Cercetătorii americani caută soluții să întunece soarele. Ideea SF prin care se vrea răcirea Terrei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.07.2023 - 20:31
Soarele, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Profimedia

Cercetătorii americani au propus o inițiativă controversată în lupta "împotriva schimbărilor climatice. Aceștia caută variante prin care intenționează să întunece soarele. Autorii acestei idei cred că prin reducerea luminii solare se poate răci Pământul.

SHARE

„Seceta, căldura și schimbările climatice - ce se întâmplă dacă "întunecăm" puțin soarele? Mai puține radiații înseamnă mai puțină căldură și problema e rezolvată, nu-i așa? Aceasta pare a fi o idee nebunească, mai aproape de science fiction decât de realitate!”

Cercetătorii americani caută soluții să întunece soarele

Mai mult și președintele SUA se implică în astfel de planuri, susțin cercetătorii americani conform publicației BILD.

Un raport guvernamental de 44 de pagini publicat vineri abordează planul controversat de "Management al radiațiilor solare" (SRM).

Acesta se referă la modul în care tehnologia modernă poate bloca o parte din radiația solară să ajungă la suprafața Pământului! Guvernul SUA este deschis acestei idei, conform raportului.

Citește și: Un medic avertizează: ”E cod roșu de epuizare termică. Cum ne protejăm copiii de soare”

Scopul este răcirea Pământului. Două metode sunt propuse în această așa-numită "geo-inginerie":

  1. Injectarea de aerosoli, adică particule de oxid de sulf, în stratosferă pentru a reflecta lumina solară departe de Pământ.
  2. Albirea norilor de mare prin injectarea de sare marină.

Și, într-adevăr, Casa Albă afirmă acum că este în principiu deschisă să examineze aceste posibilități. Conform raportului, se propune inițierea unui "program de cercetare privind efectele științifice și sociale ale modificării radiației solare (SRM)" pentru a explora riscurile și beneficiile, conform informațiilor consultate de BILD.

Citește și: ANM: Urmează trei zile caniculare în România. Toată țara va fi afectată de valul de căldură extremă

Este important de menționat că această tehnologie este extrem de riscantă. Guvernul SUA acceptă această utilizare a "acestei tehnologii extrem de riscante", explică profesorul Mojib Latif, expert în climă la Centrul Geomar Helmholtz pentru Cercetare Oceanică din Kiel.

„Aș descrie începutul acestui proiect drept un dezastru”

Oamenii de știință au respins de mult timp planul SRM, considerându-l prea riscant și prea costisitor. "Aș descrie începutul acestui proiect drept un dezastru", spune Latif. Sistemul Pământului este prea complex pentru a fi experimentat în acest mod. Cu toate acestea, Casa Albă susține această idee nebunească.

În total, raportul guvernului SUA menționează cinci metode posibile de răcire a Pământului. Metoda cel mai des menționată este înmulțirea aerosolilor în stratosferă (similar unei erupții vulcanice) pentru a reduce radiațiile solare ajunse la suprafața Pământului.

Latif avertizează că "există o serie de efecte secundare pe care nu le putem evalua. De exemplu, stratul de ozon ar putea fi deteriorat." În plus, nu este posibil să oprești brusc totul după ce ai început. "Ar trebui să funcționeze timp de secole pentru a evita o reîncălzire bruscă a Pământului, deoarece dioxidul de carbon rămâne în atmosferă pentru o perioadă foarte lungă de timp."

Desigur, această problemă are și o dimensiune politică. "Este vorba despre prelungirea utilizării combustibililor fosili. De aceea, anumite grupuri se opun." În plus, "țara care deține această tehnologie ar putea să o utilizeze și ca armă. Ar putea întuneca alte țări, de exemplu."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te