Președintele SUA, Donald Trump, a vorbit despre intențiile cu privire la un nou mandat și despre soarta TikTok într-un interviu realizat în cadrul emisiunii 'Meet the Press with Kristen Welker' de la NBC News. El a fost întrebat și dacă în SUA este respectată Constituția, după cum relatează agențiile internaționale de presă.
Ce spune Donald Trump despre un al treilea mandat și despre soarta TikTok în SUA
Președintele Donald Trump a declarat că nu 'dorește' un al treilea mandat, ci intenționează să predea ștafeta 'unui mare republican' după cei patru ani petrecuți la Casa Albă.
'Nu asta încerc să fac', a răspuns el la o întrebare privind posibilitatea unui al treilea mandat, pe care Constituția americană nu îl permite.
'Vreau să petrec patru ani foarte buni și să fac loc altcuiva, în mod ideal unui mare republican', a adăugat el, deși, de la revenirea sa la Casa Albă, a făcut aluzie la posibilitatea unui al treilea mandat, conform Agerpres.
Termenul limită pentru TikTok ar putea fi prelungit
Președintele american a declarat că va prelungi termenul limită de 19 iunie pentru ca ByteDance, cu sediul în China, să cedeze activele din SUA ale TikTok, aplicația de videoclipuri scurte utilizată de 170 de milioane de americani, dacă nu se va ajunge la o înțelegere până atunci.
Citește și Taxele lui Trump: Giganții auto BMW, Mercedes, VW, Nissan, Toyota, Valeo, în cădere liberă pe burse
Trump a declarat că are o 'slăbiciune' pentru aplicație, după ce aceasta l-a ajutat să câștige votanții tineri în alegerile prezidențiale din 2024.
Președintele a acordat deja de două ori o amânare a aplicării interdicției impuse de Congres asupra TikTok, care trebuia inițial să intre în vigoare în ianuarie.
A fost pregătită o tranzacție care prevedea divizarea operațiunilor TikTok din SUA într-o nouă firmă cu sediul în Statele Unite, deținută majoritar și operată de investitori americani, dar aceasta a fost suspendată după ce China a indicat că nu o va aproba în urma anunțurilor lui Trump privind creșterea tarifelor vamale pentru produsele chinezești.
Citește și: Peste 100 de fabrici din România, în pericol din cauza taxei de 25% impusă de Trump
Senatori democrați susțin că Trump nu are autoritatea legală de a prelungi termenul limită și sugerează că acordul care a fost luat în considerare nu ar îndeplini cerințele legale.
O sursă apropiată investitorilor americani ai ByteDance a declarat luna trecută că se lucrează în continuare la o eventuală înțelegere înainte de termenul limită de 19 iunie, dar Casa Albă și Beijingul ar trebui să rezolve mai întâi disputa tarifară.
Donald Trump nu este sigur dacă în SUA oamenii au dreptul la un proces echitabil, garantat de Constituție
Președintele Trump a declarat că nu este sigur dacă în SUA oamenii au dreptul la un proces echitabil, garantat de Constituție. Întrebarea i-a fost pusă în contextul în care administrația sa face presiuni agresive pentru a expulza imigranții care se află ilegal în țară și alți non-cetățeni.
Welker l-a întrebat pe Trump dacă este de acord cu secretarul de stat Marco Rubio, care a declarat luna trecută că 'desigur' toți oamenii din SUA au dreptul la un proces echitabil, care, în general, impune guvernului să ofere o notificare și o audiere înainte de a lua anumite măsuri juridice adverse.
'Nu știu. Nu sunt avocat. Nu știu', a spus Trump, adăugând că o astfel de cerință ar însemna că 'ar trebui să avem un milion, sau două milioane, sau trei milioane de procese'. El a adăugat că avocații săi 'vor urma în mod evident ceea ce a spus Curtea Supremă'.
La 19 aprilie, judecătorii Curții Supreme au interzis temporar administrației Trump să deporteze un grup de migranți venezueleni pe care i-a acuzat că sunt membri ai unor bande.
Administrația Trump, care a invocat o lege rar utilizată în timp de război, i-a îndemnat pe judecători să ridice sau să restrângă ordinul pe care l-au dat, amintește Reuters. Procurorul general al SUA, D. John Sauer, a declarat într-un dosar depus la Curtea Supremă că deținuții sunt înștiințați în prealabil cu privire la îndepărtarea lor și au avut 'timp suficient' pentru a depune cereri de revizuire judiciară.
La 10 aprilie, judecătorii au cerut, de asemenea, administrației lui Trump să faciliteze întoarcerea în Statele Unite a unui salvadorian care, după cum a recunoscut guvernul, a fost deportat din greșeală în El Salvador. Acest bărbat, Kilmar Abrego Garcia, se află în continuare într-un centru de detenție din El Salvador. Un judecător federal care prezidează cazul a ordonat administrației Trump să furnizeze informații suplimentare cu privire la măsurile pe care le-a luat pentru a asigura întoarcerea lui Abrego Garcia.