru 2022: Foamete, Musk, conflict nuclear, criptomonede
Uleiul de canabis medicinal, eficient pentru tratarea autismului în studii efectuate pe animale
Știința creierului este folosită pentru a extinde războiul în sfera conștiinței umane „făcând ca creierul să devină ținta principală a noilor concepte de arme”, a adăugat raportul.
Raportul, care a fost publicat în ziarul militar oficial PLA Daily, a mai afirmat că Beijingu fuzionează patru domenii tehnologice majore în scopuri militare: nano, bio, informatic și cogniție.
Rezultatul de dorit este obținerea unor capacități individuale îmbunătățite.
„Viitoarea fuziune om-mașină se va învârti în jurul creierului. Cele două părți combatante vor folosi diferite tipuri de tehnologii de control al creierului și modele eficiente pentru a se concentra pe preluarea modului de gândire al inamicului și a conștientizării acestuia și chiar să se intervină direct în gândirea liderilor și a personalului militar inamic, producând controlul conștientizării și gândirii”, se spune în raport.
Controlul mașinilor prin gânduri
Un al doilea raport chinezesc, tot din 2019, a dezvăluit că interfața creier-mașină face parte din planul Beijingului pentru dezvoltarea războiului inteligent. „Inteligența interactivă implică un controlul direct al mașinilor folosind gândurile, prin interfața creier-mașină”.
Fuziunea celor patru domenii duce spre integrarea oamenilor și a mașinilor cu scopul de a crea capacități fiziologice și cognitive îmbunătățite ale omului.
Un al treilea raport publicat de PLA a dezvăluit că firma China Electronic Technology Group lucrează la tehnologia de „confruntare” indusă de creier pentru război.
Printre diversele sale obiective de cercetare se numără „tehnologiile de control al creierului, cum ar fi măsurarea activității neuronale în creier și traducerea neuro-semnalelor în semnale computerizate, stabilirea transmisiei de semnal unidirecționale sau bidirecționale între creier și echipamentele externe”, se arată în al treilea raport.
De asemenea, se desfășoară cercetări asupra tehnologiei de „neuroapărare”, cum ar fi „utilizarea tehnologiilor electromagnetice, biofizice și materiale pentru a îmbunătăți apărarea creierului uman față de atacurile de control al creierului”.
Microcipuri, stimulente ale activității neuronale
O tehnologie de îmbunătățire a creierului implică echipamente portabile care stimulează sau manipulează activitățile electrice ale creierului.
Un altul este utilizarea microcipurilor implantate în creier sau a altor interfețe de computer care îmbunătățesc funcțiile creierului.
În sancționarea institutelor chineze, Departamentul de Comerț a spus că activitățile de cercetare sunt „contrare securității naționale și politicii externe a SUA”.
Celelalte institute trecute pe lista de sancțiuni includ Institutul de Servicii de Sănătate și Informații Medicale din China; Institutul de Medicina Radiațiilor; Institutul de Medicină de bază; Institutul de Igienă și Medicină a Mediului; Institutul de Microbiologie și Epidemiologie; Institutul de Toxicologie și Farmacologie; Institutul de Echipamente Medicale; Institutul de Bioinginerie; Institutul de transfuzie sanguină de câmp; Institutul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor; și Institutul de Cercetări Militare Veterinare.
Cele 11 institute au fost adăugate pe lista neagră a Comerțului numită „Lista de entități sancționate”.