Ce urmărește Putin când amenință Chișinăul. Miza geostrategică a Republicii Moldova a crescut

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.02.2023 - 14:35
Miza geostrategică a Republicii Moldova a crescut datorită Transnistriei - Foto: European Pravda

Ce urmărește Rusia când amenință R. moldova? „Moscova ar putea deschide un front de vest în Ucraina, și, de asemenea, ar putea să stimuleze haosul intern în Moldova, creând o criză la frontiera externă de sud-est a NATO”, scrie „Deutsche Welle”.

SHARE

Președintele SUA, Joe Biden, i-a cerut omologului său din Republica Moldova, Maia Sandu, să participe pe 21 februarie, la Varșovia, la o întâlnire cu reprezentanții celor nouă membri din Europa centrală și de sud-est ai Alianței pentru Tratatul Atlanticului de Nord (NATO), deși țara ei nu dorește să adere.

În timpul unui discurs, Biden i s-a adresat direct lui Sandu: „Sunt mândru să fiu alături de dumneavoastră și de poporul moldovenesc iubitor de libertate”, a spus el, cerând o rundă de aplauze pentru președintele R. Moldova.

Ce urmărește Rusia când amenință R. Moldova?

Cuprinsă între Ucraina și nord-estul României, Republica Moldova se teme de agresiunea rusă, amenințările militare din partea Moscovei căpătând în ultima vreme un ton din ce în ce mai beligerant.

La începutul săptămânii, președintele rus Vladimir Putin a anulat un decret din 2012 prin care Kremlinul garantase suveranitatea Republicii Moldova asupra Transnistriei.

Cu puțin timp înainte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia încearcă să forțeze conducerea pro-europeană a Moldovei. Moscova a răspuns pe 23 februarie că, de fapt, Ucraina plănuiește o intervenție militară în Moldova.

Despre ce este tot acest zgomot de săbii? De ce a devenit micuța Moldova, cu o populație de doar 3,5 milioane de locuitori, un subiect de interes din ce în ce mai mare pe măsură ce războiul de alături continuă?

Sprijinul occidental pentru Moldova este în creștere, deoarece țara respinge amestecul politic rusesc. Deși poate fi mic, vecinul de vest al Ucrainei are o importanță strategică în război.

Importanţa strategică a Transnistriei

Moldova a fost prima țară după prăbușirea Uniunii Sovietice în care Rusia a susținut separatiștii, provocând un război sângeros care a durat câteva luni în 1992.

Rezultatul a fost un conflict înghețat, forțele pro-Moscove conducând Transnistria, o fâșie îngustă de pământ în estul Moldovei care găzduiește mulți vorbitori de limbă rusă, de mai bine de trei decenii.

Acolo sunt staționați în continuare aproximativ 2.000 de soldați ruși, în ciuda faptului că Moscova a garantat retragerea trupelor sale din zonă în 1999.

Cel mai mare depozit de arme din Europa, care conține aproximativ 20.000 de tone de muniție și echipament militar, se află și în apropierea satului transnistrean Cobasna.

De când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu un an, Transnistria a devenit mai importantă din punct de vedere strategic decât oricând.

Rusia nu numai că ar putea deschide un front de vest în Ucraina de acolo, dar ar putea, de asemenea, să stimuleze haosul intern în Moldova, creând o criză la frontiera externă de sud-est a NATO.

Rute de contrabandă blocate

Forțele separatiste din Transnistria ar fi probabil interesate de un astfel de scenariu.

În ultimele decenii, aceștia s-au finanțat, printre altele, cu operațiuni masive de contrabandă care au circulat și pe teritoriul ucrainean.

De la începutul războiului, însă, Ucraina a închis granița cu Transnistria, care se confruntă acum cu colapsul economic.

Maia Sandu și guvernul ei pro-european au adoptat o atitudine prudentă de solidaritate cu Ucraina după începutul războiului, cu ochiul spre evitarea confruntării cu Moscova.

Citește și: Putin i-a unit. 95% dintre ucraineni cred că vor învinge în război. 87% vor în UE. 90% pro-Zelenski

Dar țara candidată la UE a căutat legături mai strânse cu Occidentul încă din toamnă, când Moscova a continuat să reducă aprovizionarea cu gaze către Moldova și a sprijinit partidele de opoziție în încercările lor de a destabiliza situația politică internă.

Sfârșitul neutralității?

Prin urmare, Moldova a început să se aprovizioneze cu energie din alte țări decât Rusia într-un ritm rapid. Există acum și o discuție deschisă cu privire la modificarea statutului său de neutralitate, care este consacrat în Constituție.

Un upgrade la armata moldovenească practic neînarmată, care a primit primele vehicule blindate Piranha din Germania în urmă cu câteva săptămâni, este de asemenea pe masă.

În prezent, țara se poate apăra cu greu chiar și împotriva separatiștilor din Transnistria, care dețin probabil zeci de tancuri de luptă și alte echipamente militare grele, alături de stocuri mari de muniție.

Prin urmare, Ucraina s-a oferit să ofere asistență militară dacă Moscova și separatiștii provoacă un conflict. Dar orice sugestie că Ucraina plănuiește o intervenție militară în Moldova este absurdă și, în cel mai bun caz, un pretext pentru ca Kremlinul să își justifice belicozitatea.

Citește și: VIDEO Profesor: Unii părinți trimit copiii la meditații când nu au nevoie. Școala ajunge pe locul 2

Ucraina se poate descurca cu siguranță fără a-și angaja resursele militare pe un al doilea front.

Un lucru pe care l-a realizat președintele rus Vladimir Putin în regiune este să forțeze Moldova să se elibereze decisiv de stăpânirea Moscovei după trei decenii de ambivalență.

Schimbarea a strâns sprijin dincolo de gesturi simbolice precum cel făcut de Biden la Varșovia: România, cunoscută colocvial drept „fratele mai mare” al Moldovei, împărtășește deja limba, cultura și o lungă istorie comună cu micul ei vecin și a oferit niveluri tot mai mari de sprijin în obținerea independenței economice față de Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te