Procurori din SUA investighează dacă Broidy a fost plătit de clienţi ai firmei sale de analiză a informaţiilor pentru a le oferi acces special la ceremonia de învestitură în funcţie a preşedintelui SUA, desfăşurată la începutul anului 2017.
Astfel de activităţi ar putea constitui abateri de la legile în materie de finanţare a campaniilor electorale, în materie de lobby şi de combatere a spălării banilor.
Elliott Broidy a invitat oficiali din Angola şi România la ceremoniile de învestire a preşedintelui Donald Trump din 2017, printre invitaţi figurând „un român care urma să fie judecat pentru corupţie peste câteva săptămâni”, precizează WSJ.
Amintim că liderul PSD, Liviu Dragnea și fostul premier, Sorin Grindeanu, au participat la ceremonia de inaugurare în ianuarie 2017, la invitația lui Elliot Broidy, care la vremea respectivă era vice-președintele Comitetului prezidențial de inaugurare.
Procurorii federali care îl verifică pe Elliott Broidy, ulterior propus vicepreşedinte pentru Afaceri Financiare al Comitetului Naţional al Partidului Republican, au cerut comitetului care s-a ocupat de ceremonia învestirii preşedintelui Donald Trump documente referitoare la activist şi la clienţii companiei sale, inclusiv despre politicienii străini care au participat la evenimentele de învestitură la invitaţia activistului republican.
Compania, numită Circinus LLC, oferă analize de informaţii guvernelor străine şi altor clienţi. De asemenea, Broidy le-a prezentat oficiali din Angola unor membri ai Congresului. Guvernul Angolei a plătit companiei lui Broidy şase milioane de dolari pentru servicii.
Reprezentanţii lui Elliott Broidy susţin că nu au fost plătiţi pentru activităţi de lobby, astfel că nu a fost nevoie să informeze autorităţile.
Un purtător de cuvânt al comitetului care s-a ocupat de ceremonia învestirii preşedintelui Donald Trump a comunicat că a oferit răspunsuri la solicitările procurorilor în aprilie.
Un reprezentant al lui Elliott Broidy a declarat că demnitarii străini invitaţi de firma Circinus LLC - inclusiv potenţiali clienţi sau clienţi existenţi - au primit aprobări din partea Comitetului de învestitură şi Departamentului de Stat pentru a participa la ceremonii.
Reprezentanţii Casei Albe şi Departamentului Justiţiei au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.
În decembrie 2018, The Wall Street Journal anunța că procurorii federali din Manhattan investighează modul în care a fost cheltuită suma – record strânsă din donații de comitetul de inaugurare a președinției lui Donald Trump.
Ancheta, care se afla la vremea respectivă în stadiu incipient, examinează în ce măsură unii dintre donatorii de top au dat bani în schimbul accesului la Administrația Trump, pentru concesii de ordin politic sau pentru a influența diferiți oficiali.
Biletul pentru cina la care au participat Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, și la care și-a făcut apariția și Donald Trump, ar fi costat între 500.000 și 1.000.000 de dolari – cu diferite niveluri de acces, în funcție de suma donată, potrivit unor broșuri ale evenimentului de învestire, obținute de Politico și de New York Times la vremea respectivă.
După participarea lui Dragnea la ceremonia de inaugurare, Elliot Broidy a fost acuzat în presa americană că s-a folosit de influența sa pe lângă președintele Trump în încercarea de a obține un contract de peste 200 de milioane de dolari în România, pentru compania sa Circinus, companie specializată în afaceri în industria militară și de securitate, care a semnat la data de 1 februarie un acord cu Romarm.
Potrivit surselor G4Media.ro, șansele încheierii unui contract sunt în acest moment minime.